EUROLYGA 2023

Finišavo stipraus vėjo ir sportinių iššūkių buriuotojams nepagailėjusi „Galvės taurės“ regata

Tris dienas, nuo penktadienio iki sekmadienio, Trakuose vyko intenstyvios buriuotojų kovos – prie starto linijos stojo tiek patys jauniausieji, buriuojantys vienvientėmis arba dvivietėmis jachtutėmis, tiek suaugusieji, besivaržantys 5 asmenų komandai tinkamais „Platu 25“ klasės laivais. Pirmąsias dvi dienas dalyviams teko varžytis stipraus, gūsiuose net iki 25 mazgų (~ 13 m/s) siekiančiame vėjyje, kuris neretai guldė laivus ant šono ir pareikalavo iš buriuotojų ne tik meistriškumo, bet ir fizinės ištvermės.

„Galvės taurė“ yra tradicinė regata, organizuojama nuo 2010 metų.<br>J.Urbonaitės nuotr.
„Galvės taurė“ yra tradicinė regata, organizuojama nuo 2010 metų.<br>J.Urbonaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2023, 11:14 AM

Per penktadienį ir šeštadienį stipraus vėjo sąlygomis visoms jachtų klasėms buvo įvykdytos 6 lenktynės, sekmadienį, vėjui jau kiek aprimus, įvyko likusios 2 lenktynės.

Pirmąją „Galvės taurės“ dieną identiškomis „Platu 25“ klasės jachtomis besivaržiusių 16 komandų startavo ir naktiniame navigaciniame etape, besidriekusiame per Galvės ir Skaisčio ežerus. 22:00 val. startavusios komandos distanciją leidžiantis saulei ir tekant mėnesienai įveikė per porą valandų.

Šiame etape komandoms teko gaudyti nakčiai silpstančio vėjo pasisukimus ir neužstrigti pakrantėse gausiose štiliaus zonose ar – dar blogiau – seklumose. Pastarųjų išvengė ne visos komandos ir kai kurioms teko atsisveikinti su aukštesne pozicija, kol, bandant nuplaukti nuo seklumos, juos aplenkė konkurentai.

Visos kitos lenktynės komandoms vyko olimpinių kilpų principų – buriuojant distancijoje, išdėstytoje priešvėjiniais-pavėjiniais kursais, reikalaujančiais gerų startų, greitų ir tikslių manevrų bei itin darnaus komandos darbo.

„Vėjo buvo neįprastai daug visas dienas. Trakuose tas tikrai neįprasta, tačiau mums tai padėjo – nebuvo rizikos faktoriaus, kad viskas vyks loterijos principu, kas dažnai nutinka prie silpno vėjo. Šįkart visi trys lyderiai išryškėjo iškart ir mums tereikėjo varžybų eigoje pakilti trejetuke į viršūnę. Tiesa, šiandien Tėvo diena, tai tikiuosi tėtis nepyks, kad liko antras“, – šmaikštavo komandos „Orbitos“ kapitonas Tadas Žižys, užnugaryje palikęs tėvo Algirdo Žižio vadovaujamą „Bestijos“ komandą.

Pirmąsias tris vietas šioje jachtų klasėje iškovojo „Orbitos“ (kpt. Tadas Žižys), „Bestija“ (kpt. Algirdas Žižys) bei „Xiaomi Tv3“ (kpt. Aistis Kalanavičius) komandos.

„Optimist“ U16 bendrojoje įskaitoje užtikrintai pirmavo Mila Krum (16 t.) ir Mingailė Plučaitė (19 t.) iškovojusios pirmąją ir antrąją vietas merginų grupėje. Trečias bendroje įskaitoje buvo Aidas Vroblevičius (26 t.), iškovojęs pirmąją vietą vaikinų grupėje.

„Optimist“ U12 bendrojoje įskaitoje taip pat užtikrintai pirmavo merginos – Vakarė Jackevičiūtė (12 t.), Saulė Trimonytė (14 t.), Simona Vroblevičiūtė (19 t.). Tarp vaikinų greičiausias buvo Tadas Germanavičius (20 t.)

Dviviečių „RS Feva“ klasės jachtų klasėje tarp trijų lyderiaujančių komandų vyko intensyvi kova ir galutinėje įskaitoje jos išsidėstė vos vieno taško skirtumu. Pirmąją vietą iškovojo Jonas Šeputis su Simonu Lankeliu (14 t.), antrąją – Agota Kašėtaitė ir Augustė Janulionytė (15 t.), trečiąją – Benas Šapkinas ir Pijus Špakauskas (16 t.).

Iš viso virš šimto buriuotojų sutraukusioje „Galvės taurėje“ dalyviai varžėsi „Optimist“, ILCA 4, ILCA 6, „RS Feva“, „RS Tera“ ir „Platu 25“ klasių jachtomis.

„Galvės taurė“ yra tradicinė regata, organizuojama nuo 2010 metų ir kasmet į Trakus sutraukianti buriuotojus iš visos Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.