EUROLYGA 2023

Netikėtas posūkis: Estijos olimpinis komitetas – prieš 2024 metų Paryžiaus olimpiados boikotą

Estijos olimpinio komiteto prezidentas Urmas Soorumaa pareiškė, kad jo šalis neboikotuos kitų metų Paryžiuje vyksiančių olimpinių žaidynių. Galimą Rusijos sportininkų dalyvavimą jis apibūdino kaip „absurdišką“, kol Ukraina siaubiam karo.

 Paryžiaus olimpinių žaidynių boikotui pritaria ne visi.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
 Paryžiaus olimpinių žaidynių boikotui pritaria ne visi.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 3:53 PM

Estija yra viena iš daugelio Europos valstybių, kritikuojančių Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimą ieškoti būdų, kaip Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galėtų varžytis Prancūzijos sostinėje su neutralia vėliava.

Estijos kultūros ministrė Piret Hartman kartu su Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos politikais paskelbė bendrą pareiškimą, smerkdama sportininkų sugrįžimą iš „agresorių šalių“.

Dėl tokios situacijos iškilo grėsmė boikotuoti 2024-ųjų Paryžiaus olimpiadą – Latvijos olimpinio komiteto prezidentas Žoržas Tikmeras perspėjo, kad jo šalis nedalyvaus žaidynėse, jei dalyvaus Rusija ir Baltarusija.

Tačiau U.Sorumaa Estijos televizijai ETV sakė, kad „boikotai iš tikrųjų niekada niekur nenuvedė“, nors ir baiminasi, kad šalies prezidentas Vladimiras Putinas pasinaudos Rusijos sportininkais kaip propagandos įrankiu.

„Nepamirškime, kad dauguma Rusijos sportininkų, kurie lips ant prizininkų pakylos, yra kariški ir laimėdami taip pat gauna karinį medalį. Tai absurdiška situacija. Pageidautina, kad jie nedalyvautų“, – sakė U.Soorumaa.

2008 m. Pekino disko metimo aukso medalio laimėtojas Gerdas Kanteris, Europos olimpinio komiteto atletų komisijos pirmininkas, pripažino, kad taip pat nepritaria olimpinių žaidynių boikotavimui.

„Nereikėtų visko skubinti, – ETV sakė G.Kanteris. – Iš pradžių kilo įvairių boikoto idėjų, bet jei mąstytume plačiau, 2020 m. Tokijo žaidynės buvo atidėtos dėl COVID pandemijos, o dabar pagrindinė tema – karas. Sportininkui ketveri metai yra labai ilgas laikas.

Jei kas nors yra savo viršūnėje, bet turėtų likti nuošalyje nuo žaidynių, tai būtų didelis smūgis jo karjerai. Nepriimčiau tokio sprendimo už sportininkus.

Kiekvienas sportininkas turėtų nuspręsti pats.

Akivaizdu, kad visas procesas yra labai sudėtingas ir idealių sprendimų nėra, tačiau šiuo metu kamuolys yra labiau Tarptautinio olimpinio komiteto rankose.“

Pasak insidethegames.biz, Ukrainos sporto ministras Vadymas Gutcaitas, kuris yra ir Ukrainos nacionalinio olimpinio komiteto vadovas, anksčiau perspėjo, kad jo šalis svarstys 2024 metų Paryžiaus žaidynių boikotavimą, jei Rusijos ir Baltarusijos sportininkams bus leista dalyvauti varžybose.

V.Gutcaitas paskelbė, kad sprendimas bus priimtas tik po derybų su sportininkais.

IOC perspėjo, kad Ukraina pažeis Olimpinę chartiją, jei boikotuotų žaidynes.

„Kaip parodė istorija, ankstesni boikotai nepasiekė savo politinių tikslų ir buvo skirti tik boikotuojančio nacionalinio olimpinio komiteto sportininkams nubausti“, – rašoma IOC pranešime.

IOC pabrėžė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkams bus taikomos „griežtos neutralumo sąlygos“ ir jie turės „visiškai gerbti Olimpinę chartiją“, o sankcijos, įskaitant nacionalinių simbolių draudimą, ir toliau galioja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.