EUROLYGA 2023

„Barcelona“ prarado stipriausios Europos rankinio komandos vardą

„Barcelona“ atiduos stipriausios Europos rankinio komandos vardą „Magdeburg“ arba „Kielce“ ekipai. Magdeburgo ir Kielcų rankininkai šeštadienį laimėjo Čempionų lygos pusfinalio rungtynes ir sekmadienį susigrums finale.

 Rungtynių momentas<br> DPA ir Scanpix nuotr.
 Rungtynių momentas<br> DPA ir Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 9:59 PM

Šeštadienį Kelno arenoje abejos vyrų rankinio Čempionų lygos pusfinalio rungtynės baigėsi vieno įvarčio skirtumu, o vieno mačo nugalėtojai paaiškėjo tik per baudinyną. Ilgiau dėl teisės žaisti finale kovojo „Magdeburg“, kuris per baudinyną palaužė čempionės vardą gynusią „Barcelona“ komandą 40:39 (16:18, 31:31, 38:38).

„Kielce“ nugalėjo Paryžiaus PSG ekipą per pagrindinį laiką 25:24 (16:14).

Finalo rungtynės Kelne vyks sekmadienį.

Praeitis

„Kielce“ į Čempionų lygos finalą pateko trečią kartą. 2016 metais stipriausias Lenkijos klubas tapo Čempionų lygos nugalėtoju, o pernai pralaimėjo lemiamas rungtynes.

Abiejų finalų, kuriuose iki šiol žaidė „Kielce“ nugalėtojai paaiškėjo tik metant baudinius. Prieš septynerius metus Kielcų komanda per baudinyną įveikė „Veszprém“ klubą 4:3 (po pagrindinio laiko ir pratęsimo rezultatas buvo 35:35), pernai nusileido „Barcelona“ ekipai 3:5 (32:32).

„Magdeburg“ buvo Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) nugalėtojas tris kartus – 1978, 1981 ir 2002 metais. Tačiau po 2002-ųjų triumfo Magdeburgo komanda į finalą iki šių metų nebuvo grįžusi.

Virtinė

Čempionų lygos nugalėtojos vardą gynusi „Barcelona“ šeštadienį nutraukė ilgą pergalių virtinę. Iki kelionės į finalo ketvertą „mėlyni-granatiniai“ laimėjo 34 iš eilės rungtynes, skaičiuojant visus turnyrus.

Pergalių virtinė prasidėjo po to, kai Čempionų lygos grupės varžybose „Barça“ sužaidė lygiosiomis su „Kiel“ komanda.

Nepralaimėtų rungtynių virtinė buvo dar ilgesnė. „Barcelona“ praėjusį pralaimėjimą patyrė 2022 metų spalio 23 dieną pasaulio klubų čempionato („Super Globe“) turnyro finale. Tąkart Katalonijos rankininkus įveikė ne kas kitas, o tas pats „Magdeburg“ klubas.

„Super Globe“ finale taip pat vyko arši kova, o Magdeburgo komanda pergalę šventė po pratęsimo.

Pastarąjį pralaimėjimą rungtynėse, kuriose nebuvo žaidžiamas pratęsimas, „Barcelona“ patyrė 2021 metų lapkričio 24 dieną Čempionų lygoje žaisdama su „Kielce“. Per pagrindinį laiką nepralaimėtų rungtynių virtinę Barselonos komanda vis dar tęsia.

„Magdeburg“

Magdeburgo ir Barselonos rankininkai aikštėje užtruko labai ilgai. Pagrindiniam laikui pasibaigus lygiosiomis 31:31, buvo žaidžiamas pratęsimas, bet ir po papildomų dešimties minučių rezultatas buvo lygus 38:38. Nugalėtojai paaiškėjo tik per pratęsimą.

