EUROLYGA 2023

IOC sureagavo į V. Zelenskio pareiškimus ir kvietimą atvykti į fronto liniją: jie šmeižikiški ir nepriimtini

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) reaguoja į sukeltą sumaištį dėl galimo rusų ir baltarusių dalyvavimo 2024-ųjų Paryžiaus vasaros olimpiadoje.

V. Putinas ir Th. Bachas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir Th. Bachas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 5:55 PM, atnaujinta Feb 2, 2023, 6:08 PM

IOC ketvirtadienį išplatino atsakymus į labiausiai dominančius viso pasaulio žurnalistų klausimus.

IOC atstovai buvo paklausti, ką mano apie Ukrainos pareigūnus, kaltinančius IOC „karo, žudynių ir naikinimo propaguotoju“?

„IOC griežtai atmeta kai kurių Ukrainos pareigūnų šmeižikiškus pareiškimus. Jie yra visiškai nepriimtini ir negali būti jokios konstruktyvios diskusijos jų pagrindu“, – teigiama IOC pranešime.

IOC taip pat sureagavo į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kvietimą IOC prezidentui Thomui Bachui, kuriam buvo pasiūlytą atvykti į fronto liniją ir pamatyti, kaip atrodo karas.

„IOC prezidentas Ukrainoje lankėsi 2022 metų vasarą. Šio vizito metu jis susitiko su karo paveiktais sportininkais, jis buvo sunaikintos sporto infrastruktūros liudininkas, taip pat susitiko su prezidentu V.Zelenskiu, kur diskutavo apie aktualijas. Po šio vizito jie taip pat apsikeitė telefonais. Šiuo metu dar vieno vizito į Ukrainą neplanuojama“, – rašoma pareiškime.

IOC taip pat paklausta, kaip organizacija vertina faktą, kad Rusijos sukeltame kare žuvo nemažai Ukrainos sportininkų.

„Organizacija labai nuliūdo išgirdusi apie Ukrainos olimpinės bendruomenės narių, žuvusių šiame kare, žūtį. IOC reiškia nuoširdžiausią užuojautą jų šeimoms ir draugams bei Ukrainos žmonėms.

IOC užėmė labai griežtą poziciją prieš karą, griežtai jį pasmerkdamas, paskelbdamas sankcijas Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms praėjus kelioms valandoms po 2022 m. vasario 24 d.

IOC tvirtai laikosi šios visiškai aiškios pozicijos. Ir tokia pozicija vadovaujasi solidarumu su Ukrainos olimpine bendruomene, kurią olimpinis judėjimas rėmė nuo pat karo pradžios ir rems toliau“, – tikina IOC.

LTOK prezidentė susitiko su Ukrainos nacionalinio olimpinio komitetu vadovu

Ketvirtadienį Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė virtualiai susitiko su naujuoju Ukrainos nacionalinio olimpinio komiteto prezidentu Vadimu Gutcaitu.

Pagrindinė pokalbio tema – palaikymas Ukrainai ir priemonės, kurių reiktų imtis, kad Paryžiaus olimpinių žaidynių durys Rusijos ir Baltarusijos sportininkams liktų užvertos, skelbiama LTOK pranešime žiniasklaidai.

„Ukrainos sporto bendruomenė mato ir vertina vieningą Europos poziciją ir palaikymą. Europa į savo organizuojamus renginius – Europos žaidynes, Europos jaunimo olimpinius festivalius – nei rusų, nei baltarusių neįsileidžia.

Kalbant su prezidentu užtikrinau jį, kad Lietuvos pozicija šiuo klausimu taip pat nesikeičia – rėmėme, remiame ir remsime Ukrainą. Mes nepritariame rusų ir baltarusių dalyvavimui nei Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, nei bet kuriame kitame sporto renginyje, kol Ukrainoje vyksta karas. Neįsivaizduojame, kaip dėl laisvės kovojantys Ukrainos sportininkai galėtų olimpinėse žaidynėse varžytis su rusais.

Todėl sutarėme, kad šiuo metu turime daryti viską, kad rusai ir baltarusiai į Paryžiaus olimpines žaidynes negalėtų patekti. Kartu su nacionalinėmis sporto federacijomis ir organizacijomis turime visais įmanomais būdais iš Tarptautinių federacijų reikalauti, kad jos išlaikytų principingą poziciją ir neleistų rusams ir baltarusiams dalyvauti olimpinėje atrankoje.

Taip pat turime kreiptis į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK), kad šis paragintų Tarptautines federacijas laikytis šiuo metu galiojančių rekomendacijų neleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Su prezidentu palaikysime ryšį ir kartu su Šiaurės, Baltijos šalimis imsimės visų priemonių, kad šalys agresorės olimpinėse žaidynėse nedalyvautų“, – susitikime sakė D. Gudzinevičiūtė.

Pridedama, kad ketvirtadienį LTOK taip pat kreipėsi į savo nares – olimpinių sporto šakų federacijas ir į Paryžiaus olimpinių žaidynių programą įtrauktų sporto šakų federacijas – kviesdamas vienytis su kolegomis iš kitų valstybių ir reikalauti, kad Tarptautinės federacijos išlaikytų principingą poziciją ir Rusijos bei Baltarusijos sportininkų neįsileistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.