EUROLYGA 2023

Pasaulio ir Europos bokso čempionatus boikotuojanti Lietuva paaiškino IBA gudrybę – varžybos vyks tik rusams draugiškose šalyse

„Lietuvos bokso atstovų pozicija nesikeitė dar nuo karo pradžios Ukrainoje. Mūsų nebus ten, kur bus rusai ir baltarusiai“, – naujieną apie JAV rinktinės atsisakymą dalyvauti IBA (Tarptautinė bokso asociacija) rengiamuose šių metų vyrų ir moterų pasaulio čempionatuose komentavo Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 G.Stonkutės apdovanojimas.<br> boksofederacija.lt nuotr.
 G.Stonkutės apdovanojimas.<br> boksofederacija.lt nuotr.
 Gabrielė Stonkutė<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Gabrielė Stonkutė<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Edgaras Stanionis<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Edgaras Stanionis<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Bokso federacijos generalinis sekretorius Donatas Mačianskas ir prezidentas Darius Šaluga<br> T.Bauro nuotr.
 Bokso federacijos generalinis sekretorius Donatas Mačianskas ir prezidentas Darius Šaluga<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-02-10 07:59, atnaujinta 2023-02-10 08:51

JAV bokso federacija šiomis dienomis paskelbė apie šios šalies rinktinės atsisakymą dalyvauti vyrų ir moterų pasaulio čempionatuose, kuriuos rengia prorusiška IBA organizacija.

Pagrindinė protesto arba teisingiau boikoto priežastis – IBA įsigaliojęs sprendimas leisti Rusijos ir Baltarusijos boksininkams varžytis čempionatuose su savo nacionalinėmis vėliavomis ir himnais.

Boksas yra viena iš trijų pasaulio sporto šakų, kurios su šypsenomis ir pagarba atvėrė savo duris karą sukėlusiems rusų agresoriams ir jos satelitei Baltarusijai.

Be bokso mielai rusus tarptautinėje arenoje sutinka stalo teniso varžybos ir teniso turnyrai.

Bokso duris rusams atvėrė IBA direktorių valdyba, vadovaujama Kremliaus statytinio ir pinigingo V. Putino pakaliko prezidento Umaro Kremliovo, kuri nubalsavo už draudimų panaikinimą Rusijos ir Baltarusijos boksininkams dalyvauti visose tarptautinėse varžybose. Sprendimas įsigaliojo praėjusių metų spalio 5 dieną.

„Manau, kad tarptautines varžybas boikotuos ne tik skandinavai, mes, kitos Baltijos šalys bei JAV su Lenkija. Bus labai daug šalių, kurios nevažiuos į tuos turnyrus, kur kovos rusai.

Juolab, kad IBA prarado teises rengti olimpines bokso atrankas ir tie praleisti čempionatai nebus tokie skausmingi“, – kalbėjo D.Mačianskas.

Rusai ir baltarusiai be problemų galės savo vėliavomis ir himnais puikuotis pasaulio vyrų ir moterų čempionatuose Uzbekistane ir Indijoje.

„Pastebėkite tendenciją: pasaulio čempionatai Taškente ir Delyje, šių metų įvairiaus amžiaus Europos čempionatai Armėnijoje, Azerbaidžane bei Serbijoje.

Tai šalys, kurios santykinai saugios rusams ir baltarusiams, kur galima atvykti be jokių sankcijų ir nesibaiminti, kad jie nebus neįleisti.

Tokia situacija dabar su IBA. Tai U.Kremliovo sugalvota schema, kad rusai galėtų šaukti, jog jie sugrįžo į didijį sportą“, – dėstė vienas iš Lietuvos bokso federacijos vadovų.

Mūsų šalies bokso organizacija taip pat yra ir IBA narė. Tačiau lietuviai atsiribojo nuo prokremlinės organizacijos veiklos, išreikšdami paramą Ukrainai.

„Mes prasidėjus karui Ukrainoje pareiškėme, jog atsisakome dalyvauti viename čempionate kartu su rusais ir baltarusiais.

Tai vyko dar praėjusiais metais: jaunimo pasaulio čempionatas turėjo vykti Ispanijoje ir ten žadėjo atvažiuoti rusai. Atsisakėme dalyvavimo, bet galiausiai paaiškėjo, jog rusams „netikėtai“ neišdavė vizų. Tuomet mes atvažiavome“, – pasakojo D.Mačianskas.

– Nemaža dalis valstybių viešai pareiškė dėl šių metų IBA pasaulio čempionatų boikoto dėl okupantų ir jiems prijaučiančių baltarusių dalyvavimo kovose. Lietuva pareikš apie boikotą?,lrytas.lt paklausė šalies bokso federacijos generalinio sekretoriaus D.Mačiansko.

