EUROLYGA 2023

Armėnija formaliai pasmerkė Azerbaidžano vėliavos deginimą, bet neatgailauja

Po dviejų dienų karštų diskusijų Armėnija pasmerkė Azerbaidžano vėliavos deginimą Jerevane vykstančio Europos sunkiosios atletikos čempionato atidarymo ceremonijoje.

Čempionato atidarymo metu buvo padegta Azerbaidžano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempionato atidarymo metu buvo padegta Azerbaidžano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 5:00 PM, atnaujinta Apr 18, 2023, 5:15 PM

Atidarymo ceremonijoje dirbęs mados dizaineris Aramas Nikolianas penktadienį (balandžio 14 d.) per tautų paradą paėmė iš jaunos moters vėliavą ir ją padegė, kol buvo sučiuptas ir sulaikytas policijos.

Jis buvo paleistas anksti šeštadienį (balandžio 15 d.), tačiau incidentą, kurį Azerbaidžano vyriausybė apibūdino kaip „barbarišką“, dabar tiria policija.

Tuo metu Azerbaidžano komanda sulaukė didvyriško sutikimo Baku oro uoste, kai grįžo protestuodama pasitraukusi iš čempionato.

Azerbaidžano vyriausybė pareiškė, kad būtų nesaugu likti, nepaisant Armėnijos valdžios garantijų dėl sustiprinto saugumo.

„Incidentas atidarymo ceremonijoje buvo baisus, o Armėnijos vyriausybė smerkia šį veiksmą“, – portalui insidethegames.biz sakė Armėnijos švietimo, mokslo, kultūros ir sporto ministerijos viceministras Karenas Gilojanas.

Kalbėdamas apie incidentą K.Gilojanas pabrėžė: „„Niekas nebuvo fiziškai sužeistas, grėsmės saugumui nekilo. Dabar vyksta tyrimas. Natūralu, kad reikia atsižvelgti į visas aplinkybes.

Armėnija yra demokratinė šalis, o visi sprendimai yra pagrįsti įstatymais. Tyrimo eiga duos atsakymus į visus klausimus.“

Armėnija ir Azerbaidžanas yra diplomatinių santykių nepalaikančios kaimynės, kariavusios du karus dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Armėnija taip pat nepalaiko diplomatinių santykių su Turkija – kita kaimyne, kuri palaiko glaudžius ryšius su Azerbaidžanu.

Azerbaidžano žiniasklaidoje buvo teigiama, kad Azerbaidžano ir Turkijos vėliavos buvo suplėšytos ir paliktos kabėti arenoje, kai buvo apgadintos.

Bet paaiškėjo, kad nepažeistos jokios vėliavos, o Azerbaidžano vėliava buvo pašalintos kartu su Kosovo ir San Marino vėliavomis, nes šios šalys pasitraukė iš varžybų.

Azerbaidžano prezidentas dėkojo Turkijos sunkiaatlečiams, kurie savaitgalį skyrė šaliai medalius.

Cansu Bektas, Gamze Altun ir Muammeras Sahinas lipo ant prizininkų pakylos ir sakė, kad savo medalius skyrė savo „draugams ir broliams“ Azerbaidžane.

Oficialiame pareiškime prezidentas Ilhamas Alijevas ir pirmoji ponia Mehriban Alijeva pasveikino Turkijos sunkumų kilnotojus ir sakė, kad jų vėliavos mojavimas pasaulinėje arenoje skambant Turkijos himnui „džiugino visus Azerbaidžano žmones“.

Paklaustas, ar bus oficialiai atsiprašyta dėl incidento su vėliava, K.Gilojanas neatsakė nei „taip“, nei „ne“, tačiau paminėjo incidentus Azerbaidžane, kai Armėnijos delegacijos buvo užpultos ar negerbtos.

Kai armėnas laimėjo auksą 2007 m. pasaulio imtynių čempionate Baku, šeimininkai transliuotojai rodė sidabro ir bronzos medalių laimėtojų vėliavas, bet užblokavo Armėnijos vėliavą.

„2011 metų pasaulio bokso čempionate Baku azerbaidžaniečių sirgaliai akmenimis apmėtė armėnų sportininkus. Ar taip jie užtikrino saugumą?

Paaiškinome, kad vėliavos incidentas neturi nieko bendra su sporto renginiu.

„Ir šiuo metu su Tarptautine sunkiosios atletikos federacija svarstome klausimą dėl 2024 metų pasaulio čempionato surengimo Jerevane“, – sakė viceministras.

Armėnija yra viena iš penkių šalių, pretenduojančių surengti kitų metų pasaulio čempionatą – kitos yra Peru, Venesuela, Albanija ir Bahreinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.