EUROLYGA 2023

V. Čmilytė-Nielsen kreipėsi į IOC dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų: nekyla abejonių, kad sportas naudojamas propagandai

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen asmeniškai išsiuntė laiškus pasaulio parlamentų vadovams, Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentui Tomasui Bachui ir IOC Vykdomosios valdybos nariams, kuriuose ragina likti ištikimiems olimpiniams principams ir vertybėms, todėl nekviesti ir neleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, pareigūnams dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir tarptautinėse varžybose be jokių išlygų ar papildomų interpretacijų net po neutralia vėliava.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 10:56 AM

Kartu parlamento vadovė atkreipė dėmesį, kad š. m. kovo 10 d. Lietuvos Respublikos Seimas vienbalsiai jau priėmė tokią rezoliuciją, skelbiama Seimo pranešime žiniasklaidai.

„Išties labai apmaudu, kad vis dar tenka tokias organizacijas kaip Tarptautinis olimpinis komitetas įtikinėti, jog šiuo metu vienintelis kvietimas Rusijai gali būti tik į tarptautinį tribunolą. Aiški nacionalinių parlamentų pozicija šiuo klausimu yra labai svarbi, ypač artėjant Paryžiaus olimpinėms žaidynėms“, – įsitikinusi V. Čmilytė-Nielsen.

Kartu parlamento vadovė priduria, kad tuo metu, kai vyksta karas Ukrainoje, o jos sportininkai, treneriai, vaikai kasdien žūsta nuo Rusijos raketų ir bombų, kalbos apie tai, jog nereikia painioti sporto ir politikos, yra ciniškos.

„Nekyla nė menkiausių abejonių, kad Rusija ir Baltarusija naudoja sportą propagandai ir mėgins rasti būdų grįžti į olimpinį judėjimą, tarptautines sporto varžybas. Ir, deja, tokių takelių randa“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl, parlamento vadovės teigimu, šiuo metu reikia padaryti viską, kad Rusija ir Baltarusija jokiais būdais neapeitų sankcijų, nepanaudotų kokių nors spragų savo nuodingai propagandai skleisti ir niekas nefinansuotų šio žiauraus karo, praneša Seimas.

„Laikomės nuomonės, kad šie draudimai Rusijos ir Baltarusijos sportininkams turėtų būti taikomi tol, kol Rusija nutrauks karinę agresiją prieš Ukrainą, išves savo pajėgas iš tarptautiniu mastu pripažintų jos teritorijos ribų, užtikrins atskaitomybę už agresijos ir karo nusikaltimus, visiškai atlygins Ukrainai padarytą žalą, o bendradarbiavimas su agresorėmis pagal taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką vėl taps įmanomas“, – laiškuose rašė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad nepaisydamas smarkios kritikos, antradienį IOC pranešė atveriantis duris Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į pasaulio sportą. IOC Vykdomasis komitetas nusprendė, kad tarptautinės federacijos tam tikromis sąlygomis gali leisti sportininkams dalyvauti varžybose. Prieš 13 mėnesių, iš karto po Rusijos invazijos į Ukrainą, dauguma federacijų paisė IOC rekomendacijos pašalinti rusų ir baltarusių sportininkus iš varžybų.

Tarp IOC sąlygų yra griežtas neutralumas, antidopingo kodekso laikymasis ir įrodymas, kad sportininkas aktyviai neremia karo. Kariuomenei priklausantys atletai iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti varžybose negalės, kaip ir abiejų šalių komandos. Sprendimas dėl dalyvavimo 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse esą bus priimtas „atitinkamu metu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?