EUROLYGA 2023

Vežimėlių krepšinio rinktinės drama Europos čempionate – lyg Holivudo filme: išvyko su nežinia, grįžo su apdovanojimais

Šalies sporto gerbėjai su nekantrumu laukia rugsėjo 1-ąją startuosiančio Europos krepšinio čempionato, kuriame į medalius taikysis ir Kazio Maksvyčio treniruojama Lietuvos rinktinė. Prieš du mėnesius į Europos pirmenybes išvyko ir kita šalies krepšinio rinktinė, su kur kas mažesniu dėmesiu, bet su dideliu noru širdyje – Vytauto Skučo treniruojama vežimėlių krepšinio ekipa.

Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Kęstutis Skučas dalyvavo keturiose paralimpinėse žaidynėse.<br>Archyvo nuotr.
Kęstutis Skučas dalyvavo keturiose paralimpinėse žaidynėse.<br>Archyvo nuotr.
Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė pasidabino Europos čempionato bronzos medaliais.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Kęstutis Skučas.<br>paralympics.lt nuotr.
Kęstutis Skučas.<br>paralympics.lt nuotr.
Lietuvos rinktinės treneris V.Skučas.<br>I.Skučienės ir M.
Lietuvos rinktinės treneris V.Skučas.<br>I.Skučienės ir M.
K.Skučas.<br>paralylympics.lt
K.Skučas.<br>paralylympics.lt
V.Skučas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V.Skučas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
V.Skučas.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
V.Skučas.<br>V.Skučo asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-08-22 10:32, atnaujinta 2022-09-29 13:44

Po metų į Europos vežimėlių krepšinio B diviziono pirmenybes sugrįžusi Lietuvos rinktinė nežinojo, ko tikėtis prieš čempionatą Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina). Dar daugiau nežinios pridėjo įvykusios permainos komandos sudėtyje bei pakibęs klaustukas dėl žaidžiančiojo trenerio V.Skučo dalyvavimo turnyre.

Apsiniaukusiame rūke prasidėjusi kelionė baigėsi laimingai – 12 Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinės ąžuolų birželio 21-ąją aukštai iškėlė rankas į viršų. Jie tapo Europos čempionato bronzos medalių laimėtojais.

„Esame labai patenkinti rezultatu, nes komandoje netrūko pasikeitimų, reikėjo stipriai persiorientuoti. Džiugu, kad komanda buvo tarsi kumštis. Kiekvienose varžybose atsiskleisdavo vis kitas žaidėjas. To visada reikia pergalės siekiančiai komandai“, – praėjus beveik dviem mėnesiams po pergalingai pasibaigusio čempionato portalui lrytas.lt kalbėjo rinktinės žaidžiantysis treneris V.Skučas.

41-erių sportininkas jau daugelį metų yra neatsiejame Lietuvos vežimėlių krepšinio dalis.

Neabejotinu komandos lyderiu jis išliko ir Sarajeve. Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje V.Skučas visose rungtynėse žaidė be keitimų ir vidutiniškai per dvikovą įmesdavo po 23,2 taško, atkovodavo po 13,8 kamuolio bei atlikdavo po 9,8 rezultatyvaus perdavimo.

Nors V.Skučas buvo neabejotinas komandos vedlys, bronzinio pasiekimo Lietuvos rinktinė nebūtų iškovojusi ir be kitų 11 krepšininkų, kurių tarpe buvo vyresnysis Vytauto brolis Kęstutis.

Šiuo metu Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidento pareigas užimantis 54-erių K.Skučas atliko daug nematomo darbo dar prieš čempionatą. Kaip federacijos vadovas jis prieš pirmenybes organizavo pasirengimo stovyklą, rūpinosi Lietuvoje esančių vežimėlių krepšinio žaidėjų parengimu bei tapo savo brolio Vytauto dešiniąją ranka trenerių štabe.

„Šis čempionatas puikiai parodė, kad psichologinis klimatas yra geras, permainos rinktinės sudėtyje to nepaveikė, netrūko motyvacijos. Žinoma, galbūt ir trūko kelių patyrusių žaidėjų, bet komanda žaidė puikiai.