Per pagrindinį laiką gerokai ilgiau pirmavo „Barcelona“. „Mėlyni-granatiniai“ stipriausiai žaidė pirmojo kėlinio pabaigoje, kai įmetė tris įvarčius paeiliui ir įgijo didžiausią rungtynėse trijų įvarčių persvarą 18:15. Vis dėlto iškart po pertraukos „Magdeburg“ pradėjo vytis ir į tuščius varžovų vartus įmetęs Magdeburgo komandos vartininkas Nikola Portneris išlygino rezultatą 21:21.

Po to pirmavo tai vieni, tai kiti, bet paskutinę antrojo kėlinio minutę arčiau pergalės buvo „Barcelona“. Katalonams laimėti sutrukdė prieš pat sireną rezultatą išlyginęs „Magdeburg“ žaidėjas Kay Smitsas.

Baudinius abiejų komandų žaidėjai mėtė labai prastai. Ypač netvirtai prie septynių metrų linijos jautėsi „Barcelona“ rankininkai, kurie pataikė tik vieną iš penkių baudinių. Kamuolys dukart praskriejo virš skersinio, o paskutinį „Barcelona“ žaidėjo Ludovico Fabregas metimą, irgi atliktą drebančiomis rankomis, atrėmė „Magdeburg“ vartininkas Mike Jensenas.

Antrojo kėlinio pabaigoje Magdeburgo komandą išgelbėjęs olandas K.Smitsas buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas. Jis įmetė 12 įvarčių. Danas Michaelis Damgaardas prie pergalės pridėjo 8 įvarčius, islandas Gisli Kristjanssonas – 5 įvarčius.

Barselonos ekipoje labiausiai pasižymėjo prancūzas Timothey N‘Guessanas (9 įvarčiai) ir katalonas Aleixas Gomesas (8). Varžovai sustabdė „Barcelona“ puolimo lyderį Diką Memą, kuris pelnė tik 4 įvarčius. Tiesa, antrajame kėlinyje D.Memas susižeidė blauzdą ir po to žaidė šlubčiodamas.

„Kielce“

Po kelių valandų Kielcų ir Paryžiaus komandoms nedaug trūko, kad pakartotų pirmųjų rungtynių siužetą. Trūko rezultatyvios PSG atakos antrojo kėlinio pabaigoje.

„Kielce“, kaip ir „Barcelona“, pirmojo kėlinio pabaigoje surengė nedidelį spurtą, per kurį įmetė keturis įvarčius paeiliui, ir įgijo trijų įvarčių persvarą 16:13.

Antrajame kėlinyje „Kielce“, kaip ir „Barcelona“, iššvaistė pranašumą ir nesutrukdė varžovams persverti rezultatą 21:20.

Paskui Kielcų komanda vėl išsiveržė į priekį, bet, skirtingai negu „Barcelona“, apsigynė nuo svarbiausios varžovų atakos. Antrojo kėlinio paskutinėmis sekundėmis į vartus metė du PSG rankininkai Lucas Steinsas ir Elohimas Prandi, bet jie „Kielce“ vartininko Andreaso Wolffo nepramušė.

Kielcų komandoje rezultatyviausiai žaidė 6 įvarčius įmetęs ispanas Aleksas Duišebajevas, komandos trenerio Talanto Duišebajevo sūnus. 5 įvarčius pelnė baltarusis Arciomas Karaliokas.

PSG gretose labiausiai pasižymėjo olandas L.Steinsas, pelnęs 6 įvarčius. Latvis Dainis Krištopanas varžovų vartininką pramušė 4 kartus.

Pusfinalis

„Magdeburg“ – „Barcelona“ 40:39 (po baudinių; 16:18, 31:31, 38:38). Smitsas 12, Damgaardas 8, Kristjanssonas 5 / N‘Guessanas 9, Gomezas 8, Fabregas 6.

„Kielce“ – Paryžiaus PSG 25:24 (16:14). A.Duišebajevas 6, Karaliokas 5, Moryto 4 / Steinsas 6, Krištopanas 4, Prandi 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.