EUROLYGA 2023

Netikėtas Tarptautinio olimpinio komiteto boso Th. Bacho viražas – pasisakė už rusų sugrįžimą į žaidynes

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas pasisakė už tai, kad olimpinėse žaidynėse dalyvautų sportininkai iš šalių, kurios yra „konfrontacijos ar karo būsenoje“. Tad galima daryti išvadą, kad jis ir IOC vadovybė norėtų varžybose matyti agresorės Rusijos olimpiečius rengiamose žaidynėse.

Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tarptautinio oplimpinio komiteto prezidentas Th.Bachas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 1:21 PM

Tai IOC bosas T.Bachas pareiškė kreipdamasis į G-20 aukščiausio lygio viršūnių susitikimo dalyvius, kurie nuo lapkričio 15 dienos vieši Balyje, rašo portalas „Inside the Games“.

IOC vadovas priminė, kad jo vadovaujama organizacija taiko sankcijas šaliai agresorei Rusijai, tačiau kartu apkaltino pasaulio politikus kišimusi į sportą.

„Mes pasmerkėme Rusijos vyriausybę ir taikėme precedento neturinčias sankcijas už šiurkščius Olimpinės chartijos pažeidimus. Visur ir visada remiame Ukrainos sportininkus ir šios olimpinės bendruomenės narius.

Tačiau skirtingai nei daugelyje kitų karų, šiame kare kai kurios pasaulio vyriausybės pačios apsiėmė spręsti, kuriems sportininkams bus leista dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, o kuriems – ne. Jie tai daro tik grynai vedami politinių priežasčių“, – tikino T.Bachas.

Jis pridūrė, kad tarptautinės varžybos, kuriuose dalyvautų kariaujančių šalių sportininkai, padėtų įsivyrauti taikai.

„Jei sportas taps tik dar vienu įrankiu siekti politinių tikslų, tarptautinis sportas beviltiškai subyrės. Olimpinis sportas reikalauja, kad varžybose dalyvautų visi sportininkai, kurie sutinka su esamomis taisyklėmis – ypač tų valstybių sportininkai, kurių šalys yra konfrontacijos ar karo būsenoje.

Varžybos tarp sportininkų tik iš draugiškų valstybių nėra vertos pasitikėjimo, jos nėra taikos simbolio etalonu“, – reziumavo IOC prezidentas.

Anksčiau T.Bachas kalbėjo apie būtinybę pratęsti griežtas sankcijas rusams. „Privalome užtikrinti tarptautinių sporto varžybų sąžiningumą ir apsaugoti savo autonomiją“, – viešai kalbėjo jis.

Vasario pabaigoje daugelis sporto organizacijų IOC teikimu uždraudė Rusijos ir Baltarusijos rinktinėms ir atletams atvykti į tarptautinius turnyrus. Kai kuriose sporto šakose, kaip automobilių, dviračių sportas, tenisas ar šachmatai, rusai varžosi ir toliau, tačiau kaip neutralūs sportininkai.

Rusija 2024 metų vasaros olimpines žaidynes Paryžiuje jau pavadino sergančių ir nesveikų žmonių varžybomis. O Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Romanas Teriuškovas paskelbė, jog Rusija yra „tiesiogine olimpinio palikimo įpėdinė“ ir tik ji turi teisę rengti visas olimpiadas.

Rusijos žiniasklaida šį pranešimą jau pavadino istoriniu, teigdama, kad pirmą kartą per devynis neva specialios operacijos Ukrainoje mėnesius, rusų sportui vėl atsidaro durys į tarptautinę areną.

„Tarptautinio olimpinio komiteto prezidetas prašo G-20 susitikimo dalyvių leisti rusams startuoti olimpiadose“, – tokiomis ir panašiomis antraštėmis mirguliuoja dabar agresorės žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.