EUROLYGA 2023

Pasaulio pirmenybėse – egzamino neišlaikę Danijos rankininkai ir L. Suarezo pasekėjas

Pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse ketvirtadienį pirmąjį tašką prarado čempionės vardą ginanti Danijos rinktinė, kurią pristabdė Kroatijos komanda. Netikėtai pagarsėjo JAV rinktinės žaidėjas Paulas Skorupa. Jis padarė tai, dėl ko sporto pasaulyje dažniausiai minimas Urugvajaus futbolo žvaigždė Luisas Suarezas – per rungtynes įkando varžovui.

 Danai nusileido kroatams.<br> Reuter/Scanpix nuotr.
 Danai nusileido kroatams.<br> Reuter/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-20 08:16

Padėtis

Pasaulio vyrų rankinio pirmenybėse ketvirtadienį sumažėjo taškų nepraradusių komandų skaičius. Pirmąjį tašką prarado pasaulio čempionės vardą ginanti Danijos rinktinė, sužaidusi lygiosiomis su Kroatijos komanda 32:32 (15:16).

Kiti trys šią dieną žaidę turnyro lyderiai pasiekė pergales. Vokietija sutriuškino Argentiną 39:19 (24:11), Egiptas nedideliu skirtumu, bet įtikinamai nugalėjo Belgiją 33:28 (22:15), o pirmąjį kėlinį atsilikusi Norvegija po pertraukos pakeitė mačo eigą ir palaužė Serbiją 31:28 (14:17).

III grupėje pirmauja po 6 taškus surinkusios Vokietija ir Norvegija. Trečiąją vietą užima 4 taškus turintys Nyderlandai. Dviejų kelialapių likimas gali paaiškėti kitame ture, kai šeštadienį susitiks Vokietijos ir Nyderlandų rinktinės.

IV grupėje padėtis painesnė. Joje į du kelialapius taikosi vienvaldžiu lyderiu tapęs Egiptas (6 tšk.), Danija (5), Bahreinas (4) ir Kroatija (3).

Lygybė

Buvęs Danijos rinktinės žaidėjas Clausas Molleris Jacobsenas, komentuojantis pasaulio pirmenybes TV2 televizijai, prieš jo tautiečių rungtynes su kroatais varžovų komandą pavadino sužeistu žvėrimi.

Kroatai iki ketvirtadienio stebino blankiu žaidimu. Jie turnyro atidarymo dieną beviltiškai pralaimėjo egiptiečiams, bet ir paskui per laimėtas rungtynes neįtikino rankinio specialistų, kad gali kovoti dėl aukštos vietos.

Vis dėlto žaisdami su pasaulio čempionais Kroatijos rankininkai parodė viską, ką moka, o sirgaliai pamatė, ko gero, geriausias turnyro rungtynes tiek pagal žaidimo lygį, tiek pagal įtampą.

Malmės arenoje, kurios tribūnas raudonai nudažė keli tūkstančiai danų sirgalių, beveik visą pirmąjį kėlinį pirmavo Kroatijos komanda, kurios persvara buvo pasiekusi keturis įvarčius (13:9). Pasaulio čempionai rezultatą išlygino tik antrojo kėlinio pradžioje (19:19), o nuo tada skirtumas nė sykio nebuvo didesnis negu vienas įvartis. Likus žaisti apie pusę minutės rezultatą eilinį kartą išlygino kroatas Igoras Karačičius. Atsakomojoje atakoje suklydo danų žvaigždė Mikkelis Hansenas ir kroatai netgi turėjo nedidelę galimybę išplėšti pergalę, tačiau po tolimo Lukos Cindričiaus metimo kamuolys nuskriejo per sprindį virš skersinio.

Lūžis

Kita pietų slavų ir skandinavų dvikova tuo pačiu metu vyko III grupėje Katovicuose. Ten susitiko Norvegijos ir Serbijos komandos, taip pat surengusios įdomų rankinio spektaklį.

Pirmajame kėlinyje nelauktai aiškiai dominavo ilgai 2–4 įvarčių skirtumu pirmavusi Serbijos komanda. Norvegai sukruto tik tada, kai po pertraukos serbai įgijo didžiausią rungtynėse penkių įvarčių persvarą 19:14. Skandinavai padidino spaudimą ir antrojo kėlinio antroje pusėje patys nutolo tokiu pačiu penkių įvarčių skirtumu 29:24.

