EUROLYGA 2023

Baltarusė A. Sabalenka apie karą Ukrainoje: „Kodėl apie tai turėtume rėkti ant kiekvieno kampo“

Moterų teniso 5-oji pasaulio raketė baltarusė Aryna Sabalenka pareiškė, kad Vimbldono sprendimas pernai neleisti turnyre žaisti Rusijos ir Baltarusijos atstovams „nepakeitė nieko“.

Baltarusijos tenisininkė Arina Sabalenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos tenisininkė Arina Sabalenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 9:10 AM

Baltarusė buvo aukščiausią reitingą turinti moterų žaidėja, kuriai šis sprendimas paveikė.

Moterų teniso asociacija (WTA) ir Teniso profesionalų asociacija (ATP) leido Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams varžytis kaip neutraliems nuo pat Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, nors Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) rekomendavo kitaip.

Vis dėlto Vimbldono draudimas t sulaukė IOC prezidento Thomo Bacho kritikos kaip „politinio kišimosi“ į sportą pavyzdys.

Didžiosios Britanijos teniso federacija ir Vimbldono turnyro rengėjai už tokį sprendimą nubaudė WTA ir ATP, o šiame „Didžiojo kirčio“ turnyre nebuvo skaičiuojami reitingo taškai.

A.Sabalenka teigė Australijos laikraščiui „The Age“, kad šiuo sprendimu nieko nepavyko pasiekti.

„Aš tiesiog labai nusivylusi, kad sportas kažkaip dalyvauja politikoje, – sakė ji. – Esame tik sportininkai, žaidžiantys savo sporto šakoje. Viskas. Mes nedalyvaujame politikoje.

Jei visi galėtume ką nors padaryti, tai darytume, bet mes neturime jokios galios. Jie uždraudė mums dalyvauti Vimbldone, o ką tai pakeitė?

Nieko. Jie vis dar tai daro, ir tai yra liūdniausia šios situacijos dalis“.

Baltarusijai ir Rusijai buvo uždrausta dalyvauti ITF komandinėse varžybose, tačiau žaidėjai ATP ir WTA turnyruose galėjo varžytis kaip neutralūs.

A.Sabalenka tikisi, kad šiemet jai bus leista žaisti Vimbldone dėl atmosferos, tačiau teigė, kad „vienintelis dalykas, kurio pasiilgs, yra žmonės“.

Ji taip pat tvirtino, kad „niekas nepalaiko karo“, bet klausė „kodėl turėtume dėl to rėkti ant kiekvieno kampo?“.

„US Open“ čempionas Danijilas Medvedevas, aštuntoji vyrų pasaulio raketė Andrejus Rublevas ir dukart moterų „Didžiojo kirčio“ čempionė Viktorija Azarenka buvo kiti žaidėjai, kurių nebuvo tarp kitų praėjusių metų Vimbldono dalyvių.

Lyg tyčiai moterų vienetų turnyrą laimėjo Rusijoje gimusi Jelena Rybakina, Kazachstanui atstovaujanti nuo 2018 m.

IOC prezidentas Thomas Bachas kritikavo „politinį kišimąsi“, dėl kurio Rusijos ir Baltarusijos žaidėjams buvo uždrausti dalyvauti Vimbldone.

Baltarusijos teniso federacijos (BTF) pirmininkas Siarhejus Rutenka šalies valstybinei naujienų agentūrai BelTA sakė, kad „daug žaidėjų buvo šokiruoti“ priemonių, kurių buvo imtasi dėl karo Ukrainoje, įskaitant reikalavimus jiems rungtyniauti kaip neutraliems žaidėjams, ir tvirtino, kad „užkulisiuose , beveik visi funkcionieriai, 90 procentų, mano, kad tai neteisingi sprendimai“.

„Dar kartą noriu pabrėžti, kad nei BTF, nei Baltarusijos sportininkai nepažeidė jokių taisyklių, jie veikia pagal galiojančius įstatymus ir turnyro taisykles, – sakė jis. – Deja, realiai matome dvigubus standartus, daroma viskas, kad įtiktų politikams, kenkiant sportininkų teisėms.“

Tarptautinė teniso federacija sustabdė BTF ir Rusijos teniso federacijos veiklą ir uždraudė dalyvauti Daviso ir Billie Jean King taurėse po invazijos į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.