EUROLYGA 2023

Legendinis R. Ubartas regi lietuvių sėkmę Vengrijoje: treniruotėse – žadą atimantys M. Aleknos metimai Specialiai lrytas.lt, Budapeštas

Jau šeštadienį Lietuvos sporto gerbėjų akys kryps į Vengrijos sostinę Budapeštą. Komerciniame, kultūriniame ir pramoniniame šalies centre rugpjūčio 19–27 dienomis vyks pasaulio lengvosios atletikos čempionatas.

R.Ubartas (kairėje) įvertino Lietuvos disko metikų galimybes pasaulio lengvosios atletikos čempionate.<br>Valdo Malinausko, AP/Scanpix ir R.Danisevičiaus nuotr. koliažas.
R.Ubartas (kairėje) įvertino Lietuvos disko metikų galimybes pasaulio lengvosios atletikos čempionate.<br>Valdo Malinausko, AP/Scanpix ir R.Danisevičiaus nuotr. koliažas.
Martynas Alekna.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Martynas Alekna.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Gudžius<br>A.Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius<br>A.Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius<br>A.Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius<br>A.Pliadžio nuotr.
Mykolas Alekna.<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Alekna.<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Alekna.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mykolas Alekna.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Ubartas.<br>Valdo Malinausko nuotr.
R.Ubartas.<br>Valdo Malinausko nuotr.
Romas Ubartas<br>T.Bauro nuotr.
Romas Ubartas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai lrytas.lt, Budapeštas (Vengrija)

Aug 18, 2023, 7:26 AM, atnaujinta Aug 18, 2023, 1:17 PM

Geriausi lengvaatlečiai iš viso pasaulio suplūs į daugiau nei 1,5 mln. gyventojų turintį miestą. Į jį atvyko ir 16 Lietuvos sportininkų.

Kaip jau įprasta, didžiausios lietuvių viltys siejamos ties disko metimų sektoriumi. Šį kartą jame – net trys šalies garbę ginsiantys sportininkai – Andrius Gudžius bei broliai Mykolas ir Martynas Aleknos.

Pasaulio čempionatai nebūdavo svetimi ir praeityje garsiam disko metikui Romui Ubartui. Panevėžyje mokslus krimtęs ir Šilutės rajone augęs 63-ejų sportininkas ryškiausiais savo karjeros metais pasidabino tiek Europos čempionato (1986 metai), tiek ir olimpiniu žaidynių (1992 metai) auksu.

Dabar R.Ubartas prie geriausių Lietuvos sportininkų ugdymo prisideda per pergalėmis pažymėtą karjerą sukaupta patirtimi.

Pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo šalies olimpinis čempionas neabejoja, kad Vengrijoje vyksiančiame pasaulio čempionate Lietuvos disko metikai gali sužibėti ryškiausiomis spalvomis.

„Lūkesčiai tikrai dideli, nes trys sportininkai iš Lietuvos dalyvaus vienoje lengvosios atletikos sporto šakoje, tai yra labai geras rezultatas. Iš tų trijų, manau, galima tikėtis bent dviejų itin gerų rezultatų, žinoma, aš kalbu apie medalius.

Tiek Mykolas, tiek ir Andrius gali siekti aukščiausios prabos apdovanojimų.

Martynas taip pat yra šaunuolis, bet jis dar neturi tokios patirties. Jei jis sugebėtų prasibrauti į stipriausiųjų 12-uką – būtų puikus rezultatas, bet jei jam pavyktų patekti į aštuntuką – tai būtų jau trigubai puikus rezultatas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo Barselonos olimpinių žaidynių čempionas.

Lengvosios atletikos gerbėjai su nekantrumu stebės ryškiausios Lietuvos disko metimų žvaigždės Mykolo Aleknos pasirodymą.

20-metis legendinio dukart olimpinio čempiono Virgilijaus Aleknos sūnus šiemet jau spėjo sužibėti ryškiais rezultatais.

Balandžio mėnesį lietuvis diską švystelėjo 71 metrą ir taip pasiekė savo geriausią karjeros bei tuo metu geriausią planetos sezono rezultatą.

JAV besitreniruojantis lengvaatletis sezono metu nevengė bangavimų, bet, pasak R.Ubarto, šiuo metu Mykolo Aleknos pasirodymai treniruočių metu įrodo, kad sportininkas į čempionatą atvyks geros formos.

„Sportinė forma visada išlieka tik tam tikram laiko tarpe. Į pirmąją sportinę formą Mykolas „įėjo“ pavasarį – tada jis pasiekė savo geriausius rezultatus.

Vėliau pasimatė nedidelis rezultatų kritimas. Nežinau, su kuo tai yra susiję – galbūt didesnis darbas, galbūt ir psichologiniai dalykai.

Bet dabar, kai kalbėjau su jo treneriu Mantu Jusiu, paskutinių treniruočių metu buvo tiesiog įspūdingi metimai – visi daugiau nei 70 metrų. Neabejoju, kad jie eina geru keliu ir įeina į aukščiausią formą pačiu laiku, nes išlaikyti formą viso sezono metu yra labai sunku.

Dabar gavosi dvi formos – pirmoji tikrai buvo aukšta, o dabar, atrodo, kad ta antroji forma bus net dar geresnė. Todėl ir tikiuosi labai aukštų rezultatų iš Mykolo“, – pridūrė legendinis disko metikas.

Sėkmingo pasirodymo R.Ubartas tikisi ir iš pastaraisiais mėnesiais vis geresnius rezultatus demonstruojančio A.Gudžiaus.

Liepos pradžioje Vengrijoje vykusiose varžybose 32-ejų kaunietis geriausiu bandymu diską nusviedė 67,66 m ir pasiekė geriausią savo šio sezono rezultatą. Maža to, lietuvis už savo nugaros paliko ir įspūdingais metimais garsėjantį slovėną