EUROLYGA 2023

Po palankios žinios Lietuvos baidarininkai išliko kuklūs ir pripažino: „Svarbiausia, kad teisybė triumfavo“

Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija (ICF) oficialiai informavo, kad Lietuvos baidarininkams Aurimui Lankui ir Edvinui Ramanauskui bus įteikti 2014 m. Europos čempionato sidabro medaliai. Dviviečių baidarių 200 m varžybose A. Lankas ir E. Ramanauskas finišavo trečioje vietoje ir jiems įteikti bronzos apdovanojimai. Tačiau dėl dopingo vartojimo ir antidopingo taisyklių pažeidimų po aštuonerių metų pertraukos bausmės sulaukė antrą vietą užėmęs Rusijos duetas.

Aurimas Lankas (pirmas) ir Edvinas Ramanauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Aurimas Lankas (pirmas) ir Edvinas Ramanauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Lankas ir E.Ramanauskas.<br>lrytas.lt nuotr.
A.Lankas ir E.Ramanauskas.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 5:49 PM, atnaujinta Jul 22, 2022, 5:52 PM

Tarptautinis sporto arbitražas (CAS) paskelbė, kad skiriamos diskvalifikacijos trims Rusijos baidarininkams. Diskvalifikuotųjų sąraše atsidūrė ir 2012 m. Londono olimpinis čempionas Aleksandras Djačenka. 2014 m. A. Djačenka Europos čempionate poroje su Jurijumi Postrigajumi laimėjo sidabrą. Dėl uždraustų preparatų trembolono ir metenolono vartojimo bei antidopingo taisyklių pažeidimų, A. Djačenka buvo diskvalifikuotas ketveriems metams. Be to anuliuoti visi ruso pasiekti rezultatai nuo 2014 m. birželio 5 d. iki 2016 m. gruodžio 1 d. Rusų dvivietė neteks 2014 m. Europos čempionato ir 2015 m. pasaulio čempionato sidabro medalių.

„Netikėta žinia. Džiugu, nes sidabro medalių nesame laimėję nei Europos, nei pasaulio čempionatuose. Toks sprendimas buvo staigmena, nes jau aštuoneri metai praėjo nuo to Europos čempionato ir nelabai sekėm kaip toliau vystosi Rusijos sportininkų bylos. Net praėjus tiek metų buvo surasta jo kaltė, tai dar kartą patvirtina, kad Rusijos sporte dopingo mėginių sukeitimai buvo labai paplitę“, – sakė A. Lankas.

„Kažkokio didelio džiaugsmo ir emocijų nėra, nes labai daug laiko praėjo. Aišku, gerai pasikeisti medalį iš bronzos į sidabro. Ko gero daug daugiau džiaugsmo bus tiems, kurie Europos ir pasaulio čempionatuose liko už prizininkų borto ir dabar jiems bus įteikti medaliai. Svarbiausia, kad teisybė triumfavo“, – teigė E. Ramanauskas.

A. Djačenka ir dar keturi Rusijos baidarininkai buvo suspenduoti dar 2016 m., kai ICF gavo Richardo McLareno ataskaitą apie sisteminius antidopingo taisyklių pažeidimus Rusijos sporte. A. Djačenka figūravo buvusio Rusijos antidopingo agentūros vadovo, vėliau iš šalies pabėgusio ir visas Rusijos sportininkų dopingo vartojimo schemas atskleidusio Grigorijaus Radčenkovo sąrašuose.

2017 m. A. Djačenkai vėl buvo leidžiama dalyvauti varžybose. Tačiau tokį ICF sprendimą CAS apskundė pasaulinė antidopingo agentūra WADA. Po paskelbto CAS sprendimo, ICF pareiškė, kad neskųs tokio sprendimo ir informavo Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federaciją apie A. Lankui ir E. Ramanauskui atitenkančius Europos čempionato sidabro medalius.

Tuo tarpu Rusijos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos vadovai tokį CAS sprendimą vadina „politizuotu“ ir diskvalifikuotų sportininkų vardu kreipsis į Maskvos miesto teismą. Siekiama, kad Rusijos Federacijos teritorijoje CAS sprendimas būtų nepripažįstamas, nes tokių precedentų Rusijoje jau yra buvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.