EUROLYGA 2023

Nori į olimpiadą: A. Lukašenkos nepalaikantys Baltarusijos sportininkai ragina įvesti „antikarinę deklaraciją“

Grupė Baltarusijos sportininkų, besipriešinančių autoritariniam Aliaksandro Lukašenkos režimui, paragino Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) įvesti „antikarinę deklaraciją“, kad būtų nustatyta, kas gali varžytis tarptautiniu mastu.

Aliaksandras Apeikinas, Julia Chan, Volha Saladucha, Daina Gudzinevičiūtė, Anatolij Kotau.<br>LTOK nuotr.
Aliaksandras Apeikinas, Julia Chan, Volha Saladucha, Daina Gudzinevičiūtė, Anatolij Kotau.<br>LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 9:06 PM, atnaujinta Feb 4, 2023, 9:11 PM

IOC pažadėjo „ištirti kelią“ Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į tarptautinį sportą, kuris iš esmės buvo užšaldytas po invazijos į Ukrainą.

Tai numatoma „griežtomis sąlygomis“ neutralumo sąlygomis ir tik tiems, kurie „aktyviai nepalaikė“ karo prieš Ukrainą.

Tai sukėlė piktą reakciją Ukrainoje ir kitose Europos šalyse ir paskatino diskusijas apie galimą 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių boikotą.

Į Baltarusijos nepriklausomų atletų ir sporto specialistų organizaciją susivieniję 36 įvardinti ir 12 neįvardytų A. Lukašenkos priešininkų sporto srityje paskelbė „Baltarusijos nepriklausomo sporto deklaraciją dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo olimpiniame judėjime“.

Jie apibūdino IOC nustatytus Rusijos ir Baltarusijos neutralių sportininkų dalyvavimo kriterijus kaip „nepakankamus“ ir išreiškė „netikėjimą“ galimybe Rusijos ir Baltarusijos režimui palaikantiems sportininkams atitikti kriterijus.

Tačiau jie paragino IOC „nuodugniai ir pakankamai apginti nepriklausomų sportininkų ir sporto specialistų teises“, ir reikalavo, kad „Baltarusijos nepriklausomiems sportininkams būtų suteikta teisė dalyvauti sporto varžybose ir būtų apginti nuo A. Lukašenkos režimo persekiojimo dėl jų pilietinės pozicijos.“

Taip pat prašoma „įdiegti veiksmingą Rusijos ir Baltarusijos sportininkų galimo dalyvavimo varžybose patikrinimo sistemą“, pagrįstą aktyvia antikarine pozicija, kuri turėtų apimti „antikarinės deklaracijos pasirašymą.“

Pareiškimą pasirašė buvęs Baltarusijos nacionalinio olimpinio komiteto generalinis sekretorius Anatolis Kotau, 2008 m. olimpiados dešimtkovės sidabro medalininkas Andrejus Kraučanka ir buvusi moterų krepšinio rinktinės kapitonė Kaciaryna Snycina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.