EUROLYGA 2023

V. Putinas panaikino Murmanske gyvenusios biatlonininkės L. Žurauskaitės Rusijos pilietybę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė dekretą, kuriuo panaikino Rusijos pilietybę biatlonininkei Lidijai Žurauskaitei. Apie tai pranešė oficiali Kremliaus svetainė. 23-ejų sportininkė gimė Murmanske ir ten gyveno visą gyvenimą.

Lidija Žurauskaitė.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Lidija Žurauskaitė.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 11:54 AM, atnaujinta Jul 22, 2022, 12:32 PM

2021 metų pabaigoje L.Žurauskaitė nutarė pakeisti pilietybę ir atstovauti Lietuvai 2026 metų olimpiadoje, kuri vyks Italijoje.

L.Žurauskaitė nekalba lietuviškai, tačiau ji praėjusių metų spalį jau dalyvavo Ignalinoje surengtose Baltijos biatlono taurės varžybose ir pirmą kartą atstovavo mūsų šaliai. L. Žurauskaitės prosenelis buvo lietuvis, todėl merginai galėjo būti atkurta Lietuvos pilietybė, su sąlyga, kad ji neteks Rusijos paso.

Lietuvos biatlono federacija surinko visus reikiamus dokumentus ir pateikė Migracijos institucijoms. Buvo teigta, kad pagal įstatymą L.Žurauskaitė gaus Lietuvos pilietybę, jei atsisakys rusiško paso. Dabar biatlonininkei nėra trukdžių tapti mūsų šalies piliete.

„Lidija yra be penkių minučių Lietuvos pilietė. Ne paslaptis, kad ji jau gavo pilietybę pagal atkuriamąją programą – merginos prosenelis lietuvis. Per metus, su federacijos pagalba, buvo surinkti visi archyviniai dokumentai.

Gavome sprendimą, kad jai bus suteikta Lietuvos pilietybė, dabar laukiame vienintelės pažymos iš Rusijos dėl šios šalies pilietybės atsisakymo“, – naująją A komandos narę pristatė biatlono federacijos vadovas Arūnas Daugirdas.

Lietuvos biatlono federacija kontaktą su L.Žurauskaite užmezgė prieš daugiau nei metus – tiek laiko truko pilietybės keitimo procesas. „Viskas prasidėjo daugiau nei prieš metus. Lietuvos komandos treneris Siarhejus Sakalouskis paskambino, pasakė, kad pastebėjo mane Rusijos varžybose bei paklausė, ar turiu lietuviškų šaknų.

Atsakiau, kad mano prosenelis yra iš Prienų, – pasakojo L.Žurauskaitė. – Tai buvo mano tėčio svajonė, kad atstovaučiau Lietuvai. Turėjau svajonę aplankyti Lietuvą, tačiau iki šiol nebuvau čia buvusi. Neturėdavau laiko, nes vis dalyvaudavau varžybose, treniruočių stovyklose.“

Žinomas rusų sporto apžvalgininkas, televizijos laidų vedėjas bei biatlono komentatorius Dmitrijus Gubernijevas sureagavo į biatlonininkės L.Žurauskaitės pilietybės atsisakymą.

„Ji turi lietuviškų šaknų ir nusprendė savo gyvenimą susieti su Lietuva. Ji turi visas teises tai padaryti. Bet aš nežinau nieko apie tokią biatlonininkę. Ar tai nuostolis? Abejočiau“, – cituoja D.Gubernijevo žodžius dienraštis „Sport-express“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu