EUROLYGA 2023

Neįtikėtiną šou 16-ajame „Tour de France“ etape surengęs J. Vingegaardas viena koja užlipo ant čempiono pakylos

Jonas Vingegaardas sužlugdė savo artimiausio varžovo Tadejaus Pogačaro viltis panaikinti 10 sek. deficitą „Tour de France“ lenktynėse ir 16-ajame etape, važiuodamas laikui, išsiveržė į priekį bendroje įskaitoje, taip dramatiškai užbaigdamas kelias dienas trukusią artimą kovą Prancūzijos Alpėse.

Jonas Vingegaardas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jonas Vingegaardas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Vingegaardas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Vingegaardas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
15-asis dviračių lenktynių  „Tour de France“ etapas. T. Pogačaras ir J. Vingegaardas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
15-asis dviračių lenktynių  „Tour de France“ etapas. T. Pogačaras ir J. Vingegaardas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-19 11:05

26 metų čempiono titulą ginantis „Jumbo-Visma“ komandos dviratininkas J.Vingegaardas visada tvirtino, kad lenktynes lems ne sekundės, ir, atrodo, buvo teisus. Nuostabus dano pasirodymas 22,4 km ilgio „tiesos akimirkos“ lenktynėse nuo „Passy“ iki „Combloux“ parodė, kas šiuo metu yra pajėgiausias elitinių lenktynių dviratininkas ir iš esmės priartino daną prie „Tour de France“ bendrosios įskaitos čempiono titulo. Jonas šį etapą įveikė per 32 min. 36 sek.

Prieš šį pasirodymą laikui J.Vingegaardą ir T.Pogačarą bendrojoje lenktynių įskaitoje skyrė vos 10 sekundžių, tačiau dabar čempionas atsiplėšė nuo savo konkurento net 1 min. 48 sek.

J.Vingegaardas savo pergalę etape apibūdino kaip „vieną geriausių dienų ant dviračio“ ir „geriausią kada nors važiuotą važiavimą laikui“.

Tuo tarpu taip pat stipriai važiavęs T.Pogačaras po fantastiško varžovo pasirodymo buvo akivaizdžiai nusivylęs.

„Šiandien negalėjau padaryti nieko daugiau, – 24-erių slovėną cituoja „The Guardian“. – Buvau ties savo riba. Galbūt tai nebuvo geriausia mano diena, bet Turas (Tour de France) dar nesibaigė, net jei Jonas atėmė daug laiko. Esu šiek tiek nustebęs, nes jaučiau, kad važiuoju tvirtai, bet pabaigoje atotrūkis buvo didelis. Šiaip ar taip, atidaviau visas jėgas. Tai dar ne pabaiga – rytoj mūsų laukia labai sunkus etapas. Bandysime rasti planą ir jį įvykdyti, tačiau bus sunku atkovoti beveik dvi minutes.“

Dabar J.Vingegaardas bendroje turo įskaitoje 1 min. 48 sek. lenkia savo varžovą, „UAE Team Emirates“ komandos atstovą T.Pogačarą. Likus dviem kalnų finišams – trečiadienio 17-ajam etapui į „Courchevel altiport“ viršūnę bei 20-ajam etapui į „Le Markstein“ viršūnę – atrodo, kad burtai galutinai išrikiuoti.

„Mes taip ilgai tam ruošėmės, – džiaugėsi J.Vingegaardas, – ir šiandien visas sunkus darbas atsipirko.“

„Jumbo Visma“ komandos automobilis sąmoningai neinformavo lyderio apie jo pažangą, tačiau J.Vingegaardas liko prie užduoties ir paskutiniuose kilometruose pasiekė kosminį rezultatą. „Jie man niekada nepasakys laiko skirtumo, bet galiausiai jie man pasakė, kad man tikrai gerai sekasi, ir aš pamačiau Tadejaus komandos automobilį, kas taip pat suteikė man daug motyvacijos, kad tikrai gerai važiuoju laikui.“

J.Vingegaardas nuo pat pradžių įgijo laiko pranašumą. Danijos sportininkas nuvažiavo nuo starto rampos ir iš karto buvo akivaizdžiai greitesnis už savo varžovą, pjovė posūkius ir į tiesiąsias įvažiavo didesniu greičiu nei T.Pogačaras.

16 sek. persvara po pirmojo laiko patikrinimo tapo 31 sek. skirtumu lemiamo „Côte de Domancy“ įkalnės papėdėje, kur T.Pogačaras pasikeitė savo važiavimo laikui skirtą dviratį į standartinį, 2 kg lengvesnį plento dviratį. Tai buvo rizika, kuri nepasiteisino, ir atrodė, kad 2020 m. bei 2021 m. „Tour de France“ čempionas dar labiau prarado pagreitį.

2,5 km ilgio įkalnėje T.Pogačarui pritrūko sklandumo ir galios, kurie buvo būdingi jo pasirodymui didžiąją lenktynių dalį, o J.Vingegaardas nerodė jokių silpnėjimo ženklų. „Paskutinis įkalnės finišas buvo viskas, – sakė danas. – Reikia nesustoti stumtis, nesustoti tikėti, nesustoti kentėti.“

Kai lenktynių lyderiai artėjo prie finišo linijos, bendras atotrūkis tarp poros buvo gerokai didesnis nei pusantros minutės, o J.Vingegaardas, paskutinis išvažiavęs iš trasos, sparčiai artėjo prie savo varžovo.

Prieš T.Pogačarą išvažiavęs komandos „Ineos Grenadiers“ lenktynininkas Carlosas Rodriguezas kovojo, kad išsaugotų podiumo poziciją, tačiau 30 metų britasAdamas Yatesas, T.Pogačaro komandos draugas iš „UAE Team Emirates“ komandos, aplenkė ispaną 5 sek. ir dabar bendroje įskaitoje yra trečias.

Tačiau, kaip pažymėjo T.Pogačaras, viskas dar gali būti nebaigta. Trečiadienį J.Vingegaardas turi išsaugoti persvarą aukščiausioje „Tour de France“ lenktynių įkalnėje „Col de la Loze“ ir išvengti „UAE Team Emirates“ komandos pasalų keturiose žymiausiose etapo įkalnėse.

Kadangi ir T.Pogačaras, ir A.Yatesas yra pirmajame trejetuke, jo komanda turi taktinių galimybių, nors J.Vingegaardui dabar patogiai pirmaujant, nuo pirmosios vietos gerokai atitrūkusiai slovėnų žvaigždei prireiks neįsivaizduojamų pastangų, kad pasivytų daną ir jį aplenktų bendrojoje lenktynių įskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.