Praradimas

Kataro rinktinė prieš antrąjį etapą prarado puolimo lyderį natūralizuotą kubietį Rafaelį Capotę. Jis jau per pirmojo etapo rungtynes žaisdavo gana trumpai, o R.Capotei atsisėdus ant suolo, jam nuolat būdavo šaldoma ranka. Laikinos priemonės nepadėjo ir, skausmui sustiprėjus, Kataro komandą treniruojantis ispanas Valero Rivera ketvirtadienį nusprendė visai neregistruoti pavojingiausio žaidėjo.

Praradimas, regis, neturėjo įtakos pirmoje rungtynių pusėje, bet po pertraukos katariečiai išsikvėpė, iššvaistė penkių įvarčių persvarą ir nusileido Nyderlandų rinktinei 30:32 (19:15). Pralaimėjimas lėmė, kad Kataro komanda prarado galimybę patekti į ketvirtfinalį.

Šioms rungtynėms teisėjavo lietuviai Mindaugas Gatelis ir Vaidas Mažeika.

Dantys

Dėl kelialapio į ketvirtfinalį vis dar kovojanti Bahreino rinktinė be didelio vargo nugalėjo JAV rankininkus 32:27 (17:13). Galutinis rezultatas neatspindėjo per pirmąsias minutes didelę persvarą (10:4) įgijusių bahreiniečių pranašumo, tačiau rungtynės sulaukė plataus atgarsio dėl nesportiško amerikiečio Paulo Skorupos elgesio.

40-ąją min. P.Skorupa buvo nubaustas mėlyna kortele už tai, kad įkando į ranką varžovui Husainui Al Sajadui. Pagal vaizdo įrašą sunku pasakyti, ar amerikietis tikrai įkando, o teisėjai incidento nepastebėjo ir iš pradžių skyrė tik baudos metimą. Bet H.Al Sajadui parodžius varžovo dantų žymę, prancūzai teisėjai Karimas ir Raoufas Gasmi nuėjo peržiūrėti vaizdo įrašą ir po peržiūros parodė P.Skorupai mėlyną kortelę.

Amerikiečiai ketvirtadienį H.Al Sajado nesustabdė nei leistinais, nei neleistinais būdais. Šis rankininkas įmetė 11 įvarčių.

Bausmės

Mėlyna kortelė rankinio rungtynėse yra griežčiausia bausmė. Ją gavęs žaidėjas ne tik šalinamas iš aikštės, bet ir privalo praleisti kitas rungtynes, o įvykis įrašomas protokole.

Šiose pasaulio pirmenybėse teisėjai mėlyną kortelę rankininkams parodė tik du kartus. Ir abu kartus – amerikiečiams.

Daugiausiai raudonų kortelių – tris – gavo Saudo Arabijos rinktinė.

Antrasis etapas. 1 turas

III grupė (Katovicai)

Kataras – Nyderlandai 30:32 (19:15). Madadi 11 / Smitsas 8, Ten Velde 8. 1900 žr.

Vokietija – Argentina 39:19 (24:11). Golla 5, Grotzki 5, Mertensas 5 / P.Martinezas 5. 3150 žr.

Norvegija – Serbija 31:28 (14:17). Sagosenas 5, Bartholdas 5 / Džordžičius 5, Radivojevičius 5, Orbovičius 5. 3500 žr.

Lentelė: Vokietija – 6, Norvegija – 6, Nyderlandai – 4, Serbija – 2, Kataras – 0, Argentina – 0.

IV grupė (Malmė)

JAV – Bahreinas 27:32 (13:17). Hoddersenas 6 / Al Sajadas 11. 1891 žr.

Egiptas – Belgija 33:28 (22:15). Mahmoudas 7 / Daniesi 9. 8764 žr.

Danija – Kroatija 32:32 (15:16). Pytlickas 9, Hansenas 8 / Šipičius 9, Glavašas 8. 10420 žr.

Lentelė: Egiptas – 6, Danija – 5, Bahreinas – 4, Kroatija – 3, Belgija – 0, JAV – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.