EUROLYGA 2023

Novakas Džokovičius nebus baudžiamas: serbas ir Vimbldone galės komentuoti Kosovo reikalus

Serbijos teniso žvaigždė Novakas Džokovičius, išvengęs sankcijų už politinius pareiškimus „Roland Garros“ turnyre, Vimbldone irgi galės laisvai komentuoti apie Kosovo nepriklausomybę.

 N.Džokovičiaus žinutė.<br> Zuma/Scanpix nuotr.
 N.Džokovičiaus žinutė.<br> Zuma/Scanpix nuotr.
Novakas Džokovičius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Novakas Džokovičius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-31 08:15

Antradienį Kosovo teniso federacija apkaltino N.Džokovičių rizikuojant „užkurti“ įtampą šiauriniame šalies regione ir paragino jį nubausti už tai, kad jis neigia jų šalies suverenitetą.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai serbas po pirmojo rato mačo parašė ant kameros: „Kosovas yra Serbijos širdis. Sustabdykite smurtą“.

Tačiau Prancūzijos teniso federacija (FFT) neketina skirti sankcijų 22 kartus „Grand Slam“ čempionui N.Džokovičiui dėl šių komentarų, nes manoma, kad jis nepažeidė jokių taisyklių.

Antradienį paskelbtame pareiškime FFT taip pat patvirtino, kad „visiems keturiems „Grand Slam“ turnyrams galioja tos pačios taisyklės“ nurodydama Tarptautinės teniso federacijos žaidėjų taisykles dėl pagrindinių renginių.

Tai reiškia, kad N.Džokovičius galės padaryti panašų pareiškimą kitą mėnesį Vimbldone, jei jis to norės.

„Kartais į teniso turnyrus patenka diskusijos apie tarptautinius naujienų įvykius, o tai suprantama, – rašoma FFT pranešime. – Reguliariai aptariame šį klausimą „Grand Slam“ valdyboje, kurioje yra atstovaujami keturi „Didžiojo kirčio“ turnyrai.

Visiems keturiems „Grand Slam“ turnyrams galioja tos pačios taisyklės. Turnyro teisėjas užtikrina, kad būtų laikomasi šių taisyklių. Žinutės perduodamos žaidėjų komandoms, kurios yra susijusios su tokiais klausimais.“

Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 m. ir yra pripažintas 100 šalių bei dauguma pagrindinių sporto organizacijų, įskaitant ITF.

Tačiau Serbija niekada oficialiai nepriėmė atsiskyrimo fakto, o pastarosiomis savaitėmis šiauriniame šalies regione išaugo įtampa, dešimtys NATO taikdarių buvo sužeisti pirmadienį po susirėmimų su vietos serbais.

Kosovo teniso federacija (FTK) apkaltino Džokovičių, kurio tėvas gimė Kosove, „provokavus“ šalį savo nacionalistiniu pareiškimu.

FTK prezidentas Jetonas Hadergjonajus antradienį pareiškė ketinantis pateikti oficialų skundą ITF, ATP ir FFT pasmerkdamas N.Džokovičiaus „ataką“.

„Tai ne pirmas kartas, kai N.Džokovičius tai daro, jis nuolat provokuoja Kosovą, – antradienį sakė J.Hadergjonajus. – Jis teigia, kad jo šaknys yra iš Kosovo, nes jo tėvas gimė Kosove. Suprantama, kad jis susijęs su ta dalimi.

Tačiau Kosovas yra nepriklausoma šalis, pripažinta ITF, „Tennis Europe“ ir tarptautinės bendruomenės.

Pagal Olimpinę chartiją, pagrindinis principas yra tai, kad olimpinio judėjimo sporto organizacijos turi laikytis politinio neutralumo. ITF yra pripažinta Tarptautinio olimpinio komiteto. Turime reaguoti. Trečiadienį išsiųsime oficialų prašymą, kad N.Džokovičiui būtų pateikti kaltinimai ir skirta bauda.“

J.Hadergjonajus pridūrė, kad Džokovičiaus žodžiai gali pabloginti įtemptą situaciją dėl jo didžiulės įtakos regione.

Bendras politinių pareiškimų draudimas taip pat gali nepatikti žaidėjams, ypač turint omenyje daugybę panašių atvejų pastaraisiais metais.

N.Džokovičius pirmadienį pakartojosavo žinią sakydamas, kad „tai darys dar kartą“, nepaisydamas pasekmių.

„Jaučiu poreikį parodyti paramą visai Serbijai, – pridūrė jis. – Labai apgailestauju, kad atsidūrėme tokioje situacijoje, kurioje esame. Kosovas yra mūsų lopšys, mūsų tvirtovė, ten vyko didžiausias mūšis, įsikūrę svarbiausi vienuolynai... Priežasčių daug, o ypač todėl, kad tokia yra tiesa.“

Buvęs Kosovo užsienio reikalų ministras Petritas Selimi palygino N.Džokovičiaus „nacionalistinę“ poziciją su Rusijos žaidėju, remiančiu Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą.

„Taigi, jei rytoj Rusijos žaidėjas parašys: „Krymas ir Donbasas yra Rusijos širdis. Sustabdykite smurtą“, viskas bus puiku?“ – teigė P.Selimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.