Buvo labai didelis užsivedimas, tai mus atvedė į maksimalų rezultatą. Trečioji vieta Europos čempionate – labai puiku“, – komandos pasiekimu džiaugėsi Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas.

Portalas lrytas.lt kviečia prisiminti bronzinį Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinės kelią Sarajeve vykusiame Europos B diviziono čempionate bei komandą krėtusius iššūkius prieš jį.

Nežinia dėl lyderio

Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinės žaidžiantysis treneris V.Skučas galėjo ir nepasirodyti ant Bosnijoje ir Hercegovinoje vykusių pirmenybių parketo. Rinktinės lyderis dar prieš daugiau nei metus sulaukė Tarpatrautinės vežimėlių krepšinio federacijos žinios – dėl pasikeitusios klasifikacijos priklausomai nuo negalios taisyklių ir Klasifikacinės komisijos sprendimo jis negalėjo dalyvauti 2021 metais vykusiame Europos čempionato A divizione.

„Nuo 2020-ųjų prasidėjo visų žaidėjų perklasifikavimas, ypatingai didelis dėmesys buvo turintiems 4,5 balo negalią. Nuostatuose atsirado labai daug pasikeitimų, pateikėme reikiamus dokumentus, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta“, – apie pasikeitimus pasakojo V.Skučas.

Kiekvienas norintis profesionaliai žaisti vežimėlių krepšinį turi būti klasifikuojamas balais pagal savo negalios lygį. Iš viso krepšininkai yra skirstomi nuo vieno iki keturių su puse klasifikacijos balo. Kuo didesnė negalia – tuo balas yra mažesnis.

Vienu metu aikštelėje esančių žaidėjų balų lygis negali viršyti 14,5 (rinktinės lygmenyje 14 balų).

Be V.Skučo A divizione pernai likusi Lietuvos rinktinė buvo išmušta iš vėžių. Tai atsispindėjo ir rinktinės rezultatuose – ekipai nepavyko išsaugoti vietos stipriausiame divizione, todėl Lietuvos krepšininkai turėjo sugrįžti į B divizioną.

Vis dėlto V.Skučo klausimas neliko užmirštas. Čia pagrindinių darbų ėmėsi Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijai vadovaujantis jo brolis Kęstutis.

„Šiuo atveju situacija vežimėlių krepšinyje buvo gana paini. Net buvo kalbama Tarptautinio paralimpinio komiteto galbūt vežimėlių krepšinį išimti apskritai iš paralimpinės programos, viskas vyko dėl klasifikacijos klausimo.

Tarptautinė vežimėlių krepšinio federacija pakeitė nemažai nuostatų dėl klasifikacijos grupės, kuri tiesiogiai lietė ir brolį Vytautą. Likus dviem savaitėm iki čempionato buvo pareikšta, kad jis negali žaisti, nes pasikeitė taisyklės ir, kad trūksta medicininių dokumentų esamam pažeidimui pagrįsti. Trūkstami dokumentai buvo žaibiškai pristatyti prieš pat čempionatą, bet Vytautui vis tiek nebuvo leista žaisti.

Turėjau įdėti labai daug darbo, pastangų, kovojau, rašiau raštus, protestus Tarptautinei vežimėlių krepšinio federacijai, Tarpatautiniam paralimpiniam komitetui, negalėjau susitaikyti dėl neteisingo sprendimo“ – padėtį aiškino 2004 metais Atėnuose paralimpiniu čempionu tapęs K.Skučas.

Prieš pat čempionatą – dar vienas Tarptautinės vežimėlių krepšinio federacijos klasifikacinės komisijos raštas. Tiesa, jis nebuvo malonus – V.Skučas negalės žaisti ir šiame Europos čempionate.

„Maždaug prieš kelias savaites iki čempionato pradžios buvome sulaukę rašto, kad Vytautas negalės žaisti čempionate. Vis dėlto aš nenuleidau rankų. Tikėjau iki galo. Parašiau dar vieną raštą, jį išsiuntinėjau visiems Tarptautinės vežimėlių krepšinio federacijos vadovams, Vykdomojo komiteto nariams, Europos vežimėlių krepšinio vadovui“, – paskutinę viltį dėjo Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas.

