EUROLYGA 2023

Svarbus žingsnis dviračių sporte: savaitgalį prasidės pirmosios „Tour de France Femmes“ moterų lenktynės

Jau šį sekmadienį startuoja pirmą kartą vyksiančios daugiadienės moterų dviračių lenktynės „Tour de France Femmes“. Per aštuonias dienas truksiančias varžybas, kurių maršrutas drieksis kalnuotomis Šiaurės Prancūzijos vietovėmis, pajėgiausios pasaulio dviratininkės numins virš 1000 kilometrų. Stebėti daugiau kaip 140-ties dalyvių lenktynes bus galima „Eurosport“ kanalu ir „discovery+“ platformoje.

 Moterų dviračių lenktynės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Moterų dviračių lenktynės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 10:00 AM, atnaujinta Jul 22, 2022, 10:51 AM

Pirmosios „Tour de France Femmes“ lenktynės – ypatingas įvykis, prikaustysiantis dešimčių tūkstančių dviračių sporto mėgėjų dėmesį. Nors skirtingais laikotarpiais moterų „Tour de France“ varžybos buvo organizuotos ir iki šiol, naujasis formatas laikomas reikšmingu žingsniu link lygybės dviračių sporte.

Pirmieji bandymai surengti „Tour de France“ moterų lenktynes siekia dar praėjusio amžiaus vidurį, o nuo 1984 m. iki 2009 m. vienadienės varžybos vyko reguliariai, tiesa, su tam tikromis pertraukomis.

Įdomu ir tai, kad šiose lenktynėse aukščiausius apdovanojimus skynė ir Lietuvos auksinės kartos dviratininkės, dominavusios dvejus metus iš eilės. 1998 m. varžybose triumfavo Edita Pučinskaitė, o jau kitais metais titulą į Lietuvą parvežė ir Diana Žiliūtė. Tuomet ant podiumo ji lipo kartu su E. Pučinskaite, užėmusia trečiąją vietą.

Ilgainiui moterų „Tour de France“ lenktynės prarado finansinę paramą, jas užplūdo organizaciniai iššūkiai. Varžybos kasmet susilaukdavo vis didesnės kritikos dėl dviratininkių diskriminacijos ir vis lengvesnių trasų sudarymo.

Pakeis vos dieną trukusias „La Course“ lenktynes

Ir nors šiemet vyksiančios „Tour de France Femmes“ lenktynės taip pat susilaukia trumpų kritikos blykstelėjimų dėl to, kad moterų varžybų maršrutas neatitinka vyrų ir yra daugiau nei triskart trumpesnis, ekspertai sutaria, kad tai – žingsnis teisinga linkme.

Juolab kad su dabartiniais moterų dviračių sportui skiriamais resursais suorganizuoti daugiau kaip tris savaites (tiek, kiek trunka vyrų „Tour de France“) besitęsiančias lenktynes būtų itin sudėtinga.

„Tour de France Femmes“ truks 8 dienas ir pakeis iki šiol kertiniu sezono etapu Prancūzijoje buvusias „La Course“ varžybas. Pastarosios trukdavo tik vieną dieną.

Favoritės etiketė klijuojama olandei

Praėjusiais metais karjerą baigus triskart „Giro Rosa“ lenktynėse triumfavusiai Nyderlandų dviratininkei Annai van der Breggen, favorite namo iš „Tour de France Femmes“ parsivežti geltonuosius marškinėlius yra laikoma kita jos tautietė – Annemiek van Vleuten.

Tituluota 39-erių metų sportininkė pernai iš Tokijo olimpinių žaidynių parsivežė ir aukso, ir sidabro medalius. Dviratininkė taip pat yra du kartus lipusi ant aukščiausio „Giro Rosa“ pakylos laiptelio, tad nenuostabu, kad didžiausi šansai įsirašyti į istoriją prognozuojami būtent jai.

Kitos sportininkės, į kurias vertėtų atkreipti dėmesį – praėjusiais metais „La Course“ lenktynėse pirmąją vietą laimėjusi olandė Demi Vollering ir iškart už jos likusi danė Cecilie Uttrup Ludwig, neleisiančios atsikvėpti iš Nyderlandų kilusiai favoritei.

Nepraleisti nė vienos „Tour de France Femmes“ lenktynių akimirkos padės „Eurosport“ kanalas, transliuosiantis visus aštuonis varžybų etapus. Taip pat lenktynes bus galima stebėti ir „discovery+“ platformoje, kuri Lietuvoje yra pasiekiama per „Go3“ televiziją.

„Tour de France Femmes“ etapų datos:

1 etapas – liepos 24 d., sekmadienis, lenktynių startas, 82 km ilgio maršrutas.

2 etapas – liepos 25 d., pirmadienis, 135 km ilgio trasa.

3 etapas – liepos 26 d., antradienis, 133 km ilgio trasa.

4 etapas – liepos 27 d., trečiadienis, 126 km ilgio maršrutas.

5 etapas – liepos 28 d., ketvirtadienis, 175 km ilgio maršrutas.

6 etapas – liepos 29 d., penktadienis, 128 km ilgio trasa.

7 etapas – liepos 30 d., šeštadienis 127 km ilgio maršrutas.

8 etapas – liepos 31 d., sekmadienis, lenktynių finišas, 123 km ilgio trasa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.