EUROLYGA 2023

Europos akrobatinio skraidymo čempionate – netikėtas sidabro medalis lietuvio kišenėje

Lietuvis Džiugas Kačanauskas nustebindamas visus Europos akrobatinio skraidymo čempionato dalyvius šovė į priekį. Pilotas atlikdamas trečiąjį, nežinomo komplekso, pratimą iškovojo sidabro medalį – į priekį praleido tik čempionato šeimininką rumuną Vladą Aleksandru Popescu.

 Džiugas Kačanauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Džiugas Kačanauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Džiugas Kačanauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Džiugas Kačanauskas.<br> Organizatorių nuotr.
Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 11:05 AM, atnaujinta Sep 21, 2022, 11:07 AM

Pirmosiomis čempionato dienomis po privalomosios „Free Known“ programos atrodė, kad pirmąsias vietas lietuviui D. Kačanauskui teks tik sapnuoti. Mat po šio komplekso atlikimo teisėjai lietuvį įvertino tokiu rezultatu, kad jis turėjo tenkintis 15-a vieta tarp visų 30 dalyvių.

O štai jo kolega Igoris Lobanovas vos per plauką liko be apdovanojimų – bronzos medalio, kurį iškovojo vos kelių taškų persvara rumunas Danas Stefanescu.

Po privalomosios programos abu lietuviai teigė, kad buvo nustebę pelnytomis vietomis. Pasak Lietuvos akrobatinio skraidymo rinktinės piloto I. Lobanovo, jis pirmąjį kompleksą stengėsi atlikti aštriai ir greitai skrisdamas.

„Pamatęs rezultatus tikrai nustebau, kad teisėjai skyrė aukštą vietą. Galvojau bus prasčiau, nes ir treneris davė pastabų, kad kai kurias figūras atlikau per greitai. Tačiau, matyt, teisėjams patinka greitis ir gal dėlto galėjau džiaugtis tokiu geru rezultatu.

Atrodo, Džiugas viską kaip ir gerai atliko pirmajame pratime, bet jo lėktuvas, kiek lėtesnis, lyginant su kitų dalyvių. Tad nelabai suprantame, kodėl jis gavo tokį prastą įvertinimą“, – teigė D. Kačanausko komandos draugas.

Tačiau pirmas, kiek prastesnis įvertinimas, lietuvio D. Kačanausko neišmušė iš pusiausvyros. Lietuvis vis gerino ir gerino savo rezultatus, kol galiausiai bendroje įskaitoje prasibrovė į dešimtuką. O atliekant priešpaskutinį 3-iąjį pratimą Europos akrobatinio skraidymo čempionate nušluostė nosį prancūzui Tommy Douillard'as, kuris bendroje įskaitoje kovoja dėl prizinių vietų. Prancūzas liko trečias, o lietuvis laimėjo sidabro medalį.

„Vakar dieną skridau antru numeriu. Tokia pozicija nėra palanki varžybų metu ir kelti didelius lūkesčius yra sunku. Be to, prieš tai buvusiuose mano pratimuose rezultatai nebuvo aukšti, mano atliktos programos teisėjams kažkuo neįtiko. Dėl to iš esmės strategijos skrydžio metu nekeičiau. Prioritetas buvo atlikti figūras tiksliai, jas pademonstruoti reikiamoje vietoje, reikiamu laiku. Tačiau siekiant konkuruoti su pažangesne technika, turinčia pranašumo vertinimų metu, teko skristi dar agresyviau, figūrose traukti stipriau, stumti stipriau, skirsti greičiau. Turbūt tas ir lėmė aukštą rezultatą“, – po rezultatų paskelbimo sakė Lietuvos akrobatinio skraidymo rinktinės atstovas D. Kačanauskas.

Sportininkui antrino jo treneris Eltonas Meleckis, jog antrasis burtu keliu gautas skrydžio numeris tarsi nieko gero nežadėjo.

„Belieka tik pasidžiaugti, kad Bukarešto padangėje Džiugo skrydis suskambėjo, padarė įspūdį ir mums, komandos nariams, ir tuo pačių teisėjams. Tad labai džiaugiamės pagaliau iškovoję sidabrinį medalį. Belieka tikėtis, kad šiandien Igoriui antras skrydžio eilės numeris taip pat atneš nemažesnę sėkmę“, – sakė Lietuvos rinktinės, Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubo ir „Iron Wolf Aerobatics“ komandos pilotus treniruojantis akrobatinio skraidymo profesionalas E. Meleckis.

Šiandien paskutinė Europos akrobatinio skraidymo čempionato diena, kuomet paaiškės, kas galės džiaugtis Europos čempionato titulais. Pretendentai į juos rumunų ir prancūzų sportininkai. Iš lietuvių, po iškovoto sidabro medalio, kol kas geriausiai atrodo Džiugas Kačanauskas. Jis šiuo metu yra 9-as bendroje dalyvių įskaitoje. Po vakar nesėkmingo pasirodymo Igoris iš aštuntos vietos nukrito į 14 vietą bendroje įskaitoje.

Geriausiųjų dalyvių dešimtuke daugiausia vyrauja rumunų, prancūzų pilotų pavardės. Tarp jų turime tik du sportininkus iš kitų šalių: atstovą iš Lietuvos D. Kačanauską bei Čekijos pilotą Luką Parizeką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.