EUROLYGA 2023

Ukrainai – IOC perspėjimas: olimpinių atrankos varžybų boikotas tik pakenks šalies sportininkams Prilygino kitiems 70 karinių konfliktų

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) oficialiai perspėjo Ukrainą neboikotuoti 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos varžybų dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo.

Protestas prie IOC būstinės Lozanoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas prie IOC būstinės Lozanoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vadymas Gutcaitas.<br>UNOK nuotr.
Vadymas Gutcaitas.<br>UNOK nuotr.
Vadymas Gutcaitas.<br>UNOK nuotr.
Vadymas Gutcaitas.<br>UNOK nuotr.
Thomas Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Thomas Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 2, 2023, 10:07 AM, atnaujinta Apr 2, 2023, 11:50 AM

IOC teigimu, tai „tik pakenks“ Ukrainos sportininkams ir „jokiu būdu nepaveiks karo, kurio pasaulis nori sustabdyti.“

Ukrainos vyriausybė paskelbė, kad šalies sportininkai boikotuos visas olimpines atrankos varžybas, kuriose varžysis Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Šis žingsnis sulaukė kritikos iš Nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (ANOC), kuri teigia, kad tai yra „aiškus sporto politizavimas“.

IOC šeštadienį pakartojo ANOC komentarus, tvirtindamas, kad „ne vyriausybės reikalas spręsti, kurie sportininkai gali dalyvauti kokiose tarptautinėse varžybose“.

„Jeigu toks sprendimas būtų įgyvendintas, jis tik pakenktų Ukrainos sportininkų bendruomenei ir jokiu būdu nepaveiktų karo, kurį pasaulis nori sustabdyti ir kurį IOC taip griežtai pasmerkė, – rašoma TOK pranešime. – Jeigu toks sprendimas būtų įgyvendintas, jis taip pat prieštarautų daugelio Ukrainos sportininkų ir kitų Ukrainos olimpinės bendruomenės narių pozicijai.“

IOC rėmėsi Ukrainos teniso federacijos pareiškimu, kuriame teigiama, kad bet koks Ukrainos nacionalinio olimpinio komiteto ir šalies sporto ministerijos sprendimas uždrausti sportininkams varžytis su rusais ir baltarusiais sukeltų „teniso sunaikinimą“.

IOC duomenimis, šiuo metu pasaulyje vyksta 70 ginkluotų konfliktų ir krizių.

„Nacionaliniai olimpiniai komitetai regionuose, paveiktuose šių ginkluotų konfliktų ir karų, vadovaujasi Olimpinės chartijos principais, – teigia IOC. – Jie neprašo pašalinti sportininkų iš kitos ginkluoto konflikto ar karo šalies, be apribojimų leidžia savo sportininkams dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose.“

Rusijos ir Baltarusijos sportininkams tarptautinis sportas buvo uždraustas nuo 2022-ųjų vasario po įsiveržimo į Ukrainą.

Praėjusią savaitę po IOC rekomendavo abiejų šalių sportininkams leisti grįžti į pasaulinę sporto sceną kaip neutraliems, jei jie nepalaiko karo Ukrainoje ir nėra susiję su kariuomene.

Ukrainos sporto ministras ir olimpinio komiteto vadovas Vadymas Gutcaitas surengė susitikimą su Ukrainos sporto federacijomis, kad aptartų Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimą po IOC sprendimo.

Pasak Ukrainos naujienų tinklalapio „Tribuna“, V.Gutcaitas sakė dar gruodį supratęs, kad rusai skatinami grįžti į sportą.

Jis taip pat atskleidė, kad kovo 27 dieną IOC surengė pokalbį su atstovais iš daugiau nei 200 šalių.

„Afrikos, Azijos ir Lotynų Amerikos šalys remia rusų ir baltarusių sugrįžimą, – sakė V.Gutcaitas. – Noriu pabrėžti, kad sugrįžimui šiame susitikime pritarė ir Europos olimpinių komitetų prezidentas.

JAV užėmė griežtesnę poziciją – labiau prieš nei už grįžimą. Kanada, Naujoji Zelandija – visiškai prieš. Bet 80 procentų kitų atstovų pasisakė už grįžimą.“

Ukrainos sporto ministerija kuria darbo grupę, kuri padėtų nacionalinėms federacijoms rasti įrodymų, kad Rusijos sportininkai palaiko karą.

„Neatleidžiu savęs nuo jokios atsakomybės – niekada nekišau galvos į smėlį kaip strutis, – sakė A. Gutcaitas. – Aš visada būsiu šalia jūsų. Nuolat sakau, ką darau. Tačiau dabar visa atsakomybė tenka federacijoms – reikia veikti, nėra laiko.“

Ukrianos buriavimo, bokso, kanojų irklavimo, tinklinio, ledo ritulio, triatlono, sportinių šokių, sportinio šaudymo, fechtavimosi, lengvosios atletikos, slidinėjimo ir imtynių nacionalinės federacijos išsakė savo nuomonę prieš Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrįžimą.

Ukrainos bokso federacija reikalavo boikotuoti visas varžybas, jei dalyvaus rusai, ir tikisi, kad šiuo pavyzdžiu paseks iki 17 šalių.

Ukraina buvo tarp 11 nacionalinių federacijų, kurios nedalyvavo neseniai Indijos sostinėje Naujajame Delyje surengtame moterų pasaulio čempionate, kuriame buvo leista dalyvauti boksininkėms iš Rusijos ir Baltarusijos.

Ukrainos lengvosios atletikos federacijos vadovo pareigas Jevhenas Proninas pareiškė, kad lengvaatlečiai turėtų startuoti, nes pasaulinė federacija uždraudė varžovams iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti savo renginiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.