EUROLYGA 2023

Europos jaunimo šiuolaikinės penkiakovės čempionatui besirengiantys lietuviai – kiekvienas turi savo tikslų

„Labiausiai šiuolaikinėje penkiakovėje patinka tai, kad čia sportininkai varžosi ne vienoje rungtyje“, – choru galėtų atsakyti jaunieji Lietuvos sportininkai, jau pasirengę birželio 2–8 dienomis Druskininkuose vyksiančioms Europos U17/U19 šiuolaikinės penkiakovės pirmenybėms.

 Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės jaunieji sportininkai.
 Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės jaunieji sportininkai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 11:39 AM

Jau yra aišku, kad U17 amžiaus grupės pirmenybėse varžysis merginos Faustė Lukminaitė, Emilija Nedzveckaitė, Emilija Ulinauskaitė, Martina Rutkauskaitė, vaikinai Džiugas Klevas, Liutauras Valeika, Juras Sandanavičius ir Elanas Kondratas. Estafečių lenktynėse taip pat dalyvaus Goda Doroševaitė ir Adele Venckutė, prie vaikinų grupės prisijungs Simas Bucevičius bei Leonas Linka.

„Kadangi šioje sporto šakoje esu tik pirmus metus, man čia viskas nauja, – nusišypsojo savo rezultatais ne vieną kartą Lietuvoje jau nudžiuginusi F. Lukminaitė. – Man ganėtinai gerai sekasi ekstremalaus kliūčių ruožo rungtis.

Ji reikalauja nemažai darbo treniruotėse. Būna dienų, kai po treniruočių net rankų negaliu pakelti – viską skauda. Ko tikiuosi Europos čempionate? Gal ir nuskambės kiek kukliai, tačiau noriu patekti į finalą, o po to jau žiūrėsime“.

Savo pažintį su šiuolaikine penkiakove puikiai pamena ir D. Klevas.

„Susižavėjau ir labai susidomėjau buvusio trenerio Vytauto Mickaus dėka, – sakė jaunasis sportininkas. – Viskas prasidėjo nuo plaukimo antroje klasėje... Nors buvo ir daugiau man tinkamų ir mėgstamų sporto šakų. Esu lankęs krepšinį, regbį, dziudo, bet geriausi rezultatai buvo plaukime. Žaviuosi šiuolaikine penkiakove. Dabar arčiausiai širdies yra „Laser Run“ rungtis. Pamenu, kažkada ši rungtis man buvo viena sunkiausių, nesitikėjau, kad turėsiu čia gerą rezultatą, nes esu aukštesnis už bendraamžius. Tačiau nuvertinau save, labai pamėgau šaudyti ir bėgioti ilgesnes distancijas“.

E. Ulinauskaitė, taip pat į šiuolaikinės penkiakovės treniruotes persikėlusi iš baseino, teigė, kad pavyzdžiu prieš porą metų tapo Laura Asadauskaitė.

„Prieš tai visą laiką plaukiau, – šypsojosi E. Ulinauskaitė. – Vasarą, kuomet L. Asadauskaitė laimėjo sidabro medalį Tokijo olimpinėse žaidynėse, tėtis pasiūlė išmėginti penkiakovę. Ožiavausi ir nenorėjau. Tuomet tėtis susitiko su treneriu Pauliumi Aleksandravičiumi. Mane įkalbėjo. Pabandžiau, visai netrukus pradėjo sektis, prasidėjo kelionės į varžybas ir supratau, kad čia pasiliksiu ilgam“.

Europos U19 čempionate varžysis merginos Neda Doroševaitė, Giedrė Gudelytė-Gudelevičiūtė, Anastasija Chafizova, Anastasija Kančytė, vaikinai Nojus Chmieliauskas, Lukas Gaudiešius, Danielius Jodokas ir Lukas Cikanavičius.

„Man buvo vos dvylika, kuomet tėtis parodė vaizdo įrašą, kuriame bėgo žymus, bet man tuomet nežinomas Andrejus Zadneprovskis 2008-ųjų olimpinėse žaidynėse, – prisiminė N. Chmieliauskas. – Tada manęs visai nesužavėjo nei bėgimas, nei plaukimas, nei kitos sporto šakos, išskyrus jojimas, nes pats nuo vaikystės buvau apsuptas žirgų. Tėtis užrašė mane į pirmą penkiakovės treniruotę, kuri man nelabai patiko. Bet palankęs pusę metų supratau, kad „visai nieko ta penkiakovė“. O po dviejų metų apleidau jojimą ir pilnai panirau į penkiakovę“.

Sulaukęs klausimo apie rezultatą, kurio tikisi Europos pirmenybėse, N. Chmieliauskas diplomatiškai išsisuko.

„Rezultatai ateina su darbu, o aš labai sunkiai dirbau, daugiau komentarų bus jau po varžybų, sutarta?“, – nukirto sportininkas.

A. Chafizova pabrėžė, kad šiuolaikinė penkiakovė žavi savo įvairove.

„Atsibodo plaukimas? Einame pabėgioti. Nenori šiandien bėgti? Einame į fechtavimą. Nėra nuotaikos fechtuoti? Pašaudyk, – dėstė penkiakovininkė. – Todėl šis sportas man visiškai neatsibosta, o motyvacija siekti geresnių rezultatų ir sportuoti toliau nepranyksta. Man patinka visos penkios rungtys, todėl labai sunku pasakyti, kuri yra mėgstamiausia“.

Sportininkė prisipažino, kad prieš varžybas niekada negalvoja apie būsimą rezultatą. „Nes tai tik priverčia jaudintis prieš startą, – sakė A. Chafizova. – Aišku, turiu savo tikslų, bet apie juos žinau tik aš viena“.

Primename, kad Europos U17/U19 šiuolaikinės penkiakovės pirmenybės birželio 2–3 dienomis Druskininkuose startuos estafetėmis, individualių varžybų finalai laukia birželio 6–7 dienomis, birželio 8 dieną – mišrios estafetės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.