EUROLYGA 2023

Auksas, sidabras ar bronza? Lietuvai stebint M. Alekną ir A. Gudžių – žinutė iš Švedijos ir Slovėnijos

Pasaulio pirmenybių disko metimo varžybų finale naktį iš antradienio į trečiadienį kovos du Lietuvos lengvaatlečiai Andrius Gudžius ir Mykolas Alekna.

 Danielis Stahlis ir Kristjanas Čehas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Danielis Stahlis ir Kristjanas Čehas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Danielis Stahlis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Danielis Stahlis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kristjanas Čehas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kristjanas Čehas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 10:01 PM, atnaujinta Jul 20, 2022, 11:50 AM

Pagrindiniai lietuvių varžovai bus pernai olimpinius medalius iškovoję švedai Danielis Stahlis ir Simonas Petterssonas bei šį sezoną visus keturis Deimantinės lygos etapus laimėjęs slovėnas Kristjanas Čehas.

Slovėnijai ketvirtoji vieta būtų nesėkmė

Slovėnija, kaip ir Lietuva, šiose pasaulio lengvosios atletikos pirmenybėse didžiausias viltis sieja su disko metimu.

„Jei K.Čehas neiškovos medalio, slovėnų sporto sirgaliai bus labai nusivylę. K.Čehas šiuo metu yra geriausias pasaulio disko metikas. Jei jis finale nepatektų tarp prizininkų, būtų didelė nesėkmė“, – antradienį rašė šios šalies sporto dienraštis „Ekipa“.

„Žinoma, tai – sportas, todėl gali nutikti visko. K.Čehas buvo tarp favoritų ir pernai per Tokijo olimpines žaidynes, bet užėmė tik penktąją vietą, – priminė „Ekipa“. – Tačiau dabar padėtis kitokia. Jei šiais metais K.Čehas medalio nelaimės, negalės būti jokių pasiteisinimų. Kristjanas privalo laimėti medalį“.

K.Čehas yra ne tik didžiausia, bet ir paskutinė Slovėnijos viltis. Slovėnijai šiose pasaulio pirmenybėse atstovauja dešimt sportininkų, o juos išlydėdami slovėnai kalbėjo, kad iš Judžino su medaliais turėtų grįžti disko metikas Kristjanas Čehas ir šuolininkė su kartimi Tina Šutej.

„Jie savo rungtyse yra pagrindiniai pretendentai laimėti medalius“, – praėjusią savaitę neabejojo Slovėnijos sporto dienraštis „Ekipa“.

T.Šutej visų lūkesčių nepateisino. Ji vos pateko į finalą, o sekmadienį vakare per svarbiausią metų startą peršoko 4,70 metro ir užėmė ketvirtąją vietą. Slovėnė galėjo pasiguosti nebent tuo, kad ji buvo geriausia tarp europiečių (medalius laimėjo dvi amerikietės ir australė), o tai suteikė vilčių prieš šiais metais dar vyksiančias Europos pirmenybes.

Beveik tuo pačiu metu disko metimo varžybų atrankoje startavęs K.Čehas buvo daug geresnės nuotaikos. Jis finalo normatyvą įvykdė pirmuoju metimu (68,23 m). „Planavau, kad užteks vieno metimo, bet nesitikėjau, kad diskas skries taip greitai ir taip toli. Nemečiau visa jėga, todėl rezultatu esu labai patenkintas“, – džiaugėsi K.Čehas.

„Kad iškovočiau auksą, finale privalėsiu mesti gerokai toliau nei atrankoje. Tačiau mano technika yra gera, metimais esu patenkintas. Per apšilimą taip pat mėčiau toli, o gera pradžia suteikia didesnį pasitikėjimą savimi prieš finalą“, – sakė Slovėnijos disko metikas.

„K.Čehas pasiekė pusiaukelę garbės pakylos link“, – po atrankos varžybų geriausio Slovėnijos lengvaatlečio rezultatą įvertino „Ekipa“.

Kaip pagrindinius saviškio varžovus „Ekipa“ paminėjo D.Ståhlį ir „išskirtinai talentingą“ M.Alekną. Slovėnų leidinys antradienį priminė, kad 19-mečio lietuvio tėvui, dukart pasaulio čempionui Virgilijui Aleknai iki šiol priklauso pasaulio pirmenybių rekordas (70,17 metro). „Ekipa“ manymu, šiais metais čempionu taps metikas, kuris sugebės pagerinti 2005 metais V.Aleknos pasiektą rezultatą.

Švedijos maksimalus planas – du medaliai

Švedijos komanda pasaulio pirmenybėse yra didesnė – 22 lengvaatlečiai. Prieš varžybas švedai tikėjosi, kad sportininkai namo parveš bent tris ar keturis medalius, o vykdyti šį planą pradėjo ėjikas Perseusas Karlstromas. Jis penktadienį, pirmąją pirmenybių dieną, užėmė trečiąją vietą 20 kilometrų ėjimo varžybose.

Švedai jau patyrė ir kelis nemažus nusivylimus. Moterų rutulio stūmimo ir, ypač, šuolio į aukštį sektoriuose Švedijos sportininkių rezultatai buvo daug blogesni negu laukta.

Labiausiai švedai laukia šuolio su kartimi varžybų, kuriose pasirodys viena ryškiausių šių dienų lengvosios atletikos žvaigždžių Armandas Duplantis. Iš disko metikų taip pat tikimasi labai daug. Juo labiau kad pernai per Tokijo olimpines žaidynes švedai stovėjo ant abiejų aukščiausių garbės pakylos laiptelių: D.Ståhlis tapo olimpiniu čempionu, S.Petterssonas iškovojo sidabro medalį.

Prieš pasaulio pirmenybes nerimą Švedijos rinktinėje sukėlė kovido protrūkis. Liepos pirmoje pusėje švedai surengė stovyklą Berklyje (Kalifornija), kur kovidu užsikrėtė ir disko metikų treneris islandas Vesteinnas Hafsteinssonas. Jis negalėjo atvykti į Judžiną, todėl disko metikai trenerio patarimus gauna tik nuotoliniu būdu.

Tai nesutrukdė S.Petterssonui nustebinti per atrankos varžybas. Šį sezoną gerais rezultatais nepasižymėjęs S.Petterssonas sekmadienį numetė diską 68,11 metro ir pasiekė antrą karjeros rezultatą.

„Net nežinau, ką pasakyti. Esu truputį nustebęs. Per apšilimą mano metimai buvo geri, todėl tikėjausi pasiekti finalo normatyvą. Tačiau nustebau pamatęs savo rezultatą. Nemaniau, kad diskas nuskriejo taip toli“, – po atrankos varžybų prisipažino S.Petterssonas.

„S.Petterssonas vėl tapo Super-Simonu. Manau, kad šių metų finalas gali būti „kiečiausias“ per visą istoriją“, – tautiečio metimas įkvėpė „SportBladet“ leidinio apžvalgininką Matsą Wennerholmą.

D.Ståhlis atrankos varžybose nenumetė 66 metrų ir neįvykdė normatyvo. Vis dėlto olimpinio čempiono rezultatas buvo pakankamai geras (65,95 m), kad jis užimtų septintąją vietą ir taip pat patektų į finalą.

Švedai paskaičiavo, kad 29-erių D.Ståhlis ir 28-erių S.Petterssonas per visą karjerą kartu dalyvavo 109 turnyruose (skaičiuojant ir atranką, ir finalus). S.Petterssonas tituluotą tautietį aplenkė vos septintą kartą. Kitus 102 kartus geresnis buvo olimpinio ir pasaulio čempiono D.Ståhlio rezultatas.

Nors S.Petterssonas labiau nudžiugino atrankos varžybose, finale daugiau tikimasi iš labiau patyrusio D.Ståhlio.

„Šiandien mūsų laukia pirmoji iš dviejų realių galimybių iškovoti auksą, – antradienį rašė „Dagens Nyheter“ leidinys. – Ar D.Ståhlis apgins pasaulio čempiono vardą, ar jį atims kylanti slovėnų žvaigždė K.Čehas, o galbūt pergalę švęs kas nors kitas? Vienas iš tų, kurie gali kovoti dėl medalio, bus S.Petterssonas. Jam sezonas buvo sunkus, bet jis pernai jau nustebino per olimpines žaidynes. Ar mūsų laukia dar viena dviguba Švedijos pergalė?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.