EUROLYGA 2023

Garsusis kiokušin karatė asas L. Kubilius Japonijoje netalžys rusų: agresorių svajonės apie pasaulio čempionatą yra mirusios

Agresorės Rusijos kiokušin karatė federacija siunčia į karą Ukrainoje savo sportininkus žudyti niekuo nekaltus žmones, tačiau vis dar kliedi svajonėmis, jog jų atstovai šį rudenį pasirodys svarbiausiame planetos kiokušin karatė ketverių metų renginyje – pasaulio kiokušin karatė čempionate absoliučioje svorio kategorijoje Japonijoje.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
 Juras Sokolovas<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Juras Sokolovas<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Eventas Gužauskas<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Lukas Kubilius 2015 metais kovojo pasaulio čempionate Japonijoje.<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Lukas Kubilius 2015 metais kovojo pasaulio čempionate Japonijoje.<br> A.Barzdžiaus nuotr. 
 Lietuvos kiokušin karatė federacijos prezidentas Romas Vitkauskas.<br> T.Bauro nuotr.
 Lietuvos kiokušin karatė federacijos prezidentas Romas Vitkauskas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 9:48 AM, atnaujinta Feb 25, 2023, 2:06 PM

„Tai jau išspręstas klausimas – per pasaulio čempionato kovas pagal svorio kategorijas lenkų Kielcų mieste praėjusių metų rudenį buvo sudėlioti sprendimai ir pratęsta rusų diskvalifikacija iš visų tarptautinių varžybų.

Jų Japonijoje nebus nė vieno – jau gavome preliminarius valstybių sąrašus ir ties Rusija stovi aiškus nulis“, – tikino Lietuvos kiokušin karatė prezidentas ir pasaulinės karatė organizacijos prezidiumo narys Romas Vitkauskas.

Tik prasidėjus karui Ukrainoje, Europos ir pasaulinė kiokušin karatė organizacijos 2022-siems suspendavo rusus ir neleido jiems startuoti tarptautinėje arenoje.

Kartu buvo užkirstas kelias per atrankas patekti į planetos pirmenybes.

Nors gerą pusmetį Rusijos kiokušin karatė sportininkai dalyvauja daugybėje pas save rengiamų turnyrų bei treniruojasi pasirodyti taip vadinamoje kiokušin karatė olimpiadoje Tokijuje, durys jiems užsidarė prieš Naujuosius metus.

„Yra tokia išlyga, kad pasibaigus karui, Rusijai pasitraukus iš Ukrainos, galima būtų grįžti prie šio klausimo svarstymo, tačiau tai teorija. Nė vienas sportininkas nekovos ant tatamio Tokijuje su rusų atletais. Tai asamblėjos sprendimas, o ką jau patys galvoja rusai, tai jų problemos“, – aiškino R.Vitkauskas.

Vis dėlto Rusijos kiokušin karatė federacija dar kažko tikisi – savo šalies čempionatą šiemet nutarė rengti kuo arčiau Japonijos: kovo pabaigoje varžybos įvyks Vladivostoke, o neva geriausieji iš laimėtojų svarstys surengti kelių savaičių sportinę stažuotę viename iš Japonijos miestų.

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas Japonijoje absoliučioje svorio kategorijoje vyksta kas ketverius metus ir yra laikomas karatistų olimpiada.

Savo žemynų čempionatus laimėję geriausi atletai gauna kelialapį į Japoniją, kur 164 stipriausi planetos vyrai ir 82 moterys kaunasi be svorio kategorijų tik dėl dviejų titulų – paaiškėja vos vienas laimėtojas vyrų grupėje ir viena – moterų.

Kol kas nė vienam pasaulio kiokušin karatė atstovui per dvylika WKO planetos čempionatų nepavyko užlipti ant pirmojo pakylos laiptelio – pergales šventė tik Japonijos atstovai, o Donatas Imbras Inga Mikštaitė bei Margarita Čiuplytė varžėsi finaluose ir buvo tapę planetos vicečempionais.

Dėl COVID-19 pandemijos kelis kartus atidėtos varžybos Japonijoje šiemet numatomos rengti spalio mėnesį, o į jas planuoja atvykti 73 valstybių atstovai.

Viename tokių turnyrų Tokijuje dalyvavo ir buvęs Rusijos kiokušin karatė federacijos generalinis sekretorius Sergejus Uvickis, kuris su savanorių kovos menų atstovų būriu „Sojuz“ išvyko kariauti į Ukrainą, tačiau kaip okupantas gavo pelnytą bausmę – buvo nušautas Donbase.

Dar keliasdešimt rusų kiokušin karatė sportininkų yra mobilizuoti ir yra pasiųsti į Ukrainą karauti su savo nepriklausomybę ginančiais ukrainiečiais.

„Jei kalbėsime apie Lietuvos atstovus, kurie galėtų startuoti pasaulio čempionate Japonijoje, tai kaip malonų netikėtumą reikėtų įvardinti faktą, kad Lukas Kubilius bandys ir vėl štrumuoti šią viršūnę“, – kalbėjo Lietuvos kiokušin karatė prezidentas.

Europos čempionas ir pasaulio pirmenybių prizininkas iš Klaipėdos 2015-siais Tokijuje siekė įspūdingo titulo, tačiau sustojo pusfinalyje ir galiausiai liko trečias.

– Kiek Lietuvos atstovų gali varžytis čempionate Japonijoje?, – lrytas.lt paklausė R.Vitkausko.

– Dar vyks atrankos. Šiai dienai tik dvi Lietuvos sportininkės turi kvietimus į Tokiją – Brigita Svinkūnaitė ir Marija Sekunda. Vyrai savo jėgą privalės įrodyti balandžio pirmosiomis dienomis Švedijoje vyksiančiame Europos čempionate.

Jei laimės savo svorio kategorijose – turės ir kelialapious kišenėse. Galutinis taškas bus padėtas birželio 30-ąją, kai Vengrijos Debrecene europiečiams bus surengta papildoma atranka ir paaiškės visi varžybų Japonijoje dalyviai.

– Vis dėlto galima kalbėti apie didesnę lietuvių delegaciją Tokijuje?

– Negaliu pasakyti, kad turėsime labai didelę arba labai mažą delegaciją. Viska prikausys nuo mūsiškių rezultatų.

Kitą vertus, tas pats L.Kubilius yra vienas geriausių pasaulio kovotojų, Europoje spindi jo auklėtinis Eventas Gužauskas, puikiai kovoja Juras Sokolovas, Justinas Kvietka, Paulius Žimantas, Edgardas Sečinskis, Orestas Abazorius, Brigita Gustaitytė.

Visi jie turi puikius šansus pakovoti ant tatamio Tokijuje. Manau, turėtume turėti tikrai gražią delegaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.