EUROLYGA 2023

BMX dviratininkai pirmą kartą garsins Lietuvos vardą Europos žaidynėse: kita stotelė – olimpiada Stato pamatus jaunajai kartai

Krokuvoje Birželio 21 d. prasidėsiančiose Europos žaidynėse pirmą kartą Lietuvos vardą, kaip šalies rinktinės nariai, reprezentuos BMX dviračių sporto atstovai 31 metų Deividas Budkovas ir 27-erių Martynas Lagauskas, kur turės galimybę iškovoti kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.

BMX dviračių sporto atletai, Lietuvos rinktinės nariai Deividas Budkovas ir Martynas Lagauskas dalyvaus Europos žaidynėse.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr., lrytas.lt koliažas.
BMX dviračių sporto atletai, Lietuvos rinktinės nariai Deividas Budkovas ir Martynas Lagauskas dalyvaus Europos žaidynėse.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr., lrytas.lt koliažas.
Ekstremalaus sporto parkas Liepojoje, Latvija.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr., lrytas.lt koliažas.
Ekstremalaus sporto parkas Liepojoje, Latvija.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr., lrytas.lt koliažas.
Lietuvos BMX dviračių sporto čempionatas.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvos BMX dviračių sporto čempionatas.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr.
LBDA BMX dviračių mokykla.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr.
LBDA BMX dviračių mokykla.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr.
LBDA BMX dviračių mokykla.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr.
LBDA BMX dviračių mokykla.<br>D. Budkovo asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 7:30 AM, atnaujinta Jun 11, 2023, 10:33 AM

Iš Palangos kilęs garsiausias šalies BMX dviračių sporto atstovas, Lietuvos BMX dviračių asociacijos (LBDA) prezidentas Deividas Budkovas, šia veikla užsiimantis jau beveik du dešimtmečius, džiaugiasi, jog BMX dviračių sportas pagaliau pripažįstamas nacionaliniu lygmeniu ir mano, kad pasirodymas Europos žaidynėse vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius yra svarbus visai ekstremalaus sporto bendruomenei.

„Priklausymas Lietuvos rinktinei yra visiška naujovė mūsų kultūrai, kuri aktyviai Lietuvoje veikia jau ne pirmą dešimtmetį. Prieš tai ji niekada nebuvo pasiekusi tokio valstybinio statuso. Apskritai, tik 2020 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse tai tapo olimpiniu sprotu.

Nuo to laiko visiškai pasikeitė žaidimo taisyklės. Dėl to įkūrėme Lietuvos BMX asociaciją, surengėme čempionatą, sudarėme komandą ir tas atstovavimas Lietuvai reiškia tikrai labai daug. Labai džiaugiuosi galėdamas atstovauti savo šaliai kitame lygyje ir netgi kurti naujas galimybes jaunimui“, – portalui lrytas.lt sakė D.Budkovas.

„Taip pat kartu su Martynu Martinkevičiumi iš ekstremalaus dviračių sporto asociacijos (EDSA) įkūrėme teisėjų sąjungą. Glaudžiai, komandiškai ir sėkmingai dirbame, siekdami vieno tisklo – geriausių rezultatų ir aukščiausio lygio renginių“, – pridūrė pašnekovas.

BMX laisvasis stilius – tai meistriškas dviračio valdymas ir triukai ore, kai dviratininkai lekia per rampomis grįstą trasą BMX dviračiais. Tai ekstremali sporto šaka, kilusi iš BMX lenktynių, kurią sudaro penkios disciplinos: gatvės, parko, vertikaliojo važiavimo, trasų ir lygumų.

2017 m. birželį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad BMX važiavimas parke įtraukiamas į 2020 m. vasaros olimpines žaidynes kaip olimpinė rungtis.

Daugybę tarptautinių varžybų per savo karjerą laimėjęs D.Budkovas siekia ne tik asmeninių rezultatų, bet ir stengiasi užtikrinti sąlygas Lietuvoje vystytis palyginti jaunam sportui ir jo bendruomenei.

„Turime mokyklėlę, rengiame pamokas ir tikrai aktyviai judiname šitą dalyką. Noriu, kad BMX dviračių sportas ir visa kultūra būtų priimama, kaip rimtas sportas. Mano nuomome, tai ir yra labai rimtas, daug disciplinos reikalaujantis sportas, kuriuo užsiimantys atletai tikrai atitinka bet kokį kitą olimpinį sportininką“, – pridūrė jis.

Treniruojasi užsienyje

Geriausiai Lietuvos BMX dviračių sporto čempionate pasirodę bei daugiausiai Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) taškų turintys D.Budkovas ir M.Lagauskas tapo Lietuvos rinktinės nariais ir atstovaus šalį už nepilnai dviejų savaičių Krokuvoje prasidėsiančiose Europos žaidynėse.

Pajėgiausių pasaulio BMX dviračių sporto laisvojo stiliaus (angl. freestyle) atletų asmeninėje įskaitoje M.Lagauskas su 200 UCI taškų dalinasi 100-ąją vieta su dar penkiais sportininkais, o D.Budkovas, turintis 160 UCI taškų su kitais septyniais sportininkais užima 119-ąją vietą. Tuo tarpu Lietuvos rinktinė (360 UCI taškų) kartu su Kinija, Ispanija, Indonezija bei Pietų Afrikos Respublika komandinėje įskaitoje užima 27-ąją vietą.

Ruošdamiesi artėjančioms Europos žaidynėms atletai keliauja po įvairius Lietuvos miestus, kur savo dviračiais trina skirtingus ekstremalaus sporto parkus, tačiau pagrindinis pasiruošimas vyksta Latvijos pajūrio mieste Liepojoje. Čia esanti BMX dviračių trasa pagal dydį ir visus kitus standartus atitinka olimpinius reikalavimus.

