EUROLYGA 2023

J. Šiugždinienė su Baltijos šalių ir Lenkijos ministrais kreipėsi į IOC: ragina prisijungti ir Šiaurės valstybes

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė kartu su už sportą atsakingais Baltijos valstybių ir Lenkijos ministrais kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC), reikalaudama neleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose. Ministrė akcentuoja, kad negalima leisti, jog sportas taptų priedanga asmenims, prisidedantiems prie karo nusikaltimų.

J. Šiugždinienė su Baltijos šalių ir Lenkijos ministrais kreipėsi į IOC: ragina prisijungti ir Šiaurės valstybes.<br>T.Bauro nuotr.
J. Šiugždinienė su Baltijos šalių ir Lenkijos ministrais kreipėsi į IOC: ragina prisijungti ir Šiaurės valstybes.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 3:27 PM

„Inicijavome bendrą kreipimąsi Baltijos šalių ministrų, kurie yra atsakingi už sportą. Taip pat prisijungė ir Lenkijos sporto ministras. Sutarėme dėl bendro kreipimosi reikalaujant tarptautinių sporto šakų federacijų, taip pat (Tarptautinio – ELTA) olimpinio komiteto neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas, į atrankos varžybas“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė J. Šiugždinienė.

Todėl ministrė akcentuoja, kad negali būti net kalbos apie rusų dalyvavimą olimpinėse žaidynėse po neutralia vėliava.

„Tai mūsų pozicija yra labai griežta. Mes nenorime, kad sportas taptų priedanga karo nusikaltimams arba prie jo prisidedantiems. Ir tikrai neįsivaizduojame, kad Ukrainos sportininkai, mūsų sportininkai, kitų šalių sportininkai galėtų varžytis šiose varžybose šalia sportininkų, kurie atvyksta iš šalių agresorių, kurios sukėlė karą ir nėra suprantama, ką reiškia neutrali vėliava. Tai yra žmonės ir ar po neutralia vėliava – jokio skirtumo“, – sakė ji.

J. Šiugždinienė teigia, kad dėl šio klausimo buvo kreiptasi ir į Šiaurės valstybes.

„Kreipėmės į Šiaurės valstybes, jau pradėjome diskusijas. Iš Suomijos gavome signalų, kad Suomija labai teigiamai žiūri į mūsų pareiškimą, prašysime jas prisijungti. Taip pat kitą penktadienį britų organizuojamas jau didesnis formatas – virš 30 valstybių, į kurį mes norėtume ateiti su savo labai griežta ir aiškia pozicija, reikalaujant neįleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines valstybes“, – akcentavo ministrė.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai kreipimesi dėkoja sporto organizacijoms už solidarumą ir pagalbą Ukrainai ir sykiu smerkia IOC pastangas grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į tarptautines varžybas.

Ministrų kreipimesi sakoma, jog yra nepriimtina, kad tuo metu, kai laisvos ir demokratinės valstybės telkiasi kovai su Rusija ir jai talkininkaujančia Baltarusija, didina paramą Ukrainai ir įveda daugiau sankcijų šioms teroristinėms valstybėms, IOC ieško specialių Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo formų. Pastangos grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į tarptautines varžybas prisidengiant neutralumo šydu pateisina šių šalių politinius sprendimus ir plačiai skleidžiamą propagandą, o sportas naudojamas kaip viena priemonių atitraukti dėmesį nuo vykdomos agresijos.

Ministrai išreiškė dėkingumą visoms tarptautinėms sporto organizacijoms ir federacijoms, eliminavusioms Rusijos ir Baltarusijos sportininkus ir šių šalių atstovus iš tarptautinių varžybų ir organizacijų, ir ragina likusias tai padaryti nedelsiant.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai kviečia sporto organizacijas nekeisti pozicijos Rusijos ir Baltarusijos sportininkų ir šių šalių atstovų atžvilgiu tol, kol Rusija ir Baltarusija nenutrauks agresijos prieš Ukrainą. Nuo tada, kai IOC priėmė šį sprendimą 2022 m. vasario 28 d., aplinkybės nepasikeitė, teigiama kreipimesi.

Ministrų įsitikinimu, sugrąžinus rusų ir baltarusių sportininkus į tarptautines varžybas, daugybė sportininkų atsidurtų sudėtingoje situacijoje ir patirtų didesnį spaudimą varžydamiesi prieš agresorių šalių atletus ar susidūrę su jų gerbėjais sporto renginiuose.

ELTA primena, jog IOC praėjusią savaitę pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

IOC aiškina, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai didžiausiose varžybose neatstovautų savo valstybei ar jokiai kitai organizacijai savo šalyje, t. y. minėtų šalių atletams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpiadoje tektų po neutralia vėliava.

Dėl tokio IOC sprendimo Ukraina žada boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.