EUROLYGA 2023

Sprigtas olimpiniam komitetui – jei rusai ir baltarusiai pasirodys Paryžiaus olimpiadoje, žaidynes boikotuos 40 valstybių JAV nėra prieš neutralius rusų atletus

Jei 2024-ųjų Paryžiaus olimpiadoje bus leista pasirodyti ir startuoti karą Ukrainoje sukėlusios Rusijos ir jos satelitės Baltarusijos sportininkams, galima sulaukti itin didelio pasipriešinimo šiam Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimui: iki 40 šalių gali boikotuoti žaidynes. Apie tai kalbėjo Lenkijos sporto ir turizmo ministras Kamilas Bortniczukas, skelbia BBC.

Th.Bachas nustebino savo pareiškimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Th.Bachas nustebino savo pareiškimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2023, 12:25 PM, atnaujinta Feb 3, 2023, 4:13 PM

Lenkijos valdžios atstovo komentarai pasirodė po to, kai ši šalis, Lietuva, Estija ir Latvija kartu pasisakė prieš Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) planą leisti rusams ir baltarusiams dalyvauti 2024-ųjų vasaros olimpiadoje Prancūzijoje.

Maža to – su okupantais rusais kovojanti Ukraina jau pagrasino boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes, jei nors vienas rusas prasmuks į Paryžiaus žaidynes.

Tačiau Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ketvirtadienį pareiškė, kad bet koks boikotas nubaus tik tos šalies sportininkus, nes jie negalės varžytis žaidynėse dėl politinių motyvų.

K.Bortniczukas sakė manantis, kad būtų įmanoma suburti 40 šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, JAV ir Kanadą, koaliciją, kuri siena stotų prieš IOC planus leisti rusams pasirodyti olimpiadoje. Vasario 10 dieną vyks IOC susitikimas ir rusų bei baltarusių klausimo nagrinėjimas.

Lenkijos sporto ir turizmo ministras taip pat įspėjo IOC: „Nemanau, kad prieš olimpines žaidynes susidursime su apmąstymais, jei rusai startuos Paryžiuje. Manau, susidarys boikotuojančių šalių koalicija, ji bus pakankamai plati, kad žaidynių rengimas taptų beprasmis“.

IOC praėjusią savaitę paskelbė, kad „sprendžia klausimą“, kaip Rusijos ir Baltarusijos sportininkams būtų galima Paryžiuje varžytis po neutralia vėliava ir pridūrė, jog „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti žaidynėse vien dėl jo paso“.

Šis žingsnis paskatino visuotinį tokių IOC idėjų pasmerkimą, o Didžiosios Britanijos vyriausybė pareiškė, kad šis Tarptautinio olimpinio komiteto planas yra „nutolęs nuo karo tikrovės, kurią dabar savo kailiu jaučia Ukrainos tauta“.

Ukrainos sporto ministras Vadymas Gutcaitas konstatavo, kad šalies sporto institucijos turi „stiprinti ryšius“ su tarptautinėmis federacijomis, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams liktų galioti draudimas startuoti tarptautinėje arenoje, kurį IOC Vykdomasis komitetas įvedė iš karto po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį.

Tačiau IOC prezidentas Thomasas Bachas pastaruoju metu jau pakeitė retoriką: dabar tvirtina, kad rusai ir baltarusiai neturėtų būti diskriminuojami, o tuomet pareikštas savotiškas draudimas buvo skirtas „apsaugoti sportininkus nuo tam tikrų reakcijų viešoje erdvėje“.

Latvijos, Lietuvos, Estijos ir Lenkijos sporto ministrai ketvirtadienį pareiškė, kad „bet kokios Tarptautinio olimpinio komiteto pastangos sugrąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus rungtyniauti net su neutralia vėliava turėtų būti atmestos“.

Tuo tarpu JAV Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre tikino, kad jei rusų ar balarusių sportininkams būtų leista dalyvauti tokiuose renginiuose kaip olimpinės žaidynės, tai „turėtų būti visiškai aišku, kad jie neatstovauja Rusijos ar Baltarusijos valstybėms“.

IOC ketvirtadienį pakartojo, kad diskusijos dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų sugrįžimo į olimpiadą dar nevyko ir perspėjo Ukrainą bei kitas valstybes negrasinti galimu boikotu.

„Grasinimas boikotuoti olimpines žaidynes, apie kurias šiuo metu svarsto Ukrainos olimpinis komitetas, prieštarauja olimpinio judėjimo pagrindams ir Chartijos principams. Boikotas yra olimpinės Chartijos pažeidimas, kuris pamina pagrindines dogmas, jog šalis privalo sudaryti sąlygas sportininkams dalyvauti olimpiadose, juos siunčiant į žaidynes“, – rašoma IOC paskelbtame klausimų ir atsakymų dokumente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.