„Paskutinį mėnesį keliauju po visą Lietuvą, stengiuosi išbandyti kuo daugiau įvairių skate parkų, taip pat šį savaitgalį vyksime į federacijos apmokamas treniruotes į Liepoją“, – pasakojo D.Budkovas.

Tai jau antroji sportininko išvyka į Latvijos pajūrį ruošiantis startui Europos žaidynėse.

„Šiuo metu Liepoja yra vienintelė vieta, kur mes galime treniruotis, kur ir greitis, ir aukštis, ir rampų išplanavimas yra pakankamai geras, kad galėtume tinkamai pasiruošti“, – pridūrė jis.

Komandinis sportas

Europos žaidynėse D.Budkovas dalyvaus kartu su M.Lagausku, tačiau šį kartą sportininkai varžysis ne tik individualiai, kaip iki tampant olimpine sporto šaka buvo būdinga BMX dviračių sporto varžyboms – abiejų atletų surinkti taškai sumuosis į bendrą Lietuvos rinktinės sąskaitą. Taip individualus sportas transformavosi į komandinį.

„Kuo man dabar labai patinka ši BMX rinktinė, kad jaučiasi, jog mes atstovaujame šaliai. Mes susikūrėme naują komandą, turime komandos trenerį, turime komandos vadovą. Mes kartu tapome tokia stipria komanda, dabar į Liepoją treniruotis važiuosime kartu su Martynu.

Anksčiau viskas vykdavo individualiai, o dabar yra komandos jausmas, nes būtent olimpiniai taškai renkami ne tik asmeniškai, bet ir visai šaliai. Dėl to ateityje mums reikia sudaryti dar didesnę komandą, kuri galėtų atstovauti Lietuvai ir taip padidinsime šansus patekti į olimpines žaidynes“, – apie pasikeitusią sporto specifiką pasakojo D.Budkovas.

Šiuo metu sportininkai treniruojasi patys, padedami draugų atletų.

„Oficialiai vieno trenerio dabar nėra, mūsų draugai yra mūsų patarėjai ir treneriai, aš pats esu treneris. Tai yra dar pakankamai jaunas sportas, ypač Lietuvoje. Ateityje ir pats norėčiau dar aktyviau ruošti jaunimą, tad čia yra nuostabi praktika“, – sakė D.Budkovas.

Skatina sportuoti ir merginas

BMX dviračių sporto laisvojo stiliaus nacionalines komandas Europos žaidynėse sudaro du-trys vyrų sportininkai ir dvi-trys moterų sportininkės. Tačiau šiais metais Lietuvai atstovaus tik vyrai.

„Mes irgi turėjome dvi paneles, bet kadangi Lietuvoje merginos, nors yra perspektyvios, dar tik pradeda aktyviau užsiiminėti BMX dviračių sportu, labai svajojame šiais metais per rugpjūčio 26 d. Panevėžyje vyksiantį Lietuvos BMX dviračių čempionatą įkurti ir merginų grupę.

Dar reikia laiko, bet tikiuosi, kad ateityje merginų atsiras daugiau ir bus lygybė tarp vyrų ir moterų. BMX dviračių sportas kol kas yra vyrų dominuojamas sportas“, – paaiškino D.Budkovas ir pridūrė, kad jo vadovaujama Lietuvos BMX dviračių asociacija (LBDA) įvairiais būdais skatina ekstremalųjį sportą tarp merginų:

„Vedame pamokėles, stengiamės merginoms jas daryti nemokamai, turime porą tokių stiprių merginų, viena iš jų nesėkmingai susižeidė, todėl yra truputį pristabdžiusi važinėjimą, o kita aktyviai su mumis visur važiuoja, stengiamės jai padėti, paremti, sukurti sąlygas, palaikyti, vežtis į keliones.“

LBDA taip pat rengia BMX dviračių sporto pamokas vaikams. Jaunieji sportininkai mokomi įveikti baimę, kontroliuoti dviratį, koordinuotis ore bei yra treniruojami fiziškai.

„Turime mokyklą, tik šiuo metu esame pristabdę veiklą, nes pats aktyviai ruošiuosi varžyboms, paprastai aktyviausią veiklą vykdome šaltuoju metų laiku“, – sakė D.Budkovas.

Kelias į olimpiadą

Europos žaidynių metu BMX dviračių sporto atstovai turi galimybę iškovoti kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes – būtent tai ir yra maksimalus Lietuvos atletų tikslas.

„Pagrindinis tikslas – patekti į olimpines žaidynes, bet taip pat tikslas yra reprezentuoti Lietuvą, patiems puikiai pasiruošti ir mėgautis visu procesu. Esame rimtai nusiteikę tiek aš, tiek Martynas ir tikrai labai stipriai ruošiamės“, – atskleidė D.Budkovas.

Sportininkas teigia prieš startą svarbiausiose metų varžybose besijaučiantis puikiai, tačiau užsiminė apie Lietuvoje opią problemą.

„Asmeninę formą vertinu labai gerai, sveikatos būklė – puiki, tik Vilniuje, kur aš gyvenu, yra sąlygų trūkumas, kiek galime, bandome jas susikurti patys, bet tam reikia laiko.

Aktyviai bendradarbiaujame su skate parkų planuotojais ir tikimės, kad po Europos žaidynių ir būsimų olimpinių žaidynių atsiras geresnės sąlygos treniruotis ir turėsime daugiau šansų patekti į dar kitą, 2028 m. Los Andžele vyksiančią olimpiadą“, – viliasi D.Budkovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.