– Žinoma, gal JAV ir kitų valstybių bokso federacijos yra kur kas didesnės žaidėjos pasaulinėje veikloje, tačiau Lietuva tik prasidėjus karui turėjo aiškią nuostatą, jog nedalyvaus kartu niekur su rusais ir baltarusiais.

Vasario 27 dieną turnyre Bulgarijoje mūsų sportininkė Gabrielė Stonkutė pateko į finalą, bet atsisakė varžytis su ruse.

Nieko per tą laiką nepasikeitė ir mes toliau nevyksime ten, kur yra rusų boksininkų. Pas save federacijoje turime sprendimą, kurio ir laikomės.

– Kaip atsitiko, kad IBA ir pasaulinis boksas tapo prorusiškos politikos lizdu?

– Bokse visada jautėsi Kremliaus ranka – net kai vadovavo su rusų mafija sietas uzbekas Gafuras Rachimovas.

Tuomet 2016-siais padangėje pasirodė ir rusas U.Kremliovas, kuris po IBA prezidento skandalų ir Tarptautinio olimpinio komiteto reikalavimų atsistatydinti, perėmė laikinai šį postą iš uzbeko.

Tuomet staiga atsirado Kremliaus režimo rėmėjo „Gazprom“ pinigai federacijoje. Buvo padalinta apie 50 mln. dolerių Afrikos ir Pietų Amerikos federacijoms už paramą rinkimuose ir galiausiai U.Kremliovas tapo IBA prezidentu.

Visiems aišku, kad boksas yra strateginis Rusijos veiklos tarptautiniame sporte elementas ir šiai sričiai rusų politinių technologijų sprecialistais skiria nemenką dėmesį. Todėl ir turime tokią IBA – palankią okupantams ir palaikančią karą Ukrainoje.

– Sakėte, kad šiemet vyks ne tik pasaulio, bet ir Europos bokso čempionatai. Kiek mūsų šalies boksininkų turėjo varžytis juose?

– Na, kaip ir sakiau, kad mūsų nebus kartu su rusais ir baltarusiais, todėl neregistruosime sportininkų į tas pirmenybes. Mes galvojame apie atranką į olimpiadą – ji vyksta aštuoniose vyrų ir septyniose moterų kategorijose.

Mes išstatysime 6 Lietuvos kandidatus į Paryžiaus žaidynes ir 2–3 boksininkes. Ir visi mūsiškiai varžysis atrankos varžybose Europos žaidynėse Krokuvoje birželio mėnesį. Ten tikrai nebus rusų.

– Ar toks varžybų boikotas gali turėti kokių nors teisinių ar aiškių pasėkmių iš IBA organizacijos?

– Tokios valstybių boikoto praktikos dar nė karto nebuvo IBA organizacijoje. Aš nežinau, kokios sankcijos gali būti skiriamos šalims, kurios ignoruoja turnyrus dėl karo. Manau, tokie dalykai nėra aprašyti ir IBA įstatuose. Tačiau nereikia bijoti sankcijų – mes esame teisūs ir nežadame išsigąsti.

– Kalbate už federacija. Kaip į tokius sprendimus žiūri jūsų boksininkai?

– Esu ne kartą kalbėjęs su rinktinės nariais – ar tai būtų G.Stonkutė, ar Eimantas Stanionis, nė karto negirdėjau, kad kažkas papriekaištautų, kad dėl mūsų valstybės sprendimo nedalyvauti niekur, kur yra rusai ir baltarusiai, jie nevyko į vienus ar kitus turnyrus.

Atvirkščiai – kaip jau sakiau, G.Stonkutės sprendimas pasiųsti velniop į finalą prasimušusią rusę Bulgarijoje buvo jos pačios iniciatyva. Mūsų rinktinė yra brandi ir puikiai supranta situaciją bei pareigas.

– Tuomet Lietuvos boksininkai neturi itin daug veiklos tarptautinėje arenoje?

– Kodėl? Dabar visa rinktinė yra Vengrijoje, kur dalyvauja turnyre su kitais 30 valstybių boksininkais. Taip pat iki Europos žaidynių vyks ne vienerios svarbios varžybos, o jau tuomet reikės galvoti apie prizines vietas tose žaidynėse – jos lems kelialapius į Paryžiaus olimpiadą.

– Jei bus mažiau tarptautinių varžybų, kitais metais gali nukentėti jums valstybės skiriamas biudžetas. Juk iš esmės negausite įskaitinių taškų už pasaulį ir Europą.

– Lietuvos valstybė remia šalies sporto sprendimus nesivaržyti su rusais tuose pačiuose turnyruose.

Gavome patikinimą iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, kad boksui bus pritaikyta „kovido laikotarpio“ taškų skaičiavimo programa ir neturėtų nukentėti kitų metų mūsų biudžetas – juolab, kad tie metai bus olimpiniai ir galima manyti, kad žaidynėms rengsis bent keli mūsų boksininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.