EUROLYGA 2023

„Magdeburg“ po 21 metų pertraukos susigrąžino stipriausio Europos rankinio klubo vardą

Tvirtesni nervai svarbiausiomis akimirkomis nulėmė „Magdeburg“ rankininkų pergalę Čempionų lygoje. Magdeburgo komanda ir pusfinalyje, ir finale pavijo ilgai pirmavusius varžovus ir po 21 metų pertraukos iškovojo svarbiausią žemyno prizą.

„Magdeburg“ rankininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Magdeburg“ rankininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2023, 10:12 PM

Sekmadienį vakare Kelno arenoje nuaidėjus paskutinei rankinio sezono sirenai garsiausiai skambėjo iš Magdeburgo atvykusių sirgalių skanduotės. Vokietijos vicečempionas „Magdeburg“ klubas svarbiausiose sezono rungtynėse per pratęsimą palaužė Lenkijos čempionę „Kielce“ komandą 30:29 (13:15, 26:26) ir ketvirtąjį kartą tapo Čempionų lygos nugalėtoju.

Šeštadienį pusfinalyje „Magdeburg“ laimėjo dar sunkiau – tik per baudinyną įrodė pranašumą prieš čempionės vardą gynusią „Barcelona“ komandą 40:39. Kitame pusfinalyje „Kielce“ įveikė Paryžiaus PSG ekipą 25:24. Sekmadienį taip pat vyko rungtynės dėl trečiosios vietos. Jose „Barcelona“ nugalėjo PSG rankininkus 37:31.

Čempionai

Apie 240 tūkstančių gyventojų turinčio Magdeburgo miesto komanda Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) nugalėtoja tapo ketvirtąjį kartą. Visus praėjusius titulus „Magdeburg“ iškovojo gana seniai – 1978, 1981 ir 2002 metais. Įdomu, kad „Magdeburg“ nė sykio nepralaimėjo Čempionų taurės ar Čempionų lygos finale.

„Magdeburg“ šį sezoną iškovojo jau antrą tarptautinį trofėjų. Spalio mėnesį Magdeburgo rankininkai triumfavo pasaulio klubų čempionate („Super Globe“ turnyre), kurio finale nugalėjo „Barcelona“ komandą.

Nacionalinėse varžybose Magdeburgo komanda žaidė prasčiau. Ji prieš kelias savaites prarado Vokietijos čempionės vardą ir pralaimėjo Vokietijos taurės finale. Bundeslygoje „Magdeburg“ atsiliko tik nuo čempiono vardą susigrąžinusio „Kiel“ klubo ir užėmė antrąją vietą.

„Kielce“ trečiąjį kartą žaidė Čempionų lygos finale. 2016 metais „Kielce“ lemiamose rungtynėse per baudinyną pranoko „Veszprém“ komandą, bet pernai finale taip pat per baudinyną nusileido turnyro rekordininkei „Barcelona“ ekipai, kuri prieš metus iškovojo vienuoliktąjį titulą.

Gudrybė

Naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizu buvo apdovanotas „Magdeburg“ rankininkas islandas Gisli Kristjanssonas. Jis per pusfinalio rungtynes susižeidė petį, o Magdeburgo klubo vadovai skelbė, kad islandui reikės atlikti operaciją. G.Kristjanssonas neatėjo į salę kartu su komandos draugais, kai „Magdeburg“ prieš finalo rungtynes pradėjo apšilimą, bet vėliau paaiškėjo, kad Vokietijos klubas gudravo.

Pirmojo kėlinio viduryje G.Kristjanssonas žengė į aikštę ir po kelių sekundžių įmetė pirmąjį įvartį, o iš viso sekmadienį varžovų vartininkus nuginklavo 6 kartus. Nugalėtojų komandoje rezultatyviau žaidė tik 8 įvarčius įmetęs olandas Kay Smitsas. 6 įvarčius prie pergalės pridėjo danas Michaelis Damgaardas.

„Kielce“ ekipoje labiausiai pasižymėjo 8 įvarčius pelnęs ispanas Aleksas Duišebajevas.

