EUROLYGA 2023

Tvirta pozicija: kol karas Ukrainoje nesibaigs, Rusijos ir Baltarusijos ledo ritulio rinktinėms degs raudona šviesa

Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) po IOC rekomendacijų išliko tvirta ir perspėjo, kad Rusija ir Baltarusija liks užribyje, kol karas Ukrainoje nesibaigs.

 A.Lukašenka ir V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Lukašenka ir V.Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 L.Tardifas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 L.Tardifas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-19 00:15

IIHF prezidentas Lucas Tardifas atskleidė, kad „galutinis sprendimas“ dėl Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimo 2026 m. žiemos olimpinėse žaidynėse Milane ir Kortinoje d'Ampeco bus priimtas tik kitų metų kovo mėnesį.

Tačiau prancūzas pabrėžė, kad jos galės grįžti tuo atveju, jei karas Ukrainoje pasibaigs.

Rusijos ir Baltarusijos rinktines IIHF pašalino praėjusių metų vasario dėl invazijos į Ukrainą.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) rekomendavo leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į pasaulinę sporto sceną, jei jie nepalaikys karo Ukrainoje ir nėra susiję su kariuomene.

Tačiau IOC draudžia registruoti varžyboms Rusijos ir Baltarusijos komandas, nors sprendimas dėl dalyvavimo 2024 ir 2026 m. olimpinėse varžybose dar nepriimtas.

Kalbėdamas per IIHF moterų pasaulio čempionatą, vykusį Kanados mieste Bramptone, L.Tardifas atskleidė, kad šiais metais sprendimas dėl Rusijos ir Baltarusijos sugrąžinimo nebus priimtas.

„Pirma, tikiuosi, kad Rusija ir Baltarusija labai greitai grįš į IIHF, nes tai reikštų, kad karas baigėsi, – sakė jis. -Tačiau galutinį sprendimą dėl tų šalių dalyvavimo Milane priimsime 2024 m. kovą, nes netrukus prasidės olimpinė atranka, o Baltarusija turės dalyvauti joje.“

Rusijos miestas Sankt Peterburgas turėjo surengti šių metų pasaulio vyrų pasaulio čempionatą, bet praėjusiais metais iš jo buvo atimtos teisės dėl karo Ukrainoje.

L.Tardifas pridūrė, kad žiūrovų ir dalyvaujančių šalių saugumas bus dalis jos sprendimo grąžinti Rusiją ir Baltarusiją – šį argumentą kritikavo Rusijos ledo ritulio federacija, apibūdinusi tai kaip „išgalvotą priežastį“ blokuoti jų sugrįžimą.

„Suprantu, kad kartais yra politinis požiūris, – sakė L.Tardifas. – Kaip žmogus, turiu savo supratimą apie situaciją.

Tačiau vadovaudamas IIHF turiu priimti sprendimą vadovaudamasis mūsų vykdomuoju komitetu ir saugodamas mūsų varžybas.“

Praėjusiais metais L.Tardifas kalbėdamas su Rusijos agentūra TASS tvirtino, jog „visi“ norėjo, kad Rusija ir Baltarusija sugrįžtų į pasaulio čempionatą.

Jo komentarai pasirodė po to, kai 98 iš 119 delegatų balsavo už mechanizmą, pagal kurį Rusija ir Baltarusija galėtų grįžti į aukščiausią pasaulio čempionato divizioną, jei sankcijos būtų panaikintos.

Ledo ritulį žaidžia Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo kolega iš Baltarusijos Aliaksandras Lukašenka.

Baltarusija turėjo surengti 2021 m. pasaulio vyrų pasaulio čempionatą, tačiau jis buvo perkeltas į Latviją dėl saugumo problemų po to, kai prieštaringai vertinamas A.Lukašenkos perrinkimas sukėlė protestus ir vėlesnius vyriausybės susidorojimus.

L.Tardifo pirmtakas IIHF prezidento poste šveicaras René Faselis, vadovavęs organizacijai nuo 1994 iki 2021 metų, vasario mėnesį įgijo Rusijos pilietybę.

R.Faselis išsakė daugybę prorusiškų pastabų ir kritikavo sankcijas, taikomas Rusijai reaguojant į valstybės remiamą dopingo programą ir vėlesnį dangstymą.

Pasaulio triatlono federacija yra naujausia tarptautinė federacija, panaikinusi draudimą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams.

Riedlenčių sportas, stalo tenisas, tekvondo ir imtynės anksčiau panaikino draudimą dalyvauti rusams ir baltarusiams kaip neutraliems sportininkams.

Kitos sporto šakos, įskaitant lengvąją atletiką, jojimą, sportinį laipiojimą, banglenčių sportą, paskelbė, kad jų draudimai lieka galioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas