EUROLYGA 2023

Lietuvos muaythai atstovai įkliuvo į šokiruojančius pasaulio čempionato spąstus – per naktį sužinojo, kad kovos prieš rusus

Lietuvos jaunieji tailando bokso arba mutaythai atstovai pateko į nepavydėtiną situaciją – nors ir atsižvelgė į Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Europos sporto ministrų ir politikų rekomendacijas nedalyvauti vienose varžybose su agresorių Rusijos ir Baltarusijos sportininkais, tačiau už juos viską nusprendė varžybų rengėjai. Jau rugpjūčio 9 dieną Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre startuosiančiame pasaulio jaunimo čempionate šalia „netikėtai atgimusių“ 72-iejų Rusijos atletų kovos ir penki mūsų valstybės pasiuntiniai.

 Lietuvos muaythai federacijos vadovas A.Zeminatas<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos muaythai federacijos vadovas A.Zeminatas<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos muaythai federacijos vadovas A.Zeminatas
 Lietuvos muaythai federacijos vadovas A.Zeminatas
 Pasaulio jaunimo tailaindo bokso čempionate kovos iš Lietuvos atstovai<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Pasaulio jaunimo tailaindo bokso čempionate kovos iš Lietuvos atstovai<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 8, 2022, 4:56 PM

„Mes šokiruoti. Tiesiog nežinome kaip elgtis toliau. Bet važiuojame į čempionatą ir jau vietoje bandysime su kitų valstybių atstovais protestuoti. Ar dalyvausime? Reikia atsirasti Kvala Lumpūre. Blogiausia, kad visa šita blogo kvapo situacija paaiškėjo per naktį. Tai rusų nėra, tai jie per naktį atsiranda“, – lrytas.lt tikino Lietuvos muaythay federacijos prezidentas Andrejus Zemitanas, vadovaujantis Vilniaus „Lotoso“ klubui.

Jis su savo trimis auklėtiniais pasaulio tailando bokso čempionatui rengėsi kelias savaites Tailande. Dar du Lietuvos sportininkai pasirengimą čempionatui vykdė kitur ir į Malaiziją atskris antradienį. Ten jie ir susitiks su prezidentu bei kitais atletais ir galvos, ar varžytis pirmenybėse.

Mūsų jaunieji atletai galimai privalės ringe santykius aiškintis su Ukrainą užpuolusios Rusijos bendraamžiais – pagal numatytas tiek amžiaus, tiek ir svorio kategorijos grupes, jose gali būti bent po vieną rusų ar baltarusių tailando bokso atstovą. Pagal reglamentą, vos vienam mūsų atletui nepateko į grupę nė vienas iš 72-iejų rusų boksininkų.

Lietuviai kovos amžiaus grupėje nuo 13 iki 17 metų, o jauniausias Lietuvos sportininkas grumsis 12–13 metų amžiaus ir iki 38 kg svorio kategorijoje.

„Istorija, kuri vyko kaip filmuose. Tai net ne šokas, tai visiško pasaulinės visuomenės pozicijos ignoravimo pavyzdys. Tai Rusijos nėra, tai ji atsiranda ir niekas nieko neaiškina. Paslėpia po kitu pavadinimu rusus ir galvoja, kad tai yra teisinga“, – komentavo čempionato rengėjų kėslus A.Zemitanas.

Šias pasaulio pirmenybes jau boikotuoja kelios valstybės, o labiausiai prieš rusų ir baltarusių pasirodymą turnyre kovojo viena iš galingiausių tailando bokso valstybių Ukraina.

Vasario 24-ąją Rusija užuolė Ukrainą ir niokoja šią šalį, žudo civilius žmones, griauna miestus bei siekia sunaikinti nepriklausomą valstybę.

Nuo pirmųjų plataus masto agresijos prieš ukrainiečius dienų Ukrainos tailando bokso federacija reikalavo visiškai izoliuoti rusus ir baltarusius nuo pasaulio sporto kovų ir atimti iš jų sportininkų teisę dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Tačiau, matyt, Rusijos Muay-Thai federacijos ryšiai yra kur kas tampresni nei kitų valstybių autoritetas.

Iš pradžių pasaulio čempionato Malaizijoje organizatoriai Rusijos atstovams leido pasirodyti čempionate su savo herbu ir vėliava, turint santrumpą RMF (Rusijos Muaythai federacija).

Po skandalo žinaisklaidoje dėl agresorių galimybės varžytis turnyre, jo rengėjai paraiškose per naktį netikėtai pakeitė sportininkų vizitinės kortelės, todėl dalyviai iš Rusijos ir Baltarusijos valstybių tapo neutraliais atletais – jie dabar startuos po Tarptautinės muaythai federacijos vėliava, turėdami įrašą prie savo šalies – IFMA 1.

Jie nebuvo pašalinti iš kovų, kaip kitose sporto šakose.

Boikotuojančios Ukrainos Muaythai rinktinės treneris Pavlo Jevtušenka pakomentavo rinktinės atsisakymą vykti į 2022 metų jaunių pasaulio čempionatą.

„2022 metų pasaulio žaidynėse Tailande Ukrainos rinktinė tapo stipriausia pasaulyje. Šį rezultatą pakartojome, nes 2017 metais Lenkijos Vroclave vykusiose pirmenybėse mūsų komanda taip pat buvo pirma komandinėje įskaitoje.