Rungtynės

Sekmadienį „Magdeburg“ geriau pradėjo finalo rungtynes ir pirmosiomis minutėmis išsiveržė į priekį 4:1. Vis dėlto „Kielce“ nereikėjo daug laiko, kad pavytų varžovus. Pirmojo kėlinio viduryje Lenkijos komanda persvėrė rezultatą, o antrojo kėlinio pradžioje įgijo didžiausią keturių įvarčių persvarą 18:14.

„Kielce“ žaidė solidžiau iki neplanuotos keliolikos minučių pertraukos antrojo kėlinio viduryje. Iki antrojo kėlinio pabaigos likus 12 min., skubios medikų pagalbos prireikė vienam žurnalistui, todėl rungtynės buvo sustabdytos.

„Kielce“ tuo metu pirmavo 22:20, bet neplanuota pertrauka padėjo „Magdeburg“ susitelkti ir Vokietijos vicečempionai netrukus išlygino rezultatą 22:22, o paskui atsidūrė priekyje 25:24.

„Magdeburg“ galėjo labai brangiai kainuoti priešpaskutinę minutę padaryta šiurkšti klaida keičiant žaidėjus. Magdeburgo komandai suklydus atliekant keitimą, jos rankininkas Christianas O‘Sullivanas buvo pašalintas 2 minutėms. Liūdniausia buvo tai, kad papildomas žaidėjas nepadėjo apsiginti ir „Kielce“ vėl persvėrė rezultatą, o Ch.O‘Sullivanas buvo pašalintas trečią kartą ir gavo raudoną kortelę.

Vis dėlto „Magdeburg“ iš balos išlipo sausas. Likus žaisti apie pusę minutės M.Damgaardas išlygino rezultatą, o paskutinėje „Kielce“ atakoje po kartą į vartus metę broliai Aleksas ir Danielis Duišebajevai nesugebėjo pramušti „Magdeburg“ vartininko Nikolos Portnerio.

Pagrindinio laiko pabaigoje išsigelbėjusi Magdeburgo komanda per pratęsimą klaidų nebedarė. „Magdeburg“ gana greitai įgijo dviejų įvarčių persvarą ir nebeleido varžovams išlyginti rezultato.

Įvarčiai

Rezultatyviausiu Čempionų lygos žaidėju tapo danas Emilis Madsenas iš „Gudme“ komandos, kuri nepateko į finalo ketvertą. E.Madsenas per 18 rungtynių įmetė 107 įvarčius.

Pavyti lyderį per finalo ketvertą galėjo nebent du lenkai. Nuo E.Madseno nedaug atsiliko Kamilis Syprzakas iš PSG ir Arkadiuszas Moryto iš „Kielce“. Šiedu rankininkai Kelno arenoje papildė asmenines sąskaitas, bet nepakankamai. K.Syprzakas per sezoną įmetė 103 įvarčius, A.Moryto – 100 įvarčių.

Į ketvirtąją vietą pakilo „Magdeburg“ puolimo lyderis K.Smitsas. Jis įmetė 98 įvarčius ir į penktąją vietą nustūmė 94 įvarčius pelniusį dar vieną „Gudme“ komandos daną Simoną Pytlicką.

Finalas

„Magdeburg“ – „Kielce“ 30:29 (13:15, 26:26). Smitsas 8, Kristjanssonas 6, Damgaardas 6, Musche 4, Jensenas 3, Petterssonas 1, O‘Sullivanas 1, Bergendahlis 1 / A.Duišebajevas 8, Moryto 5, Nahi 5, D.Duišebajevas 3, Karaliokas 3, Kounkoud 2, Tournat 2, Sičko 1.

Dėl 3 vietos

„Barcelona“ – Paryžiaus PSG 37:31 (22:13). Jancas 7 / Syprzakas 7, N‘Tanzy 7.

Pusfinalis

„Magdeburg“ – „Barcelona“ 40:39 (po baudinių; 16:18, 31:31, 38:38). Smitsas 12, Damgaardas 8, Kristjanssonas 5 / N‘Guessanas 9, Gomezas 8, Fabregas 6.

„Kielce“ – Paryžiaus PSG 25:24 (16:14). A.Duišebajevas 6, Karaliokas 5, Moryto 4 / Steinsas 6, Krištopanas 4, Prandi 4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.