EUROLYGA 2023

Dėl stipriausio Europos vyrų rankinio klubo vardo Kelne kovos finalo ketverto senbuviai

Čempionės vardą ginanti „Barcelona“? Užpernai pergale mėgavęsis „Kiel“? Prieš pusę tuzino metų aukščiausią tikslą pasiekęs „Kielce“? O gal keturiskart finale pralaimėjęs, bet didžiosios svajonės neatsisakantis „Veszprém“? Šios keturios komandos savaitgalį Kelno arenoje vėl stos į kovą dėl svarbiausio Europos vyrų rankinio prizo ir žais Čempionų lygos finalo ketverte.

 Kelne finalas ketvertas vyks 13 metus iš eilės.<br> P.Ptako nuotr.
 Kelne finalas ketvertas vyks 13 metus iš eilės.<br> P.Ptako nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-06-17 11:21

Į Kelną grįžta ne pirmą kartą

Šeštadienį finalo ketverto etapą atidarys „Kielce“ ir „Veszprém“ komandos, kurios žais pirmąsias pusfinalio rungtynes. Po kelių valandų į aikštę žengs kita pusfinalio pora – „Barcelona“ ir „Kiel“. Sekmadienį įvyks finalo rungtynės, bet prieš jas pusfinalyje pralaimėjusios ekipos kovos dėl trečiosios vietos

Kelno arenoje, kurioje stebėti rankininkų mačus gali beveik 20 tūkstančių žiūrovų, stipriausias Europos klubas paaiškės tryliktus metus iš eilės. Čempionų lygos turnyre finalo ketvertas rengiamas nuo 2009–2010 metų sezono (iki tol finale būdavo žaidžiamos dvejos rungtynės abiejų komandų arenose), ir nuo pat pirmojo karto finalo ketverto adresas nesikeičia.

Visi keturi klubai, patekę į finalo ketvertą šiais metais, jau yra čia lankęsi, o geriausiai Kiolno arenoje turėtų jaustis „Barcelona“ ir „Kiel“ rankininkai.

Turnyro rekordininkė „Barcelona“ net dešimt kartų tapo Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) nugalėtoja, o tris pastaruosius titulus 2011, 2015 ir 2021 metais iškovojo Kiolne surengtuose finalo ketverto turnyruose. Kylio komanda šioje salėje irgi šventė tris pergales, kurias pasiekė 2010, 2012 ir 2020 metais (dar vieną titulą „Kiel“ iškovojo anksčiau – 2007 m.).

Didžiausias Šiaurės Reino-Vestfalijos miestas gerus prisiminimus taip pat kelia 2016 metais Čempionų lygos nugalėtoju tapusiam „Kielce“ klubui.

Tik „Veszprém“ rankininkai gali keiksnoti Kelną vadindami jį nelaimingu miestu. Per praėjusius dvylika sezonų Vesprėmo komanda net šešis kartus pateko į finalo ketvertą, tris kartus žaidė finale, tačiau dar nė karto netapo Čempionų lygos nugalėtoja („Veszprém“ pirmą kartą į finalą pateko dar prieš finalo ketverto laikus).

Du čempionai ir du vicečempionai

Įdomu, kad „Veszprém“ yra vienintelė komanda, neiškovojusi kelialapio į kito sezono Čempionų lygos turnyrą. Birželio pradžioje Vengrijos lygos finalo mače Vesprėmo rankininkai pripažino „Szeged“ pranašumą, todėl kitą sezoną Čempionų lygoje žais tik tuo atveju, jei gaus Europos rankinio federacijos (EHF) vardinį kvietimą.

Tiesa, tikriausiai niekas neabejoja, kad „Veszprém“ vardinį kvietimą gaus. Juo labiau kad pernai šis klubas į Čempionų lygą pateko tokiu pačiu keliu.

Šiais metais nacionaline čempione netapo ir Kylio komanda. Vis dėlto antrąją vietą Vokietijos lygoje užėmusiam „Kiel“ nereikės laukti EHF malonės, nes Vokietijai, kaip nacionalinių lygų reitingo lyderei, skiriami du kelialapiai.

Kiti du į šįmetį finalo ketvertą patekę klubai patvirtino, kad savo šalyse yra stipriausi. „Barcelona“ prieš kelias savaites dar kartą – dvyliktąjį iš eilės – tapo Ispanijos čempione, „Kielce“ vienuoliktąjį kartą iš eilės tapo Lenkijos čempionu.

Vis dėlto yra vienas „bet“. Kielcų klubui šis sezonas nacionalinėse varžybose nebuvo idealus, nes Lenkijos taurės finale buvo nusileista pagrindinei varžovei Plocko „Wisla“ komandai.

Vienintelė komanda, kuri savo šalies varžybose visai neklupo buvo „Barcelona“. Ji ne tik tapo čempione, bet ir iškovojo Ispanijos taurę bei Ispanijos lygos taurę.

Beje, „Kiel“ ir „Veszprém“ šiais metais taip pat turi po vieną titulą. Šiedu klubai laimėjo savo šalių taures.

B grupės pranašumas

Kuris iš finalo ketverto dalyvių šį sezoną geriausiai žaidė Čempionų lygos grupių varžybose, pasakyti sudėtinga. Tai priklauso nuo vertinimo kriterijų.

Pirmajame etape „Kiel“ iškovojo 21 tašką, bet A grupėje užėmė tik antrąją vietą. Tuo tarpu B grupėje pirmąją ir antrąją vietas užėmę „Kielce“ ir „Barcelona“ surinko po 20 taškų.

Daugelio rankinio ekspertų manymu, B grupė buvo gerokai stipresnė negu A grupė. Tokia nuomonė vyravo ir prieš sezoną, o pavasarį tokią nuomonę patvirtino atkrintamųjų varžybų rezultatai. Ypač B grupėje ketvirtąją vietą užėmusio „Veszprém“ pergalė ketvirtfinalyje prieš A grupės nugalėtoją „Aalborg“ klubą.

B grupėje žaidė ir Gintaro Savukyno treniruojamas Zaporižės „Motor“, kuriam atstovauja Aidenas Malašinskas ir Jonas Truchanovičius. „Motor“ užėmė paskutinę aštuntąją vietą, tačiau dėl karo nežaidė trejų paskutiniųjų rungtynių.

Pagerbs geriausius žaidėjus

Per finalo ketvertą EHF įteiks geriausiems sezono rankininkams skirtus asmeninius prizus. Paskutinę gegužės dieną buvo paskelbti pretendentai – po šešis kiekvienoje pozicijoje. Tarp jų, suprantama, yra daug finalo ketverto dalyvių pavardžių.

Šie sąrašai kartu yra lyg nedidelis gidas, parodantis, į kuriuos rankininkus sirgaliai turėtų atkreipti didžiausią dėmesį:

„Barcelona“ – vartininkas ispanas Gonzalo Perezas de Vargasas, prancūzas Dika Memas, ispanas Aleixas Gomezas, brazilas Thiagusas Petrusas, slovėnas Domenas Makucas.

„Kielce“ – vartininkas vokietis Andreasas Wolffas, prancūzas Dylanas Nahi, ispanas Aleksas Duišebajevas, lenkas Arkadiuszas Moryto, baltarusis Arciomas Karaliokas, lenkas Tomaszas Gębala.

„Kiel“ – vartininkas danas Niklasas Landinas, norvegas Sanderis Sagosenas, kroatas Domagojus Duvnjakas, norvegas Haraldas Reinkindas, švedas Niclasas Ekbergas, vokietis Patrickas Wiencekas, vokietis Hendrikas Pekeleris. (S.Sagosenas ir H.Pekeleris finalo ketverte nežais dėl traumų.)

„Veszprém“ – vartininkas ispanas Rodrigo Corralesas, kroatas Manuelis Štrlekas, serbas Petaras Nenadičius, prancūzas Kentinas Mahe, egiptietis Yahia Omaras, slovėnas Gasperis Margučas, švedas Andreasas Nilssonas, slovėnas Blažas Blagotinšekas.

Skaičiuojant tik finalo ketverto komandas, pretendentų sąraše yra rankininkai iš vienuolikos Europos šalių (keturi ispanai, po tris prancūzus, slovėnus ir vokiečius, po du kroatus, lenkus, norvegus ir švedus, po vieną baltarusį, daną ir serbą), brazilas ir egiptietis.

Iki finalo ketverto Čempionų lygoje rezultatyviausiai žaidė „Barcelona“ puolimo lyderis D.Memas (90 įvarčių). Jį aplenkti dar gali ir viltis gauti rezultatyviausio sezono rankininko prizą puoselėja P.Nenadičius (85), A.Gomezas (82) ir G.Margučas (79).

Tapti geriausiu sezono treneriu pretenduoja visų keturių finalo ketverto dalyvių strategai: ispanai Raulis Gonzalezas („Barcelona“) ir Talantas Duišebajevas („Kielce“), čekas Filipas Jicha („Kiel“) ir serbas Momiras Iličius („Veszprém“).

Gaus milijoną eurų?

Europos rankinio federacija (EHF) dar nepaskelbė, kokį piniginį prizą gaus Čempionų lygos nugalėtojai ir kiti finalo ketverto dalyviai. Neoficialūs šaltiniai minėjo, kad šiais metais čempionų lauks 1 mln. eurų.

Užpernai čempionams atiteko 500 tūkst. eurų, kiti finalo ketverto dalyviai gavo 250 tūkst., 150 tūkst. ir 100 tūkst. eurų. Užpraėjusį sezoną (2019–2020 m.) visas vyrų Čempionų lygos prizinis fondas buvo 3,5 mln. eurų. Tuo tarpu prieš šį sezoną EHF pranešė, kad bendras vyrų ir moterų Čempionų lygos prizinis fondas padidintas iki rekordinio 8,5 mln. eurų.

Kaip bus padalinti šie pinigai, Europos rankinio vadovai nepatikslino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.