EUROLYGA 2023

Ukrainos išdavikas save pamalonino Maskvos srities šachmatų federacijos vadovo postu

Buvęs pasaulio šachmatų čempionas komandinėse varžybose Sergejus Kariakinas, 2009 metais atsisakęs Ukrainos pilietybės ir gavęs Rusijos pasą, buvo išrinktas Maskvos srities šachmatų federacijos prezidentu. 33 metų iš Simferopolio kilęs šachmatininkas buvo vieninteliu kandidatu į prezidento kėdę. Ukrainą niekinantis buvęs jos pilietis vadovu išrinktas vienbalsiai.

 S.Kariakinas sveikinasi ru Rusijos gynybos ministru S.Šoigu.<br> iz.ru nuotr.
 S.Kariakinas sveikinasi ru Rusijos gynybos ministru S.Šoigu.<br> iz.ru nuotr.
S.Kariakinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Kariakinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.
S.Kariakinas palaiko V.Putiną ir dėl to gavo pusmečio diskvalifikaciją.
S.Kariakinas 2009 metais priėmė Rusijos pilietybę.
S.Kariakinas 2009 metais priėmė Rusijos pilietybę.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 3:06 PM, atnaujinta Feb 25, 2023, 3:28 PM

Dabar jau šachmatų valdininkas S.Kariakinas vadinamas Z-patriotu. Viename iš savo interviu jis pareiškė, kad karas prieš Ukrainą baigsis Rusijos pergale, nes „neturime kito pasirinkimo“, sukeldamas pajuokų pliūpsnį socialiniame tinkle.

Praėjusių metų liepos viduryje S.Kariakinas lankėsi Rusijos okupuotame Donecke ir atskleidė tikrąją V.Putino režimo esmę.

S.Karjakinas jau tuomet aiškino, kad Donecko žmonės „turėtų save susieti tik su Rusija ir privalo pasirengti tapti Rusijos dalimi“.

Paramą karui Ukrainoje jis taip pat pavadino Rusijos patriotizmo apraiška.

Buvęs pretendentas į pasaulio čempionus S.Kariakinas, Rusijai vasario 24-ąją pasiuntus į Ukrainą savo armiją žudyti civilius ir grobti svetimas žemes, atvirame laiške išreiškė „visišką paramą“ prezidentui Vladimirui Putinui.

„Brangus Vladimirai Vladimirovičiau, rašau jums šiuo sunkiu metu, kai jūsų vadovaujama šalis kovoja už taikių Donbaso ir Luhansko liaudies respublikos rusų gyventojų saugumą.

Jūs kovojate už Ukrainos demilitarizavimą ir denacifikavimą su režimu, dėl kurio politinių tikslų ir ambicijų kilo pavojus visos Europos bei mūsų šalies saugumui.

Atidžiai seku vykstančią specialiąją operaciją krašte, kuriame praleidau vaikystę, kur išmokau žaisti šachmatais ir kur iki šiol gyvena mano artimieji.

Išreiškiu jums, mūsų vyriausiasis vadas, visapusišką savo paramą ginant Rusijos, mūsų daugianacionalinės gimtinės žmonių interesus, šalinant grėsmes ir atkuriant taiką!“, – socialiniame tinkle twitter rašė S.Kariakinas.

Po tokių pasisakymų Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) Etikos ir drausmės komisija nusprendė, kad S. Kariakinas pažeidė taisyklę, reikalaujančią neteršti šachmatų žaidimo ar jį reguliuojančių organizacijų reputacijos.

„Sergejus Kariakinas buvo pripažintas kaltu pažeidęs FIDE Etikos kodekso 2.2.10 straipsnį ir jam uždrausta šešis mėnesius dalyvauti kaip žaidėjui bet kuriame FIDE reitinguojamame šachmatų turnyre.

Nuobauda įsiteisėja nuo šio sprendimo priėmimo dienos – 2022 metų kovo 21 dienos“, – buvo rašoma federacijos pranešime.

FIDE Etikos kodekso 2.2.10 punktas numato bausmę dėl šachmatų ir FIDE reputacijos menkinimo.

Dėl nušalinimo D. Kariakinas negalėjo žaisti FIDE pretendentų į šachmatų karūną turnyre, kuris vyko birželio 16 – liepos 7 dienomis.

32 metų S. Kariakinas iki 2009 metų atstovavo Ukrainai, o tada paprašė Rusijos paso. Šachmatininkas yra gimęs Kryme – šį Ukrainos regioną 2014 metais po karo veiksmų ir pseudo referendumo aneksavo Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.