EUROLYGA 2023

Europos jaunimo olimpinis festivalis: krepšininkų pergalė 68 taškų skirtumu ir plaukikų bilietai į finalą

Pirmadienį Banska Bistricoje (Slovakija) prasidėjo 16-ojo Europos jaunimo olimpinio festivalio varžybos, kuriose startavo penkių sporto šakų atstovai iš Lietuvos.

 Lietuvos jaunieji krepšininkai sudaužė serbus.
 Lietuvos jaunieji krepšininkai sudaužė serbus.
 Patricija Geriksonaitė
 Patricija Geriksonaitė
 Laima Vlasdon ir Julius Aleksandrovas
 Laima Vlasdon ir Julius Aleksandrovas
 Lietuvos jaunieji krepšininkai sudaužė serbus.
 Lietuvos jaunieji krepšininkai sudaužė serbus.
 Lietuvos jaunieji krepšininkai sudaužė serbus.
 Lietuvos jaunieji krepšininkai sudaužė serbus.
 Domas Pakštys
 Domas Pakštys
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 25, 2022, 10:21 PM, atnaujinta Jul 25, 2022, 10:28 PM

Užtikrinta pergalė

Pirmąsias grupės rungtynes sužaidė 16-mečių vaikinų krepšinio rinktinė. Tomo Purlio treniruojami lietuviai 112:44 (29:10, 26:15, 30:8, 27:11) nugalėjo Serbijos krepšininkus.

Jau rungtynių pradžioje Lietuvos komanda išsiveržė į priekį 15:0. Greitai įgiję įtikinamą pranašumą, mūsų šalies atstovai varžovų arčiau nebeprisileido.

Nugalėtojams taškų pelnė visi komandos krepšininkai. Daugiausiai – 17 – sumetė Kristupas Smirnovas. Jis taip pat atkovojo 9 kamuolius. Po 16 taškų pelnė Rokas Kreišmontas (8 atk. kam.) ir Kasparas Jakučionis (5 perimti kam.). Lietuviai atkovojo 51 kamuolį, tuo tarpu varžovai po krepšiu sugriebė 34. Serbai suklydo net 40 kartų.

Nors rezultatas įspūdingas, T. Purlys išlieka santūrus – serbai į festivalį atsiuntė metais jaunesnius nei lietuviai krepšininkus.

„Išėjome su gera energija. Žinojome, kad serbai atvyko ne pilnos sudėties, bet pavyko nuteikti žaidėjus. Gerai pradėjome, gerai dirbome gynyboje ir greitai lygių skirtumas pasimatė. Nepaisant to, esu patenkintas tiek rezultatu, tiek žaidėjais“, – sakė treneris.

Lietuvos rinktinė grupėje taip pat žais su Slovėnijos ir Slovakijos komandomis. Kitoje grupėje rungtyniaus kroatai, prancūzai, vokiečiai ir turkai. Po dvi geriausias abiejų grupių ekipas tęs kovas dėl medalių, o likusios keturios žais dėl 5–8 vietų.

Mačas su slovėnais laukia antradienį, trečiadienį – festivalio šeimininkų slovakų išbandymas.

Finale – trys plaukikai

Visi trys pusfinaliuose startavę Lietuvos plaukikai pateko į finalus.

Puikiai čempionatą pradėjo Smiltė Plytnykaitė. 100 m laisvuoju stiliumi rungties pusfinalyje ji distanciją įveikė per 57,17 sek. ir pateko į finalą. Bendroje pusfinalio įskaitoje ši lietuvė užėmė antrąją vietą, nusileidusi tik kroatei Janai Pavalič (56,71 sek.). Atrankos varžybose S.Plytnykaitė distanciją įveikė per 57,75 sek.

Sėkmingai 100 m laisvuoju stiliumi rungtyje pasirodė ir Sylvia Statkevičius. Įveikusi distanciją per 58,22 sek. ji užėmė 10 vietą, tačiau pagal festivalio taisykles, į kitą etapą gali patekti tik vienas vienos valstybės atstovas.

Į finalą taip pat pateko Lietuvos berniukų (iki 15 metų) rekordą pagerinęs Mantas Kaušpėdas. Jis 100 m nugara rungties pusfinalyje nuotolį įveikė per 57,78 sek. ir užėmė aštuntą vietą. Antrankoje vaikinas nuplaukė per 58,66 sek.

Patricija Geriksonaitė kovos 200 m nugara rungties finale. Lietuvė pusfinalyje distanciją įveikė per 2 min. 19,09 sek. ir bendroje įskaitoje užėmė aštuntą vietą. Atrankoje ji distanciją įveikė per 2 min. 21,29 sek.

200 m nugara pirmadienį taip pat plaukė Rusnė Vasiliauskaitė. Distanciją įveikusi per 2 min. 24,17 sek. ji su varžove pasidalino 19–20 vietomis ir į pusfinalį nepateko.

400 m kombinuotu būdu atrankos varžybose dalyvavo Vytė Gelažytė (5 min. 10,24 sek.) ir Guoda Tručinskaitė (5 min. 13,86 sek.). Šiuo ypatingai daug jėgų reikalaujančiu stiliumi plaukusios lietuvės atitinkamai užėmė 14 ir 18 vietas ir į pusfinalį nepateko.

400 m laisvuoju stiliumi atrankoje Kostas Vaičiūnas finišavo per 4 min. 6,6 sek. ir bendroje atrankos įskaitoje užėmė 16 vietą.

„Pirmoji dalis buvo šiek tiek nervinga, todėl ir rezultatai, ne tokie, kokių tikėjomės. Džiugu, kad finalinėje dalyje parodėme, ką galime. Nors šiandien jau turėjome daug startų, bet mes dar tik įsivažiuojame. Džiaugiuosi komandos nusiteikimu, visi žino, ko nori ir ko atvažiavo. Visi pasiruošę profesionaliai ir čia atvyko parodyti gerus rezultatus“, – sakė treneris bei plaukikų komandos vadovas Kęstutis Steponavičius.

Startavo bėgikai

Lengvosios atletikos varžybose pirmadienį startavo vidutinių nuotolių bėgikai.

400 m bėgimo varžybose Matas Janarauskas distanciją įveikė per 50,88 sek. Savo atrankos grupėje lietuvis užėmė 4 vietą ir į finalą nepateko. Tokią pat distanciją bėgusi Viltė Bubinaitė finišavo per 59,20 sek.

Merginų 800 m bėgimo varžybose dalyvavo Karolina Vaitkevičiūtė. Ji nuotolį įveikė per 2 min. 25,98 sek. Ir, savo grupėje užėmusi, 8 vietą į finalą nepateko.

„Žiūrint į šios dienos startus matau, kad potencialo dar neišnaudojome. Sportininkų asmeniniai rezultatai tikrai geresni. Matyt, koją kišo jaudulys ir tokio lygio varžybų patirties trūkumas. Tikrai galime geriau“, – sakė lengvaatlečių komandos vadovas Gintautas Janušauskas.

Laukia lemiamos varžybos

Po vieną pergalę grupės varžybose iškovojo badmintonininkai Domas Pakšys ir Viltė Paulauskaitė.

14-metis D. Pakšys 21:19, 18:21, 18:21 pralaimėjo metais vyresniam Liuksemburgo atstovui Noah Warning, bet 13:21, 21:12, 21:17 išplėšė pergalę prieš izraelietį Sharoną Perelshteiną.

„Varžovas iš Liuksemburgo – 7 turnyro raketė, tikrai gana stiprus. Tačiau Domas kovojo ir trečiame sete tik 3 taškais nuo jo atsiliko. Tikrai vargino karštis, trečiame sete tas labai jautėsi. Plunksninukai lėkė labai greitai, buvo sunku prisitaikyti.

Viltės pergalė prieš varžovę iš Moldovos, sakyčiau, buvo lemiamas mačas, kovojant dėl išėjimo iš grupės. Suomė Nella Nyqvist – turnyro lyderė. Prieš dvejus metus, būdama 14 metų, ji laimėjo bronzą Europos jaunimo iki 19 metų čempionate.

Antradienį tiek Domas, tiek Viltė turi įveikti abu varžovus, kad patektų tarp 16 geriausiųjų. Manau, tai būtų geras pasiekimas“, – sakė badmintonininkų treneris Povilas Bartušis.

Į aštuntfinalį pateks po du sportininkus iš kiekvienos grupės.

Didžiuojasi žaidėjais

Mišrių dvejetų varžybose pirmadienį pasirodė ir Laima Vladson bei Julius Aleksandrovas. Jie 4:6, 6:3, 6:10 nusileido šveicarams Kristynai Paul ir Henry Bernetui.

„Šveicarų pora buvo tikrai konkurencinga, turinti aukštą reitingą. Kova buvo įspūdinga. Pirmoje dalyje Julius ir Laima jautė daugiau streso ir įtampos, juk jiems tai buvo pirmosios varžybos šiame festivalyje, tuo tarpu varžovai jau buvo žaidę vienetus.

Aš, kaip treneris, didžiuojuosi, kad mūsų pora sugebėjo apsukti varžybas ir laimėti antrąjį setą. Turėjo šansų ir trečiajame, bet sėkmė buvo kitoje pusėje. Antradienį pradėsime vienetų varžybas, kur turėsime susitvarkyti su atsakomybe ir stresu. Svarbu pradėti susikoncentravus ir nepamesti dėmesio žaidžiant“, – sakė tenisininkų treneris Eimantas Gruzdas.

Antradienį lietuviai pradės vienetų varžybas. L. Vladson žais su vokiete Philippa Farber, o J. Aleksandrovas – su albanu Arlis Muka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.