EUROLYGA 2023

35 šalių sporto ministrai reikalauja tarptautinių federacijų šalinti savo valdininkus iš Rusijos ir Baltarusijos

Sporto ministrai iš 35 valstybių, įskaitant 25 šalis iš Europos Sąjungos (ES), taip pat Japoniją ir JAV, ragina tarptautines federacijas šalinti savo narius iš Rusijos ir Baltarusijos dėl karo Ukrainoje.

Rusijos sportui gresia naujos sankcijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sportui gresia naujos sankcijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2022, 1:02 PM

Sporto ministrų grupė pasiūlė isus, glaudžiai susijusius su Rusijos ar Baltarusijos valstybėmis, ypač vyriausybės pareigūnus, nušalinti nuo bet kokių įtakingų pareigų sporto organizacijose.

Federacijos ir kiti renginių organizatoriai turėtų toliau svarstyti, kaip sustabdyti susitarimus, leidžiančius jų varžybas transliuoti per Rusijos ir Baltarusijos televizijas.

Ši bendroji pozicija yra panašios vieningos pozicijos, kurią kovo mėn. priėmė 37 šalys, tęsinys.

Jame buvo raginama neleisti Rusijai ir Baltarusijai rengti jokių tarptautinių renginių, neleisti Rusijos ir Baltarusijos rinktinėms atstovaujantiems sportininkams dalyvauti varžybose užsienyje ir imtis veiksmų „apriboti rėmimą ir kitą finansinę paramą iš subjektų, susijusių su Rusijos ar Baltarusijos valstybėmis“.

Pasak insidethegames.biz, Naujoji bendroji pozicija grindžiama kovo mėnesio rezoliucija ir teigia, kad bet kuris sportininkas iš Rusijos ar Baltarusijos, kuriam leista dalyvauti tarptautinėse varžybose, turi apsieiti be nacionalinių vėliavų, simbolių ar himnų, o jų vieši pareiškimai yra stebimi siekiant užtikrinti, kad jie propaguoja neutralumą ir nepretenduoja atstovauti Rusijos ar Baltarusijos valstybei.

Tokios šalys kaip Norvegija, Jungtinė Karalystė, Lichtenšteinas ir Islandija, taip pat Kanada, Australija, Naujoji Zelandija, Pietų Korėja, Japonija ir JAV parėmė naujausią bendrą poziciją.

Ją taip pat palaiko ES narės Austrija, Belgija, Kroatija, Kipras, Čekija, Danija, Estija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Airija, Italija, Latvija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Ispanija ir Švedija.

Ši bendra grupė apima keturias artimiausių olimpinių žaidynių rengėjas – Prancūziją, Italiją, JAV ir Australiją.

Tuo metu Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) iki šiol nesustabdė nei Rusijos olimpinio komiteto, nei Baltarusijos Respublikos nacionalinio olimpinio komiteto veiklos ir nesiėmė jokių veiksmų prieš Rusijos narius.

Nepaisant vykstančio karo Ukrainoje, Rusijos ir Baltarusijos nacionalinės federacijos iš esmės išvengė nušalinimo iš tarptautinių federacijų.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos pareigūnai taip pat galėjo dalyvauti įvairiuose kongresuose, įskaitant FIFA, Tarptautinės čiuožimo sąjungos ir Tarptautinės bokso asociacijos kongresus.

Pasak sport.pl, Garsi Rusijos dailiojo čiuožimo trenerė Tatjana Tarasova griežtais žodžiais užsipuolė lenkus po daugiau nei 30 šalių bendros deklaracijos dėl sportininkų iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Lenkai yra šiukšlės ir fašistai“, – sakė ji agentūrai „RIA Novosti“.

Rusai įniršo, kad daugiau nei 30 šalių penktadienį paskelbė bendrą deklaraciją, kurioje reikalaujama tvirto sporto pasaulio atsako į rusų puolimą Ukrainoje.

T.Tarasova, paviešinusi šių šalių sporto ministrų deklaraciją, nutarė aštriais žodžiais pulti Lenkiją ir jos sporto ministrą Kamilą Bortniczuką.

„Lenkų niekšelis nežino, kaip mus sustabdyti. Kaip mes slopiname jo ir Lenkijos vystymąsi? Kokia teise jis taip gąsdina žmones? Lenkai dailiojo čiuožimo varžybose dalyvauja jau daugiau nei 100 metų, tačiau nepasiekia jokių rezultatų. Dabar jie paėmė rusę, bando ją tempti prie savęs“, – komentavo dailiojo čiuožimo specialistė.

K.Bortniczukas sureagavo socialiniame tinkle „Twitter: „Šiandien nėra didesnio komplimento už asmeninius įtakingų Kremliaus propagandistų išpuolius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.