EUROLYGA 2023

Ukrainos neapykanta atlėgsta: leis savo sportininkams startuoti su rusais ir baltarusiais

Ukrainos atletai tarptautinėse sporto varžybose galės varžytis su baltarusiais ir rusais. Tačiau tik su sąlyga, kad šių šalių atstovai varžybose pasirodys tik kaip neutralūs sportininkai. Kitu atveju, jei prieš Ukrainą karą pradėjusių rusų ir baltarusių sportininkai varžysis turėdami visus savo valstybių atributus, Ukraina tokiose varžybose nedalyvaus.

Ukrainos sportininkai galės startuoti tose pačiose varžybose su rusais ir baltarusiais.<br>AP/„Scanpix” nuotr.
Ukrainos sportininkai galės startuoti tose pačiose varžybose su rusais ir baltarusiais.<br>AP/„Scanpix” nuotr.
Ukrainos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukrainos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-27 12:46

Toks sprendimas priimtas liepos 26 dienos Ukrainos jaunimo ir sporto ministerijos įsakymu Nr. 4435. Tad valstybė panaikino daugiau kaip pusantrų metų galiojusį sprendimą, jog draudžiama visoms oficialioms Ukrainos nacionalinių komandų delegacijoms olimpinėse, neolimpinėse ir neįgaliųjų sporto šakose dalyvauti kartu su rusų ir baltarusių atletais.

Tačiau įsakyme patvirtinta nuostata, kad nė viena Ukrainos sporto delegacija ar rinktinė neturi teisės dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, kuriose Rusijos ar Baltarusijos sportininkai varžysis su savo nacionalinėmis vėliavomis, naudojant savo nacionalinę simboliką arba teiks viešus veiksmus bei reikš pareiškimus, kuriais jie identifikuos save kaip agresoriaus valstybė.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) šių metų kovo pabaigoje rekomendavo tarptautinėms sporto federacijoms leisti dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams tarptautinėje arenoje neutraliu statusu.

Tačiau tarptautinėse varžybose dabar gali pasirodyti tik individualių sporto šakų atletai: rusų ir baltarusių komandoms galimybė varžytis ir toliau yra draudžiama.

Ukraina, reaguodama į IOC poziciją, buvo toliau draudusi Ukrainos sportininkams dalyvauti varžybose, kuriose galėjo varžytis Rusijos ir Baltarusijos atstovai. IOC pasmerkė šį Ukrainos vyriausybės sprendimą.

Priimtas sprendimas galiojo visoms varžyboms, įskaitant atrankos turnyrus į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.

Dalis Ukrainos sportininkų tuomet tikino, kad jie yra prieš tokį sprendimą, nes norėtų iškelti Ukrainos vėliavą prieš „neutralius“ agresorių šalių atstovus ir taip parodytų savo jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.