EUROLYGA 2023

Sporto geriausiems skirtose statulėlėse užkoduota lietuvybė ir tvirtybė

2022-iesiems artėjant į pabaigą Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir Lietuvos paralimpinis komitetas drauge su Švietimo ir mokslo ministerija tradiciškai pagerbs geriausius šalies atletus, jų trenerius. Jau šį trečiadienį parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks prestižiniai Lietuvos sporto apdovanojimai, kuriuose bus įteikta net 11 prestižinių statulėlių.

V.Dranginio nuotr.
V.Dranginio nuotr.
V.Dranginio nuotr.
V.Dranginio nuotr.
V.Dranginio nuotr.
V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 2:46 PM

„Metų sportininkas“, „Metų sportininkė“, „Metų komanda“, „Metų treneris(-ė)“ bei „Metų proveržis“ – tokiais įvertinimais gruodžio 21-ąją džiaugsis penki olimpiečiai ir penki paralimpiečiai, išskirtinis dėmesys bus skirtas ir „Už viso gyvenimo nuopelnus“ sporto pasaulio asmenybei pagerbti.

Nuo 1994-ųjų organizuojami apdovanojimai jau atrus metus iš eilės vyksta pagal atnaujintą formatą – toje pačioje scenoje dėmesys skiriamas ir olimpinio, ir paralimpinio sporto atstovams, toje pačioje šventėje pagerbiami visi labiausiai per pastaruosius metus nusipelnę atletai.

Toks dviejų komitetų susivienijimas, pasak Lietuvos paralimpinio komiteto prezidento Mindaugo Biliaus, stipri žinutė visuomenei, jo teigimu, tai parodo, kad visi esame lygūs ir drauge švenčiame Lietuvos pergales.

„Mes, kartu su savo partneriais Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu, šiuo renginiu kalbame apie mūsų šalies pasiekimus sporte. Paraleliai apie laimėjimus arenose keliauja ir kita žinutė – kad mes visi esame kartu. Noriu, kad ši vienybės dvasia persikeltų į visas mūsų valstybės gyvenimo sritis, kur kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo ypatybių, būtų traktuojamas kaip visavertis pilietis, kad jam būtų suteiktos visos galimybės“, – kalbėjo M. Bilius.

Gražiu tarpusavio bendradarbiavimu džiaugiasi ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė. Pasak jos, glaudus ryšys su Lietuvos paralimpiniu komitetu simbolizuoja lygybę sporte, o šventinis renginys – puiki proga drauge pasidžiaugti lietuvių pasiekimais.

„Džiaugiuosi, kad formuojame ir tęsiame gražią tradiciją jau antrus metus Lietuvos sporto apdovanojimuose pagerbdami tiek šalies olimpiečius, tiek paralimpiečius. Didžiausia metų šventė – tai proga padėkoti stipriausiems ir ištvermingiausiems sportininkams bei visai su jais dirbančiai komandai“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Apdovanojimų scenoje Metų geriausiems bus įteiktos skirtingos statulėlės, tradiciškai Lietuvos paralimpinis komitetas laureatams įteiks specialiai šventei skulptorių Vaivos ir Vido Simanavičių kurtas „Sugauto vėjo“ statulėles, kurių pagrindinis akcentas – stilizuota gilė, iš kurios, pagal legendą, išauga galingas ąžuolas. Kiekviena jų – tarsi simbolinė aliuzija ir į Neries paupyje esančioje „Paralimpiečių krantinėje“ iškilusią tokio pat pavadinimo skulptūrą. Statulėlės pritaikytos žmonėms su regėjimo negalia – visi užrašai ant jų iškalti Brailio raštu.

„Tai lyg krantinės simbolio ir jo krūvio perkėlimas iš viešosios erdvės į asmeninę . Bendros mūsų visuomenės pergalės, virsmai, pokyčiai, apie kuriuos kalba didžioji skulptūra, pirmiausia užgimsta konkretaus žmogaus asmeninėje erdvėje“, – mintimis dalijasi skulptorė ir idėjos autorė V. Simanavičienė.

„Kūrinio gimimo procese, kaip turbūt ir sporte – daug darbo su savo mintimis, būsenomis, daug fizinių judesių, prakaito, daug pagalbinių medžiagų, atliekų, dulkių. O viešai matoma – tik „pergalės spindesys“, bet juk toks ir yra tikslas“, – statulėlių gimimo užkulisius atskleidė skulptorius V. Simanavičius.

Tuo tarpu Lietuvos tautinis olimpinis komitetas jau kelerius metus olimpiečiams teikia Lietuvos olimpinės komandos „LTeam“ prekės ženklo simboliu pažymėtą statulėlę su stilizuotu ąžuolo lapu.

„LTeam“ – tai oficialaus Lietuvos trumpinio LT ir angliško žodžio „team“ (komanda) derinys, kuris per pastarąjį dešimtmetį tapo ne tik emblema ant sportinės aprangos, bet ir sirgalių šūkiu bei sektinu pavyzdžiu jaunimui, patraukliu partneriu verslui bei etalonu patiems sportininkams.

„Stilizuotas ąžuolo lapas nuo 2013-ųjų reprezentuoja visą olimpinę komandą, tai stiprybės, tvirtumo, ilgaamžiškumo ir vieningos tautos simbolis“, – sako D. Gudzinevičiūtė.

Iki tampant Lietuvos sporto apdovanojimams šis renginys buvo vadinamas „LTeam apdovanojimais“, o iki „LTeam“ statulėlių olimpiečiams buvo teikiamos šviesaus atminimo skulptoriaus Stanislovo Kuzmos kurtos „Šaulio“ prizas. Tokį nuo 1994 iki 2013 metų yra gavę 20 sportininkų.

Geriausi Lietuvos sportininkai, komandos ir treneriai bus apdovanoti gruodžio 21 d. Vilniuje, iškilminga ceremonija vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Stebėti renginį ir palaikyti sportininkus galės ir visuomenė, Kalėdų programoje gruodžio 25 d., 16:30 val. šventę transliuos TV3 televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.