EUROLYGA 2023

Ruso U. Kremliovo valdoma IBA sukūrė savą Paryžiaus olimpiados atrankos sistemą, bet IOC ramina boksininkus

Tarptautinė bokso asociacija (IBA) paskelbė apie savąją atrankos sistemą kitų metų olimpinėms žaidynėms Paryžiuje, nors Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) iš šios organizacijos atėmė teises rengti olimpines atrankos varžybas.

V.Putinas ir U.Kremliovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas ir U.Kremliovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 8:38 AM, atnaujinta Feb 21, 2023, 8:45 AM

IOC dar praėjusių metų birželį paskelbė, kad perims bokso varžybas 2024 metų olimpiadoje Paryžiuje, įskaitant ir atranką, dėl netinkamo IBA organizacijos valdymo.

IBA, vadovaujama Rusijos statytinio Umaro Kremliovo, paskelbė, kad kaip tarptautinė bokso valdymo institucija imasi iniciatyvos, jog būtų užtikrintas aiškus procesas ir kelias, kaip sportininkai galėtų patekti į žaidynes.

IBA kritikavo IOC dėl delsimo paskelbiant aiškią sistemą.

Šių metų IBA moterų ir vyrų pasaulio čempionatai nebuvo įtraukti į atrankos kriterijus, kuriuos praėjusį rugsėjį patvirtino IOC vykdomasis komitetas.

Daugelis šalių, įskaitant ir Lietuvą, ketina boikotuoti šiuos čempionatus dėl IBA vykdomos prorusiškos politikos.

IBA teigia, kad IOC sprendimas neįtraukti dviejų pasaulio čempionatų buvo „nepriimtinas“ ir „prieštarauja bokso principams“, ir tvirtino, kad jie bus „pagrindiniai atrankos renginiai“ pagal savo atrankos sistemą.

„IOC siūlomas atrankos procesas, susidedantis iš vienų varžybų, nėra priimtinas ir sąžiningas sportininkams“, – rašoma IBA pranešime.

Pasaulio moterų bokso čempionatas numatytas kovo 15–26 dienomis Naujajame Delyje, Indijoje, o vyrų pasaulio čempionatas vyks Taškente, Uzbekistane, gegužės 1–14 dienomis.

Pagal IBA sistemą penkių žemynų čempionatai taip pat bus įskaitomi kaip olimpinės atrankos varžybos, taip pat bus skaičiuojami trys „Auksinio diržo“ serijos turnyrai, o paskutinį kvalifikacijos turnyrą kitų metų gegužę planuojama surengti Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Iš viso bus išdalintos 248 vietos – 124 vyrams ir 124 moterims.

Reaguodamas į IBA olimpinių kvalifikacinių kriterijų paskelbimą, IOC pakartojo, kad tarptautinė federacija nedalyvaus vykdant 2024 m. Paryžiaus olimpiados bokso varžybų atranką ir patį turnyrą.

„Vienintelė galiojanti 2024 m. Paryžiaus olimpiados bokso kvalifikacijos sistema yra ta, kurią IOC patvirtino 2022 m. rugsėjį. Ji buvo paskelbta ir išplatinta bokso federacijoms 2022 m. gruodžio 6 dieną, – paskelbė IOC. – Po IOC komiteto tyrimo ir ataskaitos 2019 m. IOC sustabdė Tarptautinės bokso asociacijos pripažinimą. Šis sustabdymas galioja ir šiandien.“

Pastaruoju metu vis daugiau šalių pasitraukia iš moterų pasaulio čempionato protestuodamos prieš tai, kad Rusijos ir Baltarusijos boksininkams leista varžytis su savo vėliavomis nepaisant karo Ukrainoje.

„USA Boxing“ buvo pirmoji nacionalinė valdymo institucija, kuri nusprendė nesiųsti komandos į kitą mėnesį vyksiantį moterų pasaulio čempionatą ir gegužę vyksiantį pasaulio vyrų pasaulio čempionatą.

Airija, Čekija, Kanada, Švedija ir kitos šalys nuo to laiko viešai paskelbė apie savo ketinimą sekti amerikiečių pavyzdžiu.

Tuo metu IBA žada suteikti finansinę pagalbą boikotuojamų šalių sportininkams, kad jie galėtų dalyvauti moterų ir vyrų pasaulio čempionatuose, ir primygtinai reikalavo, kad jie nebūtų įtraukti į „jokius politinius žaidimus“.

IBA generalinis sekretorius ir generalinis direktorius George'as Yerolimpos tvirtino, kad nacionalinių federacijų sprendimai „neatspindi“ jų sportininkų, trenerių ir pareigūnų požiūrio.

IBA atnaujinus rėmimo sutartį su Rusijai priklausančia energetikos gigante „Gazprom“, IOC perspėjo, kad boksas gali būti visiškai išbrauktas iš 2024 m. Paryžiaus olimpiados.

Boksas jau nebuvo įtrauktas į pradinę 2028 m. Los Andželo olimpiados programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.