EUROLYGA 2023

Sūnaus sėkmės receptą išdavęs V. Alekna prieš finalą patarė Mykolui, ko geriau nedaryti

„Manau, kad viskas pavyko gerai, Mykolas buvo atsipalaidavęs. Viską išpildė užtektinai, pateko į finalą, kuriame jau mes pilnu pajėgumu“, – taip apie sūnaus Mykolo Aleknos debiutą pasaulio lengvosios atletikos čempionate Judžine (JAV) portalui lrytas.lt prakalbo 50-metis legendinis disko metikas Virgilijus Alekna.

Sūnaus sėkmės receptą išdavęs V. Alekna prieš finalą Mykolui patarė, ko geriau nedaryti.<br> Lrytas.lt koliažas.
Sūnaus sėkmės receptą išdavęs V. Alekna prieš finalą Mykolui patarė, ko geriau nedaryti.<br> Lrytas.lt koliažas.
R. Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
V. Alekna.<br>M.Kulbio nuotr.
V. Alekna.<br>M.Kulbio nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Alekna.<br>R.Luko
Mykolas Alekna.<br>R.Luko
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 3:45 PM, atnaujinta Jul 18, 2022, 4:22 PM

19-metis jo sūnus pirmadienį A atrankos grupėje buvo nepralenkiamas, kai antruoju bandymu diską numetė 68,91 m. Tai buvo geriausias rezultatas tarp visų dalyvių, tad lietuvis nesunkiai pateko į finalą, kuriame varžysis 12 geriausiai pasirodžiusių sportininkų. Tarp jų bus ir kitas Lietuvos atstovas 31-erių Andrius Gudžius, pademonstravęs penktą rezultatą ir diską nusviedęs 66,60 m.

„Kad nebėra jau ką jam ir patarti, – paklaustas, ką patarė sūnui prieš debiutą pasaulio čempionate, atsakė V.Alekna. – Pats viską žino, kaip ir ką daryti. Daugiau aš galiu tik morališkai kažką pasakyti, padėti, jei jis turi klausimų.“

Šį sezoną sublizgėjusiam M.Aleknai, panašu, patarimų daug ir nereikia.

Disko metikas birželio pabaigoje Šiauliuose vykusiame šalies čempionate pagerino asmeninį rekordą, kai diską nusviedė 69 m. Iki tol asmeninis M.Aleknos rekordas, pasiektas birželio pradžioje, buvo 68,73 m. Maža to, vos po penkių dienų sportininkas debiutavo „Deimantinės lygos“ varžybose, kur dar kartą pagerino asmeninį rekordą, kai diską nusviedė 69,81 m. Varžybose jis taip pat iškovojo antrąją vietą, nusileisdamas tik slovėnui Kristjanui Čehui (70,02 m.). 

Vos per mėnesį M.Alekna sugebėjo triskart pagerinti asmeninį rekordą. 

Nors tokiais sūnaus rezultatais V.Alekna per daug nesistebi, prisiminęs savo paties debiutą pasaulio pirmenybėse, pripažįsta, kad Mykolas demonstruoja išskirtinius rezultatus.

„Debiutinis mano pasaulio čempionatas įvyko 1995-aisiais Švedijoje. Tuomet numečiau 59,20 m., man buvo 22-eji metai. Pamenu, kad užėmiau 19-ą vietą ir į finalą nepatekau. Tuo metu atrodė, kad viskas tik prasideda, man buvo iššūkis. Dalyvavau, kad įgyčiau patirties ateities karjeroje. Dabar, kaip matome, Mykolo situacija visai kitokia“, – šypteli V.Alekna.

Tad, kur toji sūnaus Mykolo paslaptis?

„Ideali metimo technika, labai didelė motyvacija ir noras, – nedvejodamas atsako V.Alekna. – Manau, kad čia yra atsakymas į klausimą, kodėl jam taip sekasi. Metimo technika yra kone tobula, o tai labai svarbu. Manau, kad čia ir yra Mykolo pagrindinis ginklas.“

Prie puikios metimo technikos prisidėjo ir pats V.Alekna, vaikystėje žarstęs patarimus būsimam disko metikui. Buvęs sportininkas tvirtina, kad svarbiausia šioje vietoje yra tęstinumas.

„Na, taip, aš vaikystėje jam patardavau, kaip geriau mesti. Gal čia ir yra skirtumas, kad Mykolas nuo mažens klausė konkrečių patarimų, nevaikščiojo per skirtingus trenerius, nes kiekvienas turi savo filosofiją, ją diegia, o kai jos dažnai yra keičiamos, tuomet nėra tęstinumo ir sugaištama labai daug laiko. Mykolas dirbo su gerais treneriais, kurie jį atvedė ten, kur dabar yra“, – pasakoja atleto tėtis.

Pasaulio čempionato disko metimo finalas vyks liepos 20 dienos naktį nuo 4 val. 33 min. Lietuvos laiku. Prieš didžiąsias varžybas V.Alekna sūnui turėjo vieną svarbų patarimą.

„Manau, kad disko metikai nelabai ir pavargo per kvalifikaciją. Tiesa, patariau Mykolui, kad iki finalo dienos neitų į stadioną ir nežiūrėtų kitų sportininkų varžybų, nes taip yra eikvojamos jėgos. Manau, kad jis ras ką veikti – nueis gal į kiną, pasivaikščios po miestą ar suvalgys kokį skanų mėsainį“, – sūnaus sėkme Judžine neabejoja V.Alekna.

Įdomu, kad pasaulio čempionato rekordas vis dar priklauso pačiam V.Alekna, kuris buvo pasiektas 2005-aisiais (70,17 m.). Tuomet Mykolui buvo vos dveji, tačiau trečiadienį disko metikas turės puikią galimybę pamušti 17 metų nepajudinamą tėčio rekordą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.