EUROLYGA 2023

Baidarininkas R. Nekriošius prabilo apie federacijos norą jam „atkeršyti“

Lietuvos baidarininkas Ričardas Nekriošius pasidalino viešu laišku ir kreipimusi į Nacionalinę sporto agentūrą (NSA), kuriame aiškina, kad Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacija pažeidė jo teisėtus lūkesčius vykti į pasaulio čempionatą ir atstovauti Lietuvai, nors sportininkas atitinka visus reikalavimus. Pasak R.Nekriošiaus, federacija nori jam „atkeršyti“.

Ričardas Nekriošius<br>BKI.lt nuotr.
Ričardas Nekriošius<br>BKI.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 10:00 PM

Pateikiame sportininko laišką:

Esu Lietuvos baidarininkas Ričardas Nekriošius, olimpietis, pasaulio vicečempionas, Europos prizininkas, pasaulio taurės etapų nugalėtojas ir prizininkas, daugkartinis Lietuvos čempionas. Esu Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos (toliau LBKIF) rengiamas sportininkas, gaunantis Nacionalinės sporto agentūros prie Lietuvos respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos stipendiją iki 2025m. Europos čempionato.

Pasirengimas finansuojamas Nacionalinės sporto agentūros prie Lietuvos respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos lėšomis. 2023m. birželio 30 – liepos 2 dienomis vyko Lietuvos čempionatas, kur tapau neolimpinių rungčių, 500m. ir 5000m. čempionu. Jau prieš sezoną planuodamas savo pasirengimą olimpinei atrankai, numačiau dalyvavimą pasaulio čempionate neolimpinėje rungtyje, taip įgaunant patirties ir pratęsiant pasirengimo sezoną olimpinei atrankai, kuri vyks 2024 m. pavasarį.

2023 liepos 11 dieną gaunu informaciją, kad dėl man nežinomų priežasčių esu neįtraukiamas į pasaulio čempionato rinktinę, nors federacijos trenerių taryba siūlymą vežti pateikė, bet LBKIF vykdomasis komitetas nusprendė nevežti. Iki šio momento su LBKIF vykdomojo komiteto sprendimu ir argumentais susipažinti neįmanoma.

Atrankos taisykles atitikau, finansavimą turiu.

Panaši situacija buvo ir 2022 metų sezone, kur pasaulio čempionate, Kanadoje, atstovavau Lietuvą MK-1 5000 m. nuotolyje ir iškovojau aukštą 12 vietą. Turiu teisėtą lūkestį ir finansavimą. Tai, kas išdėstyta aukščiau, yra pažeidžiami teisėti lūkesčiai startuoti pasaulio čempionate. Net ir kitiems Lietuvos čempionams, kurie neturi „krepšelio“, yra užkertamas kelias vykti į pasaulio čempionatą savomis ar rėmėjų lėšomis, nors ankstesniais metais budavo galimybė.

Pagal daugiametę LBKIF maistpinigių skyrimo kriterijų kaitą sudaromas papildomas spaudimas sportininkams. Tad negalėdamas teisėtai atstovauti Lietuvą pasaulio čempionate, prarandu galimybę užsidirbti federacijos mokamus maistpinigius 2024 metams, kurie priklauso nuo pasiekto rezultato.

Manau, visa tai prasidėjo nuo 2018 metų vidinio LBKIF teisinio ginčo dėl keturvietės įgūlos formavimo, kur LBKIF generalinis sekretorius ir treneris buvo pripažintas kaltu formuojant keturvietės įgūlą, nors jau buvo prarastas teisėtas lūkestis startuoti Europos čempionate. Jis keturvietę formavo iš savo sportininkų, užėmusių 3–6 vietas.

Nuo 2018 m. tarp sportininkų ir LBKIF nesirašomos sutartys, tad sportininkai yra praradę teises ir pareigas. 2018 m. sutartis su LBKIF padėjo laimėti ginčą su LBKIF, tas vyko LBKIF apeliacinėje komisijoje (vidiniame LBKIF „teisme“). Nuo 2018 m. iki 2023 metų nebuvo vykdomos atrankos į komandines valtis. Nesudaromi teisėti lūkesčiai dalyvauti atrankoje.

2023 m. metais federacijos išrinktiniams sportininkams buvo sutaryta galimybė atsirinkti į komandinę valtį (baidarę keturviete), bet negalime teigti, kad sudaryta įgūla yra stipriausia, nes nebuvo vykdoma nacionalinė atranka (teisėtas lūkestis jaunimui ir kitiems), kur būtų sudaryta galimybė išsiaiškinti stipriausius ir sudaryti stipriausią Lietuvos keturvietės komandą.

Jau daugiau kaip dešimtmetis esu Europos ir pasaulio čempionatų dalyvis, Lietuvos rinktinės narys. Paskutinis LBKIF ir sportininkų susirinkimas kur buvau pakviestas, tiksliai nepamenu, bet gal buvo organizuotas tik kokiais 2016 ar 2017 metais. Savo problemas išsakyti galėjau tik 2022 metų pirmo ir antro pusmečio ataskaitose, ten įvardintos problemos su kuriomis susidūriau, bet į jas nebuvo sureaguota.

Taip pat ir oficialus prašymas ir kreipimasis buvo ignoruojamas ir tik iš dalies atsakoma. Kreiptasi 2022 05 13, iš dalies atsakyta 2022 12 13. Prireikė 7 mėnesių. Nuo 2021 metų metų vidurio netekau galimybės treniruotis kartu su LBKIF išlaikomais treneriais (dėl neetiškų trenerio ir partnerio elgesių, teko palikti juos, o kitas LBKIF generalinis sekretorius-treneris nesutiko treniruoti).

Pasaulio čempionatui ruošiausi vienas, nors į Pasaulio čempionato varžybas vykau su kitu federacijos paskirtu treneriu, bet po varžybų mano tolimesnis pasirengimas buvo be trenerio.

Į 2021 m. gruodžio stovyklą nebuvau išleistas, nors buvo suplanuota metiniame plane.

Nuo 2022 metų pavasario radau prieglobstį pas kitą trenerį, kuris už mano treniravimą negauna atlyginimo iki šios dienos. Į 2022–2023 metų organizuojamas tarptautines stovyklas vykau vienas. Teko prašyti pagalbos Italijos sportininkų ir trenerių. Kaip matote buvau paliktas pats spręsti trenerio situaciją.

2023 m. pasaulio čempionatas vyks Vokietijoje rugpjūčio 23–27 dienomis. Prašau skubos tvarka organizuoti bendrą susitikimą su LBKIF, tam, kad galėčiau atstovauti Lietuvą teisėtai iškovotose rungtyse. Pavėlavus registruoti į varžybas, prarasiu teisėtą lūkęstį dalyvauti ir kovoti dėl aukštų vietų ir LBKIF mokamų maistpinigių 2024 metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.