EUROLYGA 2023

Didėjantis spaudimas verčia rusų sportininkus bėgti – dvi šachmatininkės atsikratė tėvynės pasų

Pasauliui skelbiant vis didesnes sankcijas karą Ukrainoje sukėlusiai Rusijai, spaudimą jaučia ir šios valstybės-agresorės sportininkai. Tiek rusų futbolas, tiek krepšinis šiomis dienomis išgirdo, jog jų ekipų ir rinktinių dalyvavimas tarptautinėje arenoje ir toliau nepageidaujamas iki 2023-ųjų, o komandos metamos iš visų įmanomų atrankų. Tokios pačios dalies sulaukia ir kiti rusų sporto šakų atstovai.

Rusijos šachmatininkės Alina Kašlinskaja ir  Aleksandra Malcevskaja atsisakė Rusijos pasų. <br>tatler.ru nuotr.
Rusijos šachmatininkės Alina Kašlinskaja ir Aleksandra Malcevskaja atsisakė Rusijos pasų. <br>tatler.ru nuotr.
Rusijos šachmatininkė Alina Kašlinskaja atsisakė Rusijos paso. <br>tatler.ru nuotr.
Rusijos šachmatininkė Alina Kašlinskaja atsisakė Rusijos paso. <br>tatler.ru nuotr.
Rusijos šachmatininkė Aleksandra Malcevskaja atsisakė Rusijos paso. <br>tatler.ru nuotr.
Rusijos šachmatininkė Aleksandra Malcevskaja atsisakė Rusijos paso. <br>tatler.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 2:18 PM

Toks Rusijos sporto spaudimas verčia sportininkus mąstyti apie ateitį. Dalis iš jų dėl galimybės pasirodyti tarptautinėse varžybose jau pradėjo pilietybės atsisakymo procedūras, o kiti gau atsikratė „didžiosios Rusijos“ pasų.

Šią savaitę pastebėta, kad kelios Rusijos šachmatininkės pakeitė savo sportinę pilietybę ir atstovauja jau ne tėvynei.

Tapo aišku, kad garsi Rusijos šachmatininkė Alina Kašlinskaja, 2019 metais laimėjusi Europos moterų čempionatą, nusprendė pakeisti pilietybę. 28-erių didmeistrė jau oficialiai paskelbė, kad žais Lenkijos šachmatų rinktinėje.

Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) interneto svetainėje sportininko profilyje jau pasirodė Lenkijos vėliava.

Taip pat tapo žinoma, kad Rusijos paso atsisakė ir Europos čempionė iki 14 metų Aleksandra Malcevskaja.

2018 metais Trukijos Gebzėje vykusiose pasaulio pirmenybėse dabar jau 19-metė mergina triumfavo jaunių varžybose.

Kalbama, kad mergina planuoja atsotvauti arba Vokietiją, arba Nyderlandus.

Prasidėjus karui Ukrainoje FIDE rusams vis dar leidžia turnyruose žaisti neutraliu statusu, nes šiai organizacijai vadovauja apsivogęs ir skandalingas rusų valdininkas Arkadijus Dvorkovičius.

Tačiau greitu laiku rusams šachmatai tarptautinėje arenoje gali būti uždaryti, nes vyks FIFE prezidento rinkimai ir daugelis kandidatų žada peržiūrėti sankcijas rusų sportininkams.

Vienas iš kandidatų – ukrainietis 31-erių didmeistris, ekonomistas, filosofijos daktaras Andrijus Barišpalicas.

„FIDE negali vadovauti ilgametis Kremliaus valdininkas, nes tai pažeidžia ir FIDE įstatus. Daugiau to daryti negalima žiūrint į Rusijos agresiją prieš Ukrainą“, – patikino A.Barišpalicas, jį išrinkus planuojantis uždrausti čempionatuose varžytis rusų šachmatininkams.

Jau anksčiau 12-oji pasaulio moterų šachmatų čempionė ir Europos čempionė iš Rusijos Aleksandra Kosteniuk socialiniame tinkle instagram paliko emocionalų įrašą, skirtą masinei rusų isterijai dėl šios valstybės prezidento Vladimiro Putino Ukrainoje pradėtos „specialios operacijos“.

Pasak 38 metų rusės, jos šalyje yra daug išprotėjusių „šviesuolių“, kurie palaiko karą ir moko, kas yra patriotizmas bei skirsto pasaulį į „patriotus“ ir „išdavikus“.

Tuo tarpu buvęs Ukrainos pilietis šachmatininkas ir pasaulio čempionas komandinėse varžybose 32-iejų Sergejus Kariakinas dėl savo paramos V.Putino karui buvo pusmečiui diskvalifikuotas.

„Sergejus Kariakinas buvo pripažintas kaltu pažeidęs FIDE Etikos kodekso 2.2.10 straipsnį ir jam uždrausta šešis mėnesius dalyvauti kaip žaidėjui bet kuriame FIDE reitinguojamame šachmatų turnyre. Nuobauda įsiteisėja nuo šio sprendimo priėmimo dienos – 2022 metų kovo 21 dienos“, – buvo rašoma federacijos pranešime.

FIDE Etikos kodekso 2.2.10 punktas numato bausmę dėl šachmatų ir FIDE reputacijos menkinimo.

Dėl nušalinimo D. Kariakinas negalės žaisti FIDE pretendentų į šachmatų karūną turnyre, kuris vyks birželio 16 – liepos 7 dienomis.

32 metų S. Kariakinas iki 2009 metų atstovavo Ukrainai, o tada paprašė Rusijos paso. Šachmatininkas yra gimęs Kryme – šį Ukrainos regioną 2014 metais po karo veiksmų ir pseudo referendumo aneksavo Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.