EUROLYGA 2023

Karas prieš Ukrainą nerūpi Afrikai: sutinka leisti rusams dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse

Afrikos nacionaliniai olimpiniai komitetai šeštadienį įžiebė žalią šviesą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Toks sprendimas pakartoja Azijos poziciją.

 Rusijos atstovams suteikiama viltis dalyvauti olimpiadoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos atstovams suteikiama viltis dalyvauti olimpiadoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2023, 3:43 PM

Rusija ir jos sąjungininkė Baltarusija buvo nustumtos nuo daugumos olimpinių sporto šakų varžybų, kai Rusija pernai vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Tačiau šiemet sausį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pareiškė ieškantis „kelio“, kad rusai galėtų dalyvauti žaidynėse.

Po šio pranešimo Azijos olimpinė taryba (OCA) pasiūlė abiejų šalių sportininkams galimybę dalyvauti šių metų Azijos žaidynėse. Tai svarbus žingsnis, nes taip jie galėtų įveikti atranką varžybose Azijoje, kad galėtų startuoti Paryžiuje.

Šeštadienį Afrika pasekė Azijos pavyzdžiu.

Siūlymą leisti rusams ir baltarusiams varžytis su neutralia vėliava vienbalsiai priėmė Afrikos nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (ANOCA) vykdomasis komitetas savo posėdyje Nuakšote, Mauritanijoje.

„Nariai vienbalsiai pasisakė už Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą visose tarptautinėse varžybose“, – sakoma ANOCA pranešime.

ANOCA prezidenta, alžyrietis Mustapha Berrafas pakartojo, kad organizacija „palaiko Tarptautinio olimpinio komiteto ir jo prezidento Thomo Bacho poziciją“.

IOC teigė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

Tačiau tokią poziciją su panieka sutiko Ukraina, kurios sporto ministras Vadymas Gutzeitas teigė, kad toks žingsnis yra „nepriimtinas“, ir paragino boikotuoti žaidynes, jei rusams bus leista dalyvauti

Daugelis Vakarų šalių taip pat suabejojo šiuo IOC žingsniu.

Vokietijos nacionalinis olimpinis komitetas praėjusį mėnesį pareiškė, kad dabar nėra „tinkamas laikas leisti sportininkams su Rusijos ar Baltarusijos pasais vėl dalyvauti tarptautinėse varžybose“.

Vasario mėnensį laiške daugiau nei 30 šalių, įskaitant Kanadą, Prancūziją, Didžiąją Britaniją, Lenkiją, Švediją ir JAV, išreiškė susirūpinimą dėl to, kaip sportininkai galėtų būti neutralūs, ypač atsižvelgiant į „stiprius ryšius tarp Rusijos sportininkų ir armijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.