EUROLYGA 2023

Šoką dėl leidimo rusams patyrusi Lietuvos tekvondo federacija turi planą, jei tektų prieš juos kovoti

„Mano pozicija – sakau rusams „ne“, bet kaip vadovas privalėsiu konsultuotis ir su sportininkais, ir kitų Europos šalių tekvondo federacijomis. Tačiau šiai dienai esu šoke“, – antradienį kalbėjo Lietuvos tekvondo federacijos prezidentas Aleksandras Leonavičius apie pasaulinės tekvondo tarybos sprendimą.

 Lietuvos tekvondo federacija tarsis dėl rusų ir baltarusių boikoto su šalies valdžia ir Europos federacijomis.<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos tekvondo federacija tarsis dėl rusų ir baltarusių boikoto su šalies valdžia ir Europos federacijomis.<br> lrytas.lt koliažas
Lietuvos taekvondo federacijos prezidentas Aleksandras Leonavičius.<br> taekvondo.lt nuotr.
Lietuvos taekvondo federacijos prezidentas Aleksandras Leonavičius.<br> taekvondo.lt nuotr.
 Viena geriausių šalies tekvondo atstovių Klaudija Tvaronavičiūtė <br> G.Šiupario nuotr.
 Viena geriausių šalies tekvondo atstovių Klaudija Tvaronavičiūtė <br> G.Šiupario nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 6:16 AM, atnaujinta Apr 5, 2023, 9:50 AM

Planetos tekvondo vadovų nutarimu į varžybas ir vėl bus prileidžiami karą sukėlusių rusų bei baltarusių sportininkai.

Pirmadienį daugiau kaip 4 valandas nuotoliniu būdu neeiliniame pasitarime posėdžiavusi pasaulinė tekvondo federacija po balsavimo į tarptautines varžybas sugrąžina Rusijos ir Baltarusijos sportininkus.

Neva tekvondo taryba atsižvelgė į Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijas visoms tarptautinėms federacijoms dėl sportininkų ir pagalbinio personalo, turinčio Rusijos arba Baltarusijos pasus, neutralaus statuso įteisinimo ir dalyvavimo varžybose.

Po svarstymų taryba leido individualiems neutraliems sportininkams ir pagalbiniam personalui, turintiems Rusijos ir Baltarusijos pasus, dalyvauti gegužę vyksiančiame pasaulio tekvondo čempionate Azerbaidžano sostinėje Baku.

Rusai ir baltarusiai galės varžytis pirmenybėse tik kaip neutralūs atletai – be savo šalių pavadinimo, himno, tačiau jiems nereikės pasirašyti, jog jie nepalaiko Rusijos karo prieš Ukrainą ir nereikės įrodinėti, jog jie nebendradarbiauja su tų šalių karinėmis sporto klubų struktūromis.

„Protu nesuvokiamas sprendimas. Reikia pripažinti, jog tekvondo vadovybėje yra didžioji dauguma Pietų Korėjos atstovų.

Juk jie patys pašonėje turi nenuspėjamą kaimyną – Šiaurės Korėjos militaristinę valstybę, kuriai neegzistuoja jokie pasauliniai įstatymai.

Kaip jie sugebėjo prieiti iki tokio nutarimo – aš nežinau“, – nusivylimo neslėpė Lietuvos tekvondo federacijos vadovas ir 5-ojo dano meistras.

Pasaulio tekvondo čempionatas vyks gegužės 29 – birželio 6 dienomis Baku. Jame bus kovojama dėl 16 medalių komplektų. Kartu tai bus atranka į 2024 metų Paryžiaus olimpiadą.

Į šias varžybas planavo vykti ir Lietuvos delegacija, tačiau dabar šis klausimas bus aptariamas ne tik su šalies sporto organizacijomis, bet ir su Europos kolegomis.

„Yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Nacionalinė sporto agentūra, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. Kalbėsimės, ką daryti. Taip, mano nuostata yra griežta ir vienareikšmė, bet esu ne tik aš, bet ir sportininkai, kitos Europos šalys.

Šiai dienai aš nesiimu sakyti, kad mes nevyksime į pasaulio čempionatą – reikia bendros pozicijos po visų įmanomų konsultacijų. Ar tai bus boikotas, ar kitas sprendimas – nutarsime po kelių savaičių“, – kalbėjo A.Leonavičius.

– Galite paaiškinti, kodėl atsirado tokia pasaulinės tarybos pozicija?,lrytas.lt paklausė Lietuvos tekvondo prezidento A.Leonavičiaus.

– Negaliu, nes iš esmės ir neturime dar jokio oficialaus pasaulinės organizacijos rašto. Mes matėme tik poziciją internetiniame puslapyje. Bet ir ten labai daug klausimų kyla. Visų pirma, savo požiūrio šioje situacijoje nepateikė Europos tekvondo federacija – ji mums yra labai svarbi.

Jau metus Europos organizacija turėjo griežtą poziciją – jokių bendradarbiavimų su rusais ir baltarusiais, jokių galimybių jiems startuoti mūsų varžybose.

Antras dalykas, kuris yra keistas – šiuo atveju kalbama tik apie leidimą startuoti planetos čempionate Baku. O jau Azerbaidžano sostinėje per asamblėją neva bus tariamasi, ar leisti rusams startuoti toliau „Grand Prix“ turnyruose bei rinkti įskaitinius reitingo taškus, kurie lemia patekimą į Paryžiaus olimpiadą.

– Lietuvos tekvondo federacija pasirengusi čempionato boikotui?

– Galiu sakyti kol kas tik savo asmeninę nuomonę – taip, esu pasirengęs. Tačiau yra ir sportininkai, kurie mažiausiai ketverius metus rengėsi atrankai, siekė rezultatų – reikia kalbėtis ir su jais. Jie bus nepavydėtinoje situacijoje.

Nes iš esmės, jei mes boikotuojame varžybas, galimi mūsų olimpiečiai negaus įskaitinių taškų ten, kur startuos rusai ir bus automatiškai išbraukti iš tekvondo gyvenimo, išbraukti iš tekvondo istorijos.

Kaip pavyzdį, galbūt, būtų galima sumodeliuoti tokią situaciją: lietuviai važiuoja į pirmenybes Baku, startuoja iki to momento, kol reiktų varžytis su rusais ir baltarusiais ir tada boikotuoja tą kovą – tiesiog neišeina ant kilimo.

Už kažkiek kovų gautum reitingo balų. Kitą vertus, tuomet rusai eitų pergalės link be kliūčių ir jie susirinktų didžiausius reitingo balus. Manau, kad Europos tekvondo federacija ir visos šalys spręs, kaip elgtis esamoje situacijoje.

– Įsivaizduojate, kad europiečiai gali paskelbti boikotą turnyrui Baku?

– Sakau, dar neturiu jokių oficialių dokumentų. Mano galva, tarptautinė organizacija turėtų užbėgti už akių ir pagalvoti, kad kažkas gali po tokio sprendimo ir imtis boikoto, tai atsiųstame dokumente bus įrašyta, kas grės už protestą.

O gal nebus to ir bandys viską sudėlioti be aštrių kampų. Manau, Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija ir kitos Europos valstybės surengs bendras konsultacijas – ir išgrynins savo poziciją rusų bei baltarusių tekvondo sportininkų atžvilgiu.

Labai tikimės ir Europos federacijos griežto sprendimo, po kurio galimai būtų atšauktas tas agresoriui palankus nutarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.