EUROLYGA 2023

Olimpiados boikoto repeticija – jau aštuonios šalys spjauna į rusams atvirą pasaulio bokso čempionatą

Rusijos sporto valdininkai savo geriausiuose sapnuose sapnuoja, kaip jie su Rusijos ir Baltarusijos sportininkais pasipūtę žingsniuoja pasaulio ir Europos čempionatuose su savo vėliavomis rankose, o jiems apsiputoję iš laimės olimpiadose ploja minios sirgalių.

 Rusijos boksininkams leidžiama dalyvauti pasaulio čempionate.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos boksininkams leidžiama dalyvauti pasaulio čempionate.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos boksininkams leidžiama dalyvauti pasaulio čempionate.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos boksininkams leidžiama dalyvauti pasaulio čempionate.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 3:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2023, 3:27 PM

Tačiau to nėra ir vykstant rusų sukeltam karui Ukrainoje toks scenarijus kol kas nenusimato. Tik trijų sporto šakų tarptautinės federacijos leidžia kaip neutraliems atletams rusų okupantų sportininkams pasirodyti tarptautinėje arenoje – stalo teniso, teniso ir bokso varžybose.

Maža to – praėjusių metų spalį Tarptautinė bokso asociacija (IBA) nutarė, kad rusai ir baltarusiai planetos čempionatuose gali varžytis po savo vėliava ir su savo himnais.

Tačiau toks IBA akibrokštas papiktino daugelį pasaulio valstybių, kurios smerkia Rusijos invaziją į nepriklausomą Ukrainos valstybę.

Jau šiai dienai atsirado aštuonios šalys, kurios oficialiai pranešė, kad rusams ir baltarusiams atvykus į pasaulio IBA rengiamus čempionatus, jos boikotuos turnyrus.

Dėl IBA vykdomos prorusiškos politikos savo atsisakymą siųsti boksininkus paskelbė Didžioji Britanija, Čekija, Lenkija, Airija, Kanada, Švedija, Šveicarija ir JAV. Savo poziciją yra išreiškusi ir Lietuva, tačiau dar nepateikė IBA oficialaus pareiškimo dėl boikoto.

Tad vieninteliuose pasaulio čempionatuose, kuriuose rusai gali varžytis turėdami savo atributiką ir giedodami himną, gali ir nebūti varžovų.

Kremliaus statytinis IBA prezidentas rusas Umaras Kremliovas privalės sukti galvą, kaip surengti pilnaverčius šių metų čempionatus, jei vis daugiau valstybių spjauna į turnyrus su baltarusiais ir rusais priešakyje.

Gegužės 1–14 dienomis vyrų pasaulio bokso čempionatas vyks Uzbekistano sostinėje Taškente, o moterų – kovo 15–31 dienomis rengiamas Indijos Delyje.

Toks tarptautinės bokso bendruomenės atlapaširdiškumas tapo įmanomas tik todėl, jog Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovauja apskritai vienintelis tarptautinės sporto federacijos prezidento postą užimantis rusas – V. Putino pažįstamas U.Kremliovas.

Praėjusių metų spalį U.Kremliovo vadovaujama IBA direktorių taryba leido Rusijos ir Baltarusijos boksininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose. Ir ne tik dalyvauti, bet su savimi turėti ir vėliavą bei himną.

„IBA tvirtai tiki, kad politika neturėtų turėti jokios įtakos sportui. Todėl visiems sportininkams turėtų būti sudarytos vienodos sąlygos“, – rašoma Rusijos bokso federacijos pranešime.

Maža to – IBA net prakalbo, kad ji rengs olimpinę atranką, kuri ir vyks per tuos pačius 2023-iųjų pasaulio čempionatus.

Šią nuostatą itin greitai „apramino“ Tarptautinis olimpinis komitetas, kuris paskelbė, kad dėl su rusų mafija reikalų turėjusiu tuometiniu prezidentu iš Uzbekistano susikompromitavusi IBA jau nuo 2019-ųjų jokiais būdais negali rengti jokių atrankų.

Ir yra išbraukusi tuos pasaulio čempionatus iš atrankos kovų į 2024-ųjų Paryžiaus žaidynes. Nes IOC pati rengs varžybas, kuriuose bus dalinami kvietimai į olimpiadą.

IBA su prezidentu U.Kremliovu pradėjo purkštauti, kad IOC sprendimas neįtraukti dviejų pasaulio čempionatų yra „nepriimtinas“ ir „prieštarauja bokso principams“ bei vis tiek tvirtino, kad jos turnyrai bus „pagrindiniais atrankos į žaidynes renginiais“.

„IOC siūlomas atrankos procesas, susidedantis iš vienų varžybų, nėra priimtinas ir sąžiningas sportininkams“, – buvo rašoma IBA pranešime.

Pagal IBA sistemą penkių žemynų čempionatai taip pat bus įskaitomi kaip olimpinės atrankos varžybos, taip pat bus skaičiuojami trys „Auksinio diržo“ serijos turnyrai, o paskutinį kvalifikacijos turnyrą kitų metų gegužę planuojama surengti Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Iš viso IBA planuoja neva išdalinti 248 kelialapius – 124 vyrams ir 124 moterims.

Reaguodamas į IBA olimpinių kvalifikacinių kriterijų paskelbimą, IOC pakartojo, kad tarptautinė bokso asociacija nedalyvaus vykdant 2024-ųjų Paryžiaus olimpiados bokso varžybų atranką ir nerengs pačio turnyro.

„Vienintelė galiojanti 2024 m. Paryžiaus olimpiados bokso kvalifikacijos sistema yra ta, kurią IOC patvirtino 2022 m. rugsėjį. Ji buvo paskelbta ir išplatinta bokso federacijoms 2022-ųjų gruodžio 6 dieną, – paskelbė IOC. – Po IOC komiteto tyrimo ir ataskaitos 2019 m. IOC sustabdė Tarptautinės bokso asociacijos pripažinimą. Šis sustabdymas galioja ir šiandien.“

Būsimi bokso čempionatų boikotai gali tapti ir Paryžiaus žaidynių boikoto preliudija. Lenkijos sporto ministerija tikina, kad IOC leidus rusams varžytis Paryžiuje net ir neutraliu statusu, šį sprendimą pasmerktų mažiausiai 40 valstybių. Ir nesiųstų savo sportininkų į žaidyneas.

Tad panašaus valstybių boikoto galima sulaukti kalbant apie IBA pasaulio čempionatus. O tai jau itin skaudus kirtis, mat apskritai pasaulio pirmenybėse startuoja apie 60 valstybių boksininkai.

Rusijos oponentų sąrašas olimpinėse žaidynėse gali būti ir daug didesnis nei pasaulio bokso čempionatuose. Ir šia prasme bokso turnyras gali tapti rimtu įspėjimu IOC – nereikia įsileisti rusų, kad čempionato boikotų banga nepersimestų ir į olimpiadą.

Kita vertus, rusai viliasi, kad jei čempionatai Taškente ir Delyje įvyks aukštame lygyje, niekas nepasiges protestuojančių bokso valstybių, tuomet pati IOC turės visus kozirius atverti Paryžiaus olimpiadą rusams ir baltarusiams – pasipriešinimas neva turėtų mažesnės žalos nei atsiradusi nauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.