EUROLYGA 2023

Nuo pasaulį sukrėtusios nelaimės slidinėjimo trasoje – beveik dešimtmetis: kas žinoma apie M. Schumacherio sveikatą

Praėjo devyneri metai nuo tada, kai „Formulės 1“ legenda Michaelis Schumacheris buvo išleistas iš ligoninės po šiurpaus slidinėjimo incidento Prancūzijos Alpėse, radikaliai pakeitusio jo gyvenimą.

Michaelis Schumacheris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Michaelis Schumacheris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Corinna ir Michaelis Schumacheriai su sūnumi Micku.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Corinna ir Michaelis Schumacheriai su sūnumi Micku.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Mickas Schumacheris.<br>Picture alliance/Scanpix nuotr.
Mickas Schumacheris.<br>Picture alliance/Scanpix nuotr.
M. Schumacheris su žmona Corinna.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
M. Schumacheris su žmona Corinna.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Corinna Schumacher.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Corinna Schumacher.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 23, 2023, 10:01 AM

Lemtingą 2013 m. gruodžio 29 d. M.Schumacheris su tuomet 14-mečiu sūnumi Micku, kuris šiuo metu yra atsarginis „Formulės 1“ komandos „Mercedes AMG Petronas“ vairuotojas, slidinėjo Prancūzijos alpėse ir, iškritęs už slidinėjimo trasos ribų patyrė siaubingą traumą – galva ir kitomis kūno dalimis rėžėsi į uolą.

Nuo to laiko apie jo sveikatą pranešama retai, o birželio 16 d. sukako lygiai devyneri metai, kai jis buvo išleistas iš Grenoblio ligoninės, į kurią po incidento buvo nugabentas sraigtasparniu.

Anksčiau šiais metais buvęs „Scuderia Ferrari“ komandos savininkas Eddie'is Jordanas sakė, kad 54-erių lenktynių sporto didvyris M.Schumacheris „gyvas, bet jo nėra“.

Jis pridūrė, kad jo žmona Corrina Schumacher yra „kaip kalinė“:

„Tai buvo pati baisiausia situacija (sūnui) Mickui ir (žmonai) Corrinai. Praėjo jau beveik dešimt metų, o Corinna vis dar negali nueiti į jokį vakarėlį, pietus ar ką kita. Ji tarsi kalinė, nes visi nori su ja kalbėtis apie Michaelį, o ji norėtų pailsėti nuo to bent minutę.“

Taip pat C.Schumacher dažnai tekdavo bėgti nuo žurnalistų klausimų apie jos vyro sveikatos būklę.

Po incidento kalnuose M.Schumacheris buvo nugabentas į Grenoblio ligoninę, kur jam teko iškęsti dvi operacijas. Net šešis mėnesius jam buvo taikoma medikų sukelta dirbtinė koma, kad būtų sumažintas smegenų brinkimas.

Galiausiai, 2014 m. išėjęs iš komos, jis buvo perkeltas į kitą ligoninę ir po 250 dienų jam buvo leista grįžti į savo namus Šveicarijoje, šalia Ženevos ežero.

Apie dabartinę jo būklę žinoma nedaug, o buvęs „Ferrari“ komandos vadovas Jeanas Todtas, atskleidęs, kad vis dar matosi su M.Schumacheriu, paragino laikytis privatumo.

„Palikime jį ramybėje. Gerbiame Corinnos ir jos vaikų privatumo pageidavimus, nors, žinoma, žinome, kad nelaimingas atsitikimas turėjo pasekmių. Tačiau kiekvienas, kuris sako, kad kažką žino, nieko nežino. Aš nuolat jį lankau. Jis ir jo šeima yra mano šeima“, – leidinys „Irish Mirror“ citavo J.Todtą.

Dar 2020 m. rugsėjį J.Todtas kalbėjo su naujienų agentūra PA apie savo gerą draugą ir tvirtino, kad jis „kovoja“.

„Praėjusią savaitę mačiau Michaelį. Jis kovoja“, – tuomet sakė jis.

„Dieve mano, mes žinome, kad jis patyrė siaubingą ir nelaimingą slidinėjimo avariją, kuri sukėlė jam daug problemų. Tačiau šalia jo yra nuostabi žmona, jis turi savo vaikus, slaugytojus, ir mes galime tik palinkėti jam geriausio, o šeimai taip pat palinkėti geriausio. Viskas, ką galiu padaryti, tai būti šalia jų tol, kol galėsiu ką nors padaryti, o tada tai ir padarysiu“, – pridūrė J.Todtas.

Maždaug po savaitės vienas geriausių pasaulio neurochirurgų Erichas Riedereris Prancūzijos televizijos kanalo TMC dokumentiniame filme pateikė savo prognozę apie M.Schumacherio būklę.

Jis aiškino, kad vokietis greičiausiai yra „vegetacinės būklės“ ir nereaguoja į savo šeimą ir aplinką:

„Manau, kad jis yra vegetacinės būsenos, o tai reiškia, kad jis budrus, bet nereaguoja į aplinką.“

Žymus medikas pateikė „Formulės 1“ legendai niūrią prognozę – mano, kad M.Schumacheris pilnai neatsigaus iki gyvenimo galo.

„Jis kvėpuoja, jo širdis plaka, jis tikriausiai gali atsisėsti ir su pagalba žengti mažus žingsnelius, bet ne daugiau. Manau, kad tai jam yra maksimali būsena. Ar yra kokia nors galimybė pamatyti jį tokį, koks jis buvo prieš avariją? Tikrai taip nemanau“, – svarstė E.Riedereris.

Pasak M.Schumacherio žmonos Corinnos, naujausia informacija apie „Formulės 1“ žvaigždės būklę jos vyro prašymu buvo ir tebėra teikiama labai retai.

Tačiau buvo patvirtinta, kad M.Schumacheris vis dar gydomas, tikintis, kad vieną dieną jis galės grįžti į „normalesnį gyvenimą“.

J.Todtas anksčiau sakė kanalui „Ouest France“: „Aš esu labai diskretiškas šiuo klausimu. Visi žinome, kad Michaelis patyrė labai sunkią avariją ir, deja, ji turėjo jam didelių pasekmių. Nuo to laiko jis yra gydomas, kad galėtų grįžti į normalesnį gyvenimą.“

Kol M.Schumacheris tęsia sveikimo kelionę, su juo matytis gali tik išrinktieji.

Buvęs M.Schumacherio kolega iš „Ferrari“ Luca Badoeris sakė, kad tik jo žmona pasirenka, kam leidžiama jį aplankyti. „Tik keliems žmonėms leidžiama aplankyti M.Schumacherį, – sakė jis. – Jo žmona Corinna sprendžia, kam leidžiama su juo pasimatyti.“

Buvęs M.Schumacherio vadybininkas Willis Weberiis atskleidė, kad su M.Schumacheriu neleidžiama pasimatyti net jam.

Kalbėdamas RTL specialioje laidoje, skirtoje M.Schumacherio pirmajam titulo laimėjimui paminėti, jis sakė:

„Žinau tai, kad Michaelis buvo sunkiai sužeistas, bet, to, kokią pažangą jis daro reabilitacijoje, deja, nežinau. Norėčiau sužinoti, kaip jam sekasi, ir paspausti jam ranką ar paglostyti veidą. Bet, deja, Corrina to neleidžia.“

„Tikriausiai ji bijo, kad tuoj pat suprasiu, kas vyksta, ir paviešinsiu tiesą“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.