EUROLYGA 2023

Igoriui Lobanovui – bronzos medalis Jungtinės Karalystės akrobatinio skraidymo čempionate: lėktuvą paskolino britas

Igoris Lobanovas po įtemptos kovos Jungtinės karalystės akrobatinio skraidymo čempionate pavyko užsikabinti bronzos medalį ir jis tapo pirmuoju lietuviu, kuriam tai pavyko padaryti šiame čempionate.

 Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
 Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
 Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
 Igoris Lobanovas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ieva Paliliūnienė

Oct 10, 2022, 9:40 AM

Vietą ant podiumo „Iron Wolf aerobatics“ komandos pilotas Igoris Lobanovas iškovojo vos kartą bandytu lėktuvu „XA41“.

Vėlyvą popietę spalio 9 d. paaiškėjo atvirojo Jungtinės Karalystės akrobatinio skraidymo čempionato prizininkai. Per visą Lietuvos akrobatinio skraidymo istoriją pirmą kartą šiame čempionate dalyvavo ir lietuvis „Iron Wolf aerobatics“ komandos pilotas Igoris Lobanovas.

Jis demonstravo netikėtą ištvermę, tikslumą ir pažėrė staigmeną visiems čempionato varžovams – su trenksmu užbaigė savo sezoną, iškovodamas aukštą trečią vietą su „XA41“orlaiviu. Pastarąjį lietuviui varžyboms geranoriškai paskolino britų pilotas Stevenas Bakhtiari.

Nuo pat čempionato pradžios Lietuvai atstovavęs sportininkas įsitvirtino tarp lyderių. Pirmojoje privalomojoje programoje I. Lobanovas pademonstravo trečią rezultatą, o antrojoje nežinomoje programoje buvo geriausias ir pelnė pirmą vietą. Toks lietuvio startas nustebino ne tik konkurentus, bet ir specialistus.

Paskutinę, itin sudėtingą nežinomą programą atlikęs lietuvis savo rezultatu vos per plauką neaplenkė antrą vietą bendroje įskaitoje iškovojusio lenkų piloto Maciej‘o Kulaszewski‘o. Pastarasis I. Lobanovą lenkė vos 0,6 procentų taškais. Visgi to neužteko palipėti aukščiau ir lietuvis, trečiajame skrydyje pademonstravęs trečią geriausią rezultatą, bendroje įskaitoje pelnė bronzos medalį.

Tačiau vos tik nusileidęs po savo trečiojo skrydžio, I. Lobanovas buvo atviras.

„Galvojau, kad „dantis pamesiu“ per neigiamas figūras. Buvo labai sunku, vėjas baisiai keitėsi. Vieną minutę „tiesiai stumiu“, o vėjas pučia į priekį, tačiau jau kitoje figūroje atsiduri už kilometro nuo aerodromo. Buvo labai neaiškus vėjas ir reikėjo su juo kovoti“, – po skrydžio emocijomis dalinosi sportininkas.

Trenerio Eltono Meleckio teigimu, neaišku kaip viskas būtų susiklostę, jei Igoris būtų turėjęs kiek daugiau treniruočių su „XA41“orlaiviu ir skrydžių „Sleap“ aerodrome. Kitaip nei kitose tarptautinėse varžybose, šiame aerodrome dalyviams draudžiama skraidyti likus savaitei iki starto. Labai neįprastas buvo ir teisėjų sprendimas leisti skristi, nors vėjas buvo stipresnis, nei tarptautinėse varžybose yra leidžiama riba. Tokiomis sąlygomis Igoris Lobanovas niekada nesitreniravo.

„Puiki sezono pabaiga. Užbaigiame solidžia vieta konkurencingame čempionate Anglijoje ir tai Igoriui pavyko padaryti, atlikus vos vieną treniruočių skrydį su „XA41“prieš čempionatą. Be to, pati vietovė ir kvadratas, kuriame teko atlikti duotų programų figūras, Igoriui taip pat buvo nežinomi. „Sleap“ aerodrome, kuriame ir vyko čempionatas, Igoris nė karto nėra skridęs, o itin stiprus ir permainingas vėjas taip pat nepadėjo. Tad visumoje jo rezultatą vertinu kaip vieną geriausių šio sezono jo rezultatų, o sezoną uždarėme su trenksmu“, – sakė komandos treneris E. Meleckis.

„Iron Wolf aerobatics“ komandai atvirasis Jungtinės Karalystės akrobatinio skraidymo čempionatas buvo paskutinės šių metų sezone numatytos varžybos. Dabar komandos pilotai Igoris Lobanovas ir Džiugas Kačanauskas pradės ruoštis kitų metų startams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.