EUROLYGA 2023

Pasaulio boksą skandinantis rusas U. Kremliovas skėlė dar vieną akibrokštą

Rusija dar labiau įtvirtino savo pozicijas Tarptautinėje bokso federacijoje (IBA). Organizacijos viceprezidentu paskirtas buvęs Rusijos bokso federacijos vykdomojo komiteto narys Abdulmutalimas Abakarovas.

 Umaras Kremliovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Umaras Kremliovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 8:34 AM

Tokį pasiūlymą pateikė IBA prezidentas Umaras Kremliovas, o jam paklusnus IBA vykdomasis komitetas pritarė.

Praėjusį mėnesį Abu Dabyje vykusiame IBA kongrese priimtas naujas straipsnis leidžia I.Kremliovui siūlyti iki keturių viceprezidentų.

A.Abakarovas tapo pirmuoju iš paskirtų viceprezidentų ir bus atsakingas už darbą su IBA konfederacijomis.

2021 m. gegužę, netrukus po to, kai jis tapo Serbijos piliečiu, A.Abakarovas buvo įtrauktas į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio paskelbtą daugiau nei 600 pavardžių sąrašą kaip asmuo, kuris kelia grėsmę šalies saugumui.

Tačiau 2021 metų gruodį A.Abakarovas buvo išbrauktas iš sąrašo, kai paaiškėjo, kad jis buvo įtrauktas per klaidą.

A.Abakarovo sūnus Abubakaras yra Brazilijos džiudžitsu kovotojas, 2019 m. pasaulio čempionato aukso medalio laimėtojas.

„Ponas Abakarovas nėra sankcionuotas asmuo. Jis yra ilgametis sporto administratorius, laukiamas IBA bokso šeimos ir jos vadovų komandos papildymas“, – teigiama IBA pranešime.

Vis dėlto dar vieno ruso paskyrimas į vadovaujančias pareigas IBA yra akivaizdus akibrokštas Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC), kuris praėjusį mėnesį perspėjo, kad organizacija ignoruoja „rimtus valdymo klausimus“ ir tvirtino, kad ji „nėra iš tikrųjų suinteresuota bokso sportu ir boksininkais, bet domisi tik savo galia“.

IOC taip pat baiminasi, kad 50 mln. JAV dolerių vertės IBA sutarties su energijos tiekėju „Gazprom“ pratęsimas reiškia, kad ji „ir toliau priklausys nuo bendrovės, kurią didžiąja dalimi kontroliuoja Rusijos vyriausybė“.

TOK perspėjo, jog boksas, kuris jau buvo išbrauktas iš pradinės 2028 m. olimpinių žaidynių Los Andžele programos, taip pat gali būti pašalintas iš 2024 m. Paryžiaus žaidynių.

IOC dar 2019 m. sustabdė IBA narystę ir pats organizavo bokso varžybas per 2020 m. olimpines žaidynes, kurios 2021 m. vyks Tokijuje.

Tas pats numatoma ir Paryžiuje, jei nebus kitų sankcijų

U.Kremliovas atkirto IOC teigdamas, kad yra persekiojamas, nes yra rusas, ir apkaltino juos manipuliuojant sportu „geopolitiniais tikslais“.

JAV bokso federacija („USA Boxing“) parašė atvirą laišką, kuriame teigė, kad olimpinio pripažinimo išsaugojimas yra „svarbiausias prioritetas“.

Tai kelia prielaidas, kad gali būti įsteigta atskira tarptautinė federacija, jei U.Kremliovas nepataisys santykių su IOC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.