EUROLYGA 2023

Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Japonijoje dėliojama ir A. Reed ateitis – paaiškėjo, ar dar kartą prašys Lietuvos pilietybės

Netoli Tokijo esanti Saitamos „Super Arena“ vėl matys Lietuvos sportininkus – dar 2006-siais pasaulio krepšinio čempionate šioje modernioje arenoje žaidė Lietuvos krepšininkai, o šią savaitę dvi mūsų šalies ledo šokėjų poros sieks garsinti valstybę planetos dailiojo čiuožimo pirmenybėse.

Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius<br>AFP/Scanpix nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius<br>AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.<br>V.Dranginio nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.<br>V.Dranginio nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.<br>R.Hajduko nuotr.
Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala.<br>R.Hajduko nuotr.
Lilija Vanagienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lilija Vanagienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 9:26 PM, atnaujinta Mar 21, 2023, 10:14 PM

Lietuvai atstovaus ir kuo aukštesnės pozicijos varžybose Japonijoje sieks šių metų Europos pirmenybių ketvirtosios vietos laimėtojai 28-erių Allison Reed ir 30 metų Saulius Ambrulevičius bei jaunieji 2022-ųjų Pekino žaidynių dalyviai 20 metų Paulina Ramanauskaitė ir 25-erių Deividas Kizala.

„Gavau žinią, kad pačiūžos guli viešbutyje ant lovų. Vadinasi lagaminai su pasirodymo rūbais ir svarbiausiu bei brangiausiu mūsų sporto šakos atributu – pačiūžomis neprapuolė, nepasimetė ir nereikės desperatiškai jų ieškoti ar skolintis.

Patikėkite, tokių dalykų būna“, – tikino 16 metų Lietuvos čiuožimo federacijos vadove buvusi Lilija Vanagienė, šįkart nutarusi planetos čempionato kovas stebėti iš namų.

Tuo tarpu naujasis Lietuvos čiuožimo federacijos vadovas 41-erių Vytautas Jasutis Tokijuje dalyvauja Tarptautinės dailiojo čiuožimo federacijos (ISU) kongrese ir kartu bandys padėti poroms siekti planetos pirmenybių aukštumų.

„Jei kalbėsime apie A.Reed ir S.Ambrulevičių, tai jiems planas yra pakilti iki geriausiųjų dešimtuko. Tai bus sunku padaryti. Bet mes tikime.

Labai daug gerų porų yra iš Šiaurės Amerikos – jų galima suskaičiuoti kažkur apie aštuonias, tie patys japonai yra čempionato šeimininkai ir startuos idealiai.

Neužmirškime, kad sausį Europos čempionate Suomijoje ši pora buvo ketvirta, tad ir čia reikės sukurti tam tikrą nedidelį stebuklą ir aplenkti bent vieną porą iš to trejeto, kuri Helsinkyje buvo aukščiau lietuvių.

Dėl jaunimo – porai reikia kartu plušėti mažiausiai 2–3 metus, kad atsirastų visiškas susikalbėjimas.

Sakysime, jie šiuo atveju bus patirties besisemiantys sportininkai, kurie planetos pirmenybėse pasirodys pirmą kartą“, – tikino lrytas.lt čiuožimo federacijos vadovas V.Jasutis.

Planetos reitinge po Europos čempionato Suomijoje A.Reed ir S.Ambrulevičius tarp ledo šokių porų buvo devintoje vietoje, o jaunųjų P.Ramanauskaitės ir D.Kizalos duetas – 25-as.

„Vis kalbame apie reitingus, apie tai, kad labai svarbu būti kuo aukščiau. Šiuo atveju amerikietės ir lietuvio pora varžysis pajėgiausiųjų grupėje ir tai yra geras signalas tiems patiems teisėjams, jog ši pora yra aukščiausio lygio. Žinoma, nemažai viską lems ir burtai“, – pasakojo L.Vanagienė.

Nors svajota, kad A.Reed ir S.Ambrulevičius pasidabins 2023-iųjų Europos čempionato medaliais, Lietuvos porai to padaryti Helsinkyje nepavyko.

Iki apdovanojimų Lietuvos porai pritrūko 2,54 balo, o trečiąją poziciją iškovojo Suomijos čiuožėjai Juulia Turkkila ir Matthiasas Versluisas.

Svarbiausiame dailiojo čiuožimo forume aukščiausiai A.Reed ir S.Ambrulevičius buvo pakilę prieš metus – užėmė 10-ąją poziciją.

Pasaulio čempionate Tokijuje dėl apdovanojimų ledo šokių varžybose kovos 33 poros, o į finalą prasimuš ir laisvąją programą rodys 20 porų.

Porų priešprieša ant Saitamos arenos ledo vyks kovo 24–25 dienomis.

Šioje arenoje vyko pasaulio pirmenybės prieš ketverius metus.

Kaip nutarta dar praėjusiais metais, dėl karo Ukrainoje pasaulio čempionate dalyvauti negalės tiek agresorės Rusijos, tiek ir jos satelitės Baltarusijos sportininkai.

„Tokijuje vyksta tarptautinės federacijos kongresas ir pasikeitimų esamoje organizacijos strategijoje nėra – kol vyksta karas Ukrainoje, kurio kaltininkė yra Rusija, šios šalies atstovų nebus jokiuose renginiuose ir varžybose.

Čia čempionate nėra net ir trenerių ar specialistų, kurie turi Rusijos pilietybę. Tad šalies, kuri giriasi savo dailiojo čiuožimo mokykla ar specialistais, čia nėra ir būti negali“, – kalbėjo Lietuvos čiuožimo federacijos vadovas.

Kita vertus, rusų žiniasklaida bravūriškai skelbia, kad Japonijoje per varžybas bus rusų rinktinės trenerė Eteri Tutberizdė, kuri į turnyrą gali atvykti kaip JAV ar Izraelio pilietė.

Ji neva padės dviem Sakartvelo atstovams ir Italijos sportininkui.

Metų pradžioje tapęs federacijos prezidentu, V.Jasutis viešai darė prielaidą, kad negavus mūsų šalies pilietybės ir prarandant galimybę atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse, A.Reed gali dar šiemet baigti karjerą.

Mat JAV ir Japonijos pilietybę turinti A.Reed negauna finansavimo iš mūsų šalies sporto organizacijų ir pati priversta mokėti už treniruotes bei trenerių paslaugas.

Galimai čiuožėja per šešerius metus, kai jau atstovauja Lietuvai, išleido apie 170 tūkst. eurų savo santaupų.

„Žinoma, dabar svarbiausia yra pasaulio čempionatas ir visos tos kalbos mums nėra į naudą. Bet pasakysiu, jog Allison dar neplanuoja trauktis iš sporto, iš Lietuvos ir sezoną tikrai dar čiuoš su Sauliumi“, – sakė šalies čiuožimo federacijos prezidentas.

Jis taip pat paminėjo, kad praėjusiais metais siekusi gauti Lietuvos pilietybę A.Reed šiemet Prezidentūrai dokumentų neneš.

„Atidedamas šis klausimas iki kitų metų. Mes galvojame, kad pora turi dalyvauti varžybose, garsinti Lietuvą, o jau kitais metais galimai sėsime ir kalbėsimės, ar bandysime dar kartą prašyti Allison lietuviško paso“, – iš Japonijos kalbėjo V.Jasutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.