EUROLYGA 2023

Penktadienį skambiausias pergales iškovojo Egipto ir JAV rankininkai

Penktadienį Švedijoje ir Lenkijoje vykstančiose pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse skambiausias pergales iškovojo Egipto ir JAV rinktinės. Egiptiečiai laimėjo didelių siekių turinčių komandų dvikovą, o amerikiečiai nutraukė 25 pralaimėjimų virtinę. Penktadienį į aikštę žengė ir pasaulio pirmenybėse teisėjaujantys lietuviai Mindaugas Gatelis bei Vaidas Mažeika.

Pasaulio rankinio čempionatas vyksta Švedijoje ir Lenkijoje.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Pasaulio rankinio čempionatas vyksta Švedijoje ir Lenkijoje.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 8:57 AM

Žinutė

Egipto ir Kroatijos rinktinės nėra pagrindinės pasaulio pirmenybių favoritės. Tačiau šios dvi komandos minimos tarp tų, kurios palankiai susiklosčius aplinkybėms gali sudrumsti rankinio milžinų ramybę ir netgi iškovoti medalius.

Dėl šios priežasties būtent šių komandų rungtynės buvo svarbiausias penktadienio įvykis, o į Jonšiopingo areną atėję penki tūkstančiai sirgalių laukė įtemptos kovos. Tačiau kovos nebuvo – G grupės pirmojo turo rungtynėse nuo pirmųjų minučių šeimininkavę Egipto rankininkai varžovams nepaliko nė mažiausios galimybės ir įtikinamai nugalėjo 31:22.

Šia pergale Afrikos čempionai dar sykį patvirtino, kad Tokijo olimpinėse žaidynėse jų užimta ketvirtoji vieta nebuvo atsitiktinumas, ir kartu pasiuntė garsią žinutę varžovams, jog yra pasiryžę kovoti dėl medalių.

Džiaugsmas

Jonšiopingo arenoje nuaidėjus kitų G grupės rungtynių paskutinei sirenai kaip pamišę džiūgavo JAV rankininkai, išplėšę pergalę prieš Maroko komandą 28:27.

Tai buvo pirmoji JAV rinktinės pergalė pasaulio pirmenybių istorijoje. Amerikiečiai iki šių metų pasaulio pirmenybėse dalyvavo šešis kartus, bet praėjusiuose turnyruose pralaimėjo visas 25 rungtynes.

JAV rinktinė į pasaulio pirmenybes grįžo po 22 metų pertraukos. Tiesa, JAV gavo vardinį kvietimą į 2021 metų pirmenybes, bet prieš pat turnyrą daug žaidėjų užsikrėtė kovidu, todėl užpernai JAV neatsiuntė komandos į Egiptą.

Prieš šių metų pirmenybes amerikiečiams Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) malonės nebereikėjo, nes pernai JAV rinktinė tapo Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių čempione ir pati iškovojo kelialapį.

Užsieniečiai

Po ilgos pertraukos pasaulio pirmenybėse dalyvaujanti JAV rinktinė su JAV rankiniu turi mažai bendra. Šiai šaliai atstovauja daug europiečių, dėl vieno iš tėvų kilmės gavę JAV pasą.

JAV užaugo vos keturi rinktinės žaidėjai (paraiškoje yra 18 pavardžių). Šeši rankininkai išugdyti Vokietijoje, kiti – Švedijoje, Danijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Kroatijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Kitas internacionalas – Kataro rinktinė. Joje žaidžia tik keturi katariečiai. Kiti keturiolika komandos narių – natūralizuoti Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos, Tuniso, Egipto, Sirijos ir Kubos rankininkai.

Kataro rankininkams penktadienis nebuvo džiaugsmingas. Jie E grupės rungtynėse pralaimėjo Vokietijos komandai 27:31.

Teisėjai

Penktadienį pasaulio pirmenybes pradėjo Lietuvos teisėjai Mindaugas Gatelis ir Vaidas Mažeika. Jie švilpė Katovicuose per E grupės rungtynes, kuriose žaidė Serbijos ir Alžyro rankininkai.

Teisėjų darbas nebuvo itin sudėtingas, nes varžovų jėgos buvo nelygios – serbai įtikinamai nugalėjo 36:27.

Debiutas

Šiais metais pasaulio pirmenybėse debiutavo tik viena komanda – Belgijos rinktinė. Debiutantams iškart teko labai sunkus išbandymas – belgai penktadienį pirmąsias H grupės rungtynes žaidė su pasaulio čempionės vardą ginančia Danijos rinktine.

Danai naujokams davė meistriškumo pamoką ir sutriuškino belgus 43:28. Tai – kol kas didžiausiu skirtumu pasibaigusios šio turnyro rungtynės.

Dviženkliu skirtumu penktadienį baigėsi ir F grupės rungtynės, kuriose Norvegijos rinktinė įveikė Šiaurės Makedonijos komandą 39:27.

Sugrįžimas

Po dar ilgesnės pertraukos negu JAV, į pasaulio pirmenybes pateko Nyderlandų rinktinė. „Oranžiniai“ iki šiol pasaulio pirmenybėse žaidė tik kartą – 1961 metais. Tačiau olandai, skirtingai nei amerikiečiai, anuomet be pergalių neliko.

Šįmetį turnyrą Nyderlandų komanda taip pat pradėjo pergale. F grupėje olandai nelauktai įtikinamai 29:19 nugalėjo Pietų ir Centrinės Amerikos vicečempionę Argentinos rinktinę.

Lygiosios

Pirmosios turnyro lygiosios buvo užfiksuotos Malmėje. H grupėje žaidžiančių Tuniso ir Bahreino komandų rungtynės baigėsi rezultatu 27:27.

1 turas

E grupė

Vokietija – Kataras 31:27 (18:13). Knorras 8 / Capote 5. 3500 žr.

Serbija – Alžyras 36:27 (16:13). Marseničius 9, Džordžičius 8 / Aribas 5. 3500 žr.

F grupė

Argentina – Nyderlandai 19:29 (11:14). P.Simonet 5, Parkeris 5 / Smitsas 7. 2418 žr.

Norvegija – Šiaurės Makedonija 39:27 (18:11). Abelvikas 6, Sagosenas 6 / Taleskis 7. 4048 žr.

G grupė (Jonšiopingas)

Marokas – JAV 27:28 (12:12). Heršaui 5 / Fofana 6. 4817 žr.

Egiptas – Kroatija 31:22 (16:12). Mahmoudas 7 / Sipičius 5. 5200 žr.

H grupė (Malmė)

Bahreinas – Tunisas 27:27 (16:15). Fadhulis 10 / Rzigas 8. 8870 žr.

Danija – Belgija 43:28 (22:15). Hansenas 10, Gidselis 9 / Brixhe 5. 12426 žr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.