EUROLYGA 2023

Tokijo olimpinių žaidynių skandalas: leidyklos vadovas apkaltintas pusės milijono eurų kyšininkavimu

Vienos didžiausių Japonijos leidyklų vadovas antradienį buvo apkaltintas buvusio Tokijo olimpinių žaidynių organizacinio komiteto nario papirkimu.

Suimtas vienas iš Tokijo olimpiados organizacinio komiteto narių Haruyuki Takahashi.  <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Suimtas vienas iš Tokijo olimpiados organizacinio komiteto narių Haruyuki Takahashi.  <br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-05 09:49

Tai naujausi su praėjusių metų Tokijo vasaros žaidynių korupcijos skandalu susiję kaltinimai Tsuguhiko Kadokawai, svarbiai Japonijos kino ir pramogų pramonės figūrai.

T. Kadokawa buvo suimtas rugsėjo 14 dieną, įtariant jį davus Haruyuki Takahashi 69 mln. jenų (486 305 eurų) kyšį.

H. Takahashi, anksčiau vadovavęs reklamos agentūrai „Dentsu“, 2014 metais prisijungė prie Tokijo olimpinių žaidynių organizacinio komiteto ir turėjo daug įtakos pritraukiant žaidynių rėmėjų paramą. Nuo rugpjūčio jis buvo tris kartus sulaikytas ir visą šį laiką praleido areštinėje.

Jam taip pat buvo pareikšti įtarimai kyšininkavimu, susijusiu su dar dviem įmonėmis: Japonijos olimpinę komandą aprengusia drabužių kompanija „Aoki Holdings“ ir „Daiko Advertising Inc“.

Papildomų kaltinimų reiškimas, tokiu būdu pratęsiant įtariamojo sulaikymą, yra žinomas kaip „teisingumo įkaito“ praktika ir yra plačiai kritikuojamas, tačiau įprastas Japonijoje.

Analitikai teigia, kad suėmimai ir kaltinimai olimpinių žaidynių skandalo kontekste gali tęstis ištisus mėnesius, nes rėmėjomis buvo daugiau nei 50 įmonių.

Leidybos įmonės įkūrėjo sūnus T. Kadokawa Japonijos žiniasklaidoje išplatintame pranešime teigė, kad pasitrauks iš pirmininko pareigų.

„Jaučiu, kad turiu prisiimti atsakomybę. „Kadokawa“ susiduria su rimtu iššūkiu, o tam, kad jį būtų galima įveikti, reikalinga nauja vadovybė“, – komentavo jis.

Buvo suimti dar keli kyšininkavimu kaltinamų įmonių pareigūnai, tarp jų dar du „Kadakawa“ darbuotojai.

Tokijuje įsikūrusi „Kadokawa Group“, kuri taip pat kuria filmus ir žaidimus, pranešė, kad į kaltinimus žiūri rimtai.

„Nuoširdžiai ir pakartotinai atsiprašome savo skaitytojų, vartotojų, rašytojų ir kūrėjų, akcininkų ir investuotojų bei visų kitų, kurie galėjo būti paveikti“, – sakoma bendrovės pranešime.

Prokurorai teigia, kad H. Takahashi siekė mainais už kyšius tenkinti su olimpinėmis žaidynėmis susijusių įmonių interesus.

Oficiali Tokijo olimpinių žaidynių ir parolimpinių žaidynių kaina buvo 13 mlrd. dolerių (apie 13,1 mlrd. eurų), daugiausia viešųjų pinigų. Dėl koronaviruso pandemijos žaidynės buvo atidėtos metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.