EUROLYGA 2023

Neatsargumas renkantis maisto papildus gali baigtis diskvalifikacija: nubaustas karatistas A. Klibavičius

Lietuvos antidopingo agentūra pranešė, kad diskvalifikuotas kiokušin karatė sportininkas Antanas Klibavičius, kurio mėginyje rasta draudžiamoji medžiaga – oktodrinas (1,5-dimetilheksilaminas) ir jo metabolitas heptaminolis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 9:59 AM, atnaujinta Sep 7, 2022, 1:32 PM

Sportininkui skirta sankcija – 6 mėnesių diskvalifikacija, anuliuoti 2021 m. gruodžio 4–5 d. vykusio kiokušin karate Europos taurės varžybų, kurių metu sportininkas iškovojo vicečempiono titulą, rezultatai.

Rasta medžiaga yra priskiriama stimuliatorių klasei ir draudžiama varžybų metu. Atlikus sportininko vartoto maisto papildo tyrimus Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituotoje laboratorijoje, nustatyta, kad į sportininko organizmą draudžiamoji medžiagą pateko vartojant maisto papildus, kurių sudėtyje ši medžiaga nurodyta nebuvo – šie papildai buvo užteršti.

Pagal Pasaulinį antidopingo kodeksą kiekvieno sportininko asmeninė pareiga yra užtikrinti, kad jokia draudžiamoji medžiaga nepatektų į jo organizmą. Taip pat jiems taikoma griežtos atsakomybės taisyklė – sportininkai yra atsakingi už bet kokias draudžiamąsias medžiagas ar jų metabolitus, liekanas, randamus jų mėginiuose. Svarbu paminėti, kad sportininkai žino, jog bet kokius maisto papildus vartodami rizikuoja.

Kaip anksčiau minėta Agentūros pranešime, internetu per „Amazon“ įsigytas ir į Lietuvą atsiųstas prieš treniruotes vartojamas papildas „The Curse“ (JNXSPORTS) buvo užterštas, jo sudėtyje rasta draudžiamoji medžiaga Oktodrinas. Etiketėje draudžiamoji medžiaga nurodyta nebuvo.

„Dar kartą įspėjame sportininkus būti atidžiais. Jeigu visgi yra būtinybė vartoti papildus, rekomenduojame rinktis mažai sudedamųjų dalių turinčius preparatus, juos įsigyti tik iš patikimų tiekėjų. Taip pat rekomenduojame tikrinti sudėtines papildo dalis ir, jei bent viena sudėtinė dalis kelia įtarimų, geriau nerizikuoti ir papildo atsisakyti.

Taip pat nuolat atkreipiame sportininkų dėmesį, jog reikia būti atsargiems vartojant žoleles ar papildus su jomis, ypač atkeliavusiomis iš rytų šalių. „Natūrali“ žolelių sudėtis nereiškia, kad papildas bus „švarus“. Net jei sudėtyje ir nėra nurodyta draudžiamųjų medžiagų, žolelės gali išskirti draudžiamas medžiagas skildamos ar reaguodamos su kitomis medžiagomis, todėl rizika gauti teigiamą dopingo testą lieka. Tikrinkite atskiras sudėtines papildo dalis. Ir būkite budrūs!

Įsigijus papildą internetu iš nežinomų tiekėjų visada yra didesnė rizika, kad papildas bus užterštas, t. y. ant papildo pakuotės nebus nurodyta medžiaga, kuri yra papildo sudėtyje ir yra draudžiama sportininkams.

Sportininkai atsako už tai, kas patenka į jų organizmą“, – sakoma agentūros pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.