Tuo metu pats V.Skučas jau buvo susitaikęs su sau nepalankiu sprendimu: „Buvau susitaikęs, kad nežaisiu. Netikėjau, kad sulauksime teigiamo atsakymo.“

Lietuva savo pirmąsias čempionato rungtynes turėjo žaisti birželio 15-ąją, į Sarajevą ji išskrido birželio 12-ąją. Komandoje jau nebuvo V.Skučo, kuris užbaiginėjo savo klubinį sezoną Prancūzijoje ir planavo prie rinktinės kaip treneris prisijungti kiek vėliau, prieš pat čempionato startą.

Netrukus – dar viena žinia. Ji Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinę pasiekė tik prieš kelias dienas paliekant gimtinę.

„Po visų raštų ir apeliacijų siuntimų buvo pranešta, kad įvyks papildoma Vytauto peržiūra, prieš pat B diviziono čempionatą Sarajeve, ko ir prašiau paskutiniame rašte ir galvojau negi visoje Tarptautinėje vežimėlių krepšinio federacijoje nėra pozityviai mąstančių žmonių. Tikėjau, kad tokia žinia ateis ir teisybė triumfuos, nors mes jau ruošėmės ir kitam scenariui, kad Vytautas nežais ir šiame čempionate“, – apie viltį suteikusį pranešimą likus vos kelioms dienoms iki čempionato kalbėjo K.Skučas.

Tuo metu jo brolis Vytautas pripažino, kad ši žinia jam būnant Prancūzijoje šokiravo jį tikrąja to žodžio prasme.

„Kai gavau žinią, kad įvyks mano peržiūra, tai buvo tarsi šaltas dušas, negalėjau patikėti, kad taip atsitiko, nes buvau pasiruošęs, kad tikrai nežaisiu“, – prisiminimais dalinosi rinktinės lyderis.

Po Sarajeve įvykusios apžiūros – žalia šviesa. Tarptautinės vežimėlių krepšinio federacijos klasifikacinė komisija leido V.Skučui varžytis Europos čempionate bei ateityje vyksiančiose tarptautinėse varžybose.

Ši žinia buvo tarsi gaivus oro gūsis atsinaujinusiai vežimėlių krepšinio rinktinei, kuriai komandos vedlio sugrįžimas pridėjo dar daugiau papildomos motyvacijos.

Kelionė medalių link

Sulaukusi geros žinios Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė kovas Europos čempionate pradėjo A grupėje. Kartu su lietuviais joje varžėsi portugalai bei belgai.

Pirmenybėse V.Skučo vadovaujama ekipa startavo 77:62 pranokę Portugaliją bei 75:59 įveikę Belgiją.

„Džiugu, kad mums gerai susiklostė pats čempionato tvarkaraštis, nes viskas galėjo vykti palaipsniui, varžybų nebuvo per daug, pasiruošimo cikle, kuris vyko Druskininkuose, galėjome paskirstyti krūvius, o ir pats pasiruošimas praėjo visai gerai.

Taip jau gavosi, kad Europos čempionate kovėmės kiekvienose rungtynėse su vis stipresniais varžovais, tai padėjo įsibėgėti, augome, matėme komandos potencialą“, – čempionato startą pozityviai prisiminė kartu su ekipa rungtyniavęs K.Skučas.

Pirmąją vietą savo pogrupyje užėmusi Lietuvos rinktinė ketvirtfinalyje susikovė su slovėnais. Dar pirmajame kėlinyje dviženklį pranašumą įgiję lietuviai aikštėje reikalus kontroliavo iki finalinės rungtynių sirenos.

Slovėnijos barjerą V.Skučo kariauna įveikė 71:55.

„Taip jau susiklostė, kad pusfinalyje turėjome kautis su Turkija. Tai yra neabejotina A diviziono komanda, ją įveikti beprotiškai sunku“, – apie priešininkus kalbėjo rinktinės treneris.

Jeigu Turkija yra visa galva aukštesnė už likusias B diviziono komandas, kodėl ji nežaidžia A divizione?

„Turkija yra labai tituluota ekipa vežimėlių krepšinyje, ji yra tapusi ir pasaulio bei Europos čempione, neabejotinai, tai tai yra viena iš stipriausių pasaulio komandų.

B divizione ši komanda atsidūrė dėl karantino. Praėjusiais metais Madride vyko A diviziono Europos čempionatas, tačiau jame dėl koronaviruso turkai sužaidė vos kelias rungtynes, o kitų tiesiog nežaidė. Dėl šios priežasties jie buvo „eliminuoti“ į B divizioną“, – situaciją aiškino Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas.

„Supratome, kad mums „užsidarė“ finalas, žinojome, kad tikrasis mūsų finalas bus dėl trečiosios vietos, o mūšis joje buvo neįtikėtinas“, – Kęstučiui antrino jo brolis Vytautas.

Turkijai nusileidę lietuviai dėl bronzos turėjo kautis su aikštės šeimininkais Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkais.

Likus žaisti 17 sekundžių iki ketvirtojo kėlinio pabaigos Lietuva atsiliko trijų taškų skirtumu – 71:74, tačiau tada itin svarbų dvitaškį su pražanga pataikė Karolis Virkutis.

Sušvelninęs atsilikimą iki minimumo krepšininkas prametė baudos metimą, o kamuolį puolime atkovojo V.Skučas, kuris likus žaisti 8 sekundėm iki ketvirtojo kėlinio pabaigos išvedė Lietuvą į priekį – 75:74.

Bosniai dar turėjo paskutinės atakos galimybę, tačiau jiems sėkmingai jos surengti nebepavyko ir bronzą po itin dramatiškos kovos iškovojo Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė.

„Žodžiu, laimėjome“, – pergalingas akimirkas prisiminęs iš džiaugsmo atsiduso V.Skučas, kuris apskritai galėjo net nepasirodyti ant parketo Sarajeve vykusiame čempionate.

Komandinė dvasia

Europos čempionate bronzos medalius kartu su broliais Skučais iškovojo: Haroldas Tukanas, Žygimantas Bučinskas, Mantas Tamašauskas, Erikas Siaurusaitis, Karolis Virkutis, Martynas Jarusevičius, Saulius Kulboka, Algimantas Kojis, Artūras Mažeika, Nerijus Endriukaitis.

„Džiugu, nes visi tiesiog degė noru, nesvarbu, kiek minučių praleido aikštėje, nes yra buvę tokių čempionatų, kuriuose kaip treneris matai nuleistas akis, dingusią motyvaciją, o šiame čempionate vyrai norėjo, stengėsi pasiekti maksimumą ir labai dirbo, prie pergalės prisidėjo visi žaidėjai.

Labai patinka turėti tokią komandą, kuri yra dabar, vaikinai klauso, stengiasi, man buvo malonu dirbti su jais“, – komandos draugų bei auklėtinių darbu pasidžiaugė V.Skučas.

Paprašyti išskirti pagrindinius komandos lyderius broliai Skučai negailėjo šiltų žodžių apie kiekvieną rinktinės žaidėją.

„Tai buvo neabejotina komandos pergalė. Labiausiai džiugino, kad ekipoje netrūko krepšininkų, kurie nebijojo imtis iniciatyvos lemiamais momentais“, – pasidžiaugė K.Skučas.

Neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas pridūrė, kad ateityje pagrindinis tikslas bus išlaikyti šios komandos branduolį bei auginti jos potencialą.

„Dirbsime su šia ekipa, ieškosime finansavimo, rengsime turnyrus, judėsime į priekį“, – bronziniais vaikinais pasidžiaugė K.Skučas.

Artimiausias Europos B diviziono čempionatas bus rengiamas beveik po dviejų metų. Per šį laikotarpį Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė žada dalyvauti ne viename turnyre bei taip pasirengti naujam tikslui – sugrįžti į A diviziono kovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.