EUROLYGA 2023

Skambučio iš sūnaus sulaukęs V. Alekna dėl kritusio rekordo neliūdi: tiki, kad Mykolas jį sugrąžins į Lietuvą

Istoriniu Lietuvai tapęs rytas. JAV vykstančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate ryškiausiomis spalvomis suspindo geriausi šalies disko metikai – Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius. Abu sportininkai vos auštant trečiadienio rytui Lietuvos laiku kėlė rankas į viršų – 19-metis M.Alekna tapo pasaulio vicečempionu, o 31-erių A.Gudžius nuskynė bronzą.

V.Alekna ir M.Alekna.<br>lrytas.lt koliažas.
V.Alekna ir M.Alekna.<br>lrytas.lt koliažas.
V.Alekna.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Alekna.<br>M.Kulbio nuotr.
M. Alekna ir A. Gudžius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Alekna ir A. Gudžius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Virgilijus Alekna<br>M.Vizbelio nuotr.
Virgilijus Alekna<br>M.Vizbelio nuotr.
Mykolas Alekna.<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna.<br>A.Pliadžio nuotr.
M.Alekna.<br>A.Pliadžio nuotr.
M.Alekna.<br>A.Pliadžio nuotr.
M. Alekna ir A. Gudžius.<br>AP/Scanpix nuotr.
M. Alekna ir A. Gudžius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Virgilijus Alekna<br>P.Mantauto nuotr.
Virgilijus Alekna<br>P.Mantauto nuotr.
Mykolas Alekna.<br>AFP/Scanpix nuor.
Mykolas Alekna.<br>AFP/Scanpix nuor.
V.Alekna.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Alekna.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Jul 20, 2022, 12:29 PM

Pirmą kartą per visą Lietuvos istoriją pasaulio lengvosios atletikos pirmenybėse ant nugalėtojų pakilos lipo du šalies sportininkai. Šis momentas pradžiugino vos iš lovos pakilusius lietuvius.

Daugelis istoriniu Lietuvai tapusį pasirodymą stebėjo tiesiogiai ir rezultatus suspaudę kumščius sekė prie ekranų. Ne išimtimi tapo ir dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, kurio sūnus Judžino lengvosios atletikos stadione iškovojo sidabro medalį.

„Nepaprasta diena lengvajai atletikai ir visai Lietuvai. Turime du sportininkus ant garbės pakilos pasaulio čempionate, to dar niekada nėra buvę. Yra kuo pasidžiaugti, labai džiaugiamės“, – pozityvumu bendraudamas su lrytas.lt portalu trečiadienio rytą spindėjo V.Alekna.

50-mečio legendinio disko metiko sūnus Mykolas įrankį geriausiu bandymu nusviedė 69,27 m. Tuo metu bronzą išplėšęs A.Gudžius diską nuskraidino 67,55 m.

Po įspūdingo lietuvių pasirodymo V.Alekna netrukus sulaukė ir telefono skambučio. Vos atsiradus galimybei tėčiui iš JAV paskambino pasaulio vicečempionu tapęs jo sūnus.

„Mykolas paskambino vos atsiradus tam galimybei. Pasveikinau jį su pergale, o jis ne tik džiaugėsi, bet ir stengėsi ieškoti pasiteisinimų, kad galbūt dar ne viską padarė, ką buvo suplanavęs, bet nuraminau jį. Turės dar tų progų ir padarys tai, ką nori padaryti. Sakiau jam džiaugtis ir mėgautis šia akimirka. Lauksime sugrįžtant“, – apie pokalbį su sūnumi pasakojo V.Alekna.

Dar praėjusį mėnesį M.Alekna tapo Lietuvos disko metimo čempionu, sportininkas taip pat suspindėjo iškovojęs antrąją vietą Deimantinės lygos varžybose. Dabar 19-metis lengvaatletis įrašė savo pavardę į šios sporto šakos istoriją.

M.Alekna tapo jauniausiu visų laikų pasaulio čempionatų medalininku. Iki šiol šis pasiekimas priklausė Robertui Hartingui. Jis 2007 metais sidabro medalį laimėjo būdamas 22-ejų.

Vis dėlto trečiadienis Judžine spindėjo nauja ir itin šviesia disko metimo ateitimi. Pasidabinę šalies trispalvėmis M.Alekna ir A.Gudžius džiaugsmingai bėgo aplink stadioną, o Lietuvos lengvaatlečiams plojo sportininkais susižavėjusi žiūrovų minia.

„Lietuva visada turėjo pajėgių disko metikų, o disko metimo mokykla turi tęstinumą. Šią akimirką pačiame jėgų žydėjime yra Andrius (Gudžius -red.), o prie jo prisijungė ir jaunas, šviesią ateitį turintis Mykolas. Reikia tuo džiaugtis.

Turime nuostabią disko metikų liniją – Anatolijus Pocius, Algimantas Baltušnikas, Vytautas Jaras, Romas Ubartas, Vaclovas Kidykas, aš, Andrius Gudžius, o dabar prie jų prisijungė ir Mykolas.

Manau, kad jaunimas, matydamas tokius rezultatus, pasitemps Lietuvoje, o tai suteiks konkurencijos. Neabejoju, kad tie rezultatai mus džiugins ir toliau“, – džiaugėsi V.Alekna.

Pasaulio čempionate triumfavo ir aukso medalį iškovojo slovėnas Kristjanas Čechas, kuris diską numetė net 71,13 m. Toks rezultatas Slovėnijos lengvaatlečiui garantavo ne tik pasaulio čempiono, bet ir rekordininko vardą.

23-ejų sportininkas pranoko nuo 2005-ųjų V.Aleknai priklausiusį pasaulio čempionatų rekordą (70,17 m.).

Po pagerinto rekordo Sidnėjaus ir Atėnų olimpinių žaidynių čempionas per daug nesielvartavo. V.Alekna teigė tikintis, kad po metų Budapešte (Vengrija) vyksiančiose planetos pirmenybėse šį rekordą į Lietuvą sugrąžins jo sūnus Mykolas.

„Jaučiau, kad mano rekordui šis pasaulio čempionatas gali būti paskutinis. Tą buvo galima numatyti stebint tiek K.Čecho rezultatus, tiek ir kaip sparčiai tobulėja Mykolas.

Laikas eina, sportininkai stiprėja, tie rekordai niekada nebūna amžini. Dabar šis rekordas priklauso slovėnui, bet po metų bus pasaulio čempionatas Vengrijoje, lauksime, kad Mykolas į Lietuvą sugrąžintų šį rekordą.

Neturiu jokio apmaudo, progresas vyksta, manau, kad netrukus bus pagerintas ir pasaulio rekordas“, – teigė V.Alekna.

Prieš kitais metais vyksiantį pasaulio lengvosios atletikos čempionatą geriausi Senojo žemyno disko metikai rugpjūčio viduryje susirinks į Miuncheną, kuriame bus rengiamas Europos lengvosios atletikos čempionatas.

Legendinis V.Alekna neabejoja, kad jame rezultatais Lietuvą ir toliau džiugins mūsų šalies disko metikai.

„Suprantama, jei pradėsiu dabar kabinti medalius, sportininkai tai supras kaip spaudimą. Jau dabar tai, ką jie pasiekė, yra fantastika. Svarbiausia, kad jie vyks į čempionatą ir mėgausis juo.

Tegul daro tai, ką moka, o tai darydami jie suteiks dar ne vieną džiaugsmo akimirką Lietuvoje“, – sakė geriausias visų laikų Lietuvos lengvaatletis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.