Mes manome, kad turime teisę į balsą ir jis turi būti išgirstas. Ir turi būti paisomas. Tačiau organizatoriai nutarė, kad rusų sportininkai gali varžytis net ir agresijos prieš kitą valstybę metu. Tuomet mums ten ne vieta“, – sakė P.Jevtušenka.

Tuo tarpu Lietuvos muaythai federacijos vadovas A.Zemitanas aiškino, jog visos žinutės organizatoriams tiesiog kažkur paskęsta.

„Kai visas tailando bokso pasaulis sukilo, jog nenori matyti pasaulio čempionate Rusijos ir Baltarusijos, staiga tų rusų ir neliko. Bet štai prasidėjus registracijai, likus penkioms dienoms iki varžybų, buvome gerokai šokiruoti.

Tos rusiškos pavardės pradėjo lįsti, tačiau ne su valstybės pavadinimu, o su federacijos įvardinimu.

Pradėjome badyti pirštais, visi socialiniuose tinkluose rašė, jog nenori matyti žudikų atletų čempionate, tačiau organizatoriai trina žinutes, blokuoja visą informaciją. Komunikacijos nėra“, – kalbėjo A.Zemitanas.

– Kokia dabar jūsų nuostata – vyksite į varžybas?

– Viskas buvo pirkta už vaikų tėvų pinigus – lėktuvų bilietai, viešbutis, treniruotės. Mes skrendame į Malaiziją. Kas bus toliau – nežinia. Dar prieš kelias dienas organizatorių paklausiau, kokiame viešbutyje gyvens rusai ir baltarusiai, kad neturėtume jokių sąsajų su jais. Tyla.

Lenkai su savo didele organizacija klausia, kaip atsitiko, kad Rusijai leista kovoti čempionate. Juos galima suprasti: mat trims pasaulio čempionatams ir sportininkų dalyvavimui juose valstybė skyrė 100 tūkst. eurų.

Kai tik buvo sužinota, jog lenkai gali kovoti viename čempionate su rusais, jau kalbama, kad valstybinės institucijos reikalaus sugrąžinti tuos pinigus.

– Kaip galvojate, ar galėtų Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir jūsų federacijos paprašyti sugrąžinti pinigus?

– Nežinau. Gali. Situacija mūsų kiek kita – valstybė skyrė muaythai federacijai 7,5 tūkst. eurų. Bet žinant faktą, kad Lietuvos institucijos buvo pareiškusios, kad mūsų sportininkai neturi kovoti su agresoriais, toks variantas įmanomas.

Todėl bandysime daryti viską, kad su rusais ir baltarusiais nekovotume. Susirūpinę ne tik mes – rimtai į tai žiūri ir kitos valstybės.

– Tai boikotuosite čempionatą?

– Antradienį baigsis registracija ir vyks burtų traukimai. Tuomet ir viskas bus aišku – išmesti rusai galutinai ar jie dalyvaus.

Kelių dešimčių Europos Sąjungos ir kitų pasaulio valstybių sporto ministrai ir politikai pavasarį paskelbė antrą bendrą pareiškimą dėl Ukrainą užpuolusios Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos atletų, organizacijų, pareigūnų dalyvavimo tarptautiniame sporte.

Sporto politikų pasirašytame pareiškime teigiama, jog neišprovokuotas ir nepateisinamas Rusijos karas prieš Ukrainą, kuriam talkina Baltarusijos vyriausybė, yra pasibjaurėtinas ir šiurkščiai pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus.

Pripažindami sporto organizacijų savarankiškumą, politikai išreiškė vieningą savo šalių vyriausybių poziciją, jog Rusijos ir Baltarusijos nacionalinės sporto valdymo institucijos turėtų būti laikinai pašalintos iš tarptautinių sporto federacijų.

Pareiškime taip pat skelbiama, jog tais atvejais, kai sporto organizacijos ar kiti renginių organizatoriai nusprendžia leisti sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti sporto renginiuose, turėtų būti aišku, kad jie neatstovauja savo valstybėms.

Tokiuose renginiuose turėtų būti draudžiama naudoti oficialias valstybines Rusijos ir Baltarusijos vėliavas, emblemas ir himnus, be to, būtina imtis visų priemonių užtikrinti, kad bet kokie vieši sportininkų, pareigūnų ir administratorių pareiškimai ar demonstruojami simboliai sporto renginiuose atitiktų šį požiūrį.

Lietuva laikosi griežtos pozicijos Rusijos ir Baltarusijos sporto atžvilgiu.

Pirmąją Rusijos agresijos Ukrainoje dieną ministrė J. Šiugždinienė kreipėsi į Lietuvos sporto šakų federacijas, klubus, sportininkus, ragindama nutraukti visus sporto ryšius su Rusija ir Baltarusija, nedalyvauti varžybose šiose šalyse, nepriimti šių šalių atstovų ir su jais nekovoti.

Pasaulio muauthai čempionatai organizuojami nuo 1993 metų. Tailande gimusio kovos meno ištakos siekia daugiau nei tūkstantį metų ir turi šimtametes tradicijas, kuriose persipina sportas, filosofija ir kultūra.

Pastaraisiais metais muaythai yra viena sparčiausiai populiarėjančių kovinių sporto šakų pasaulyje. Šiuo metu Tarptautinei mėgėjų muaythai federacijai (IFMA) priklauso 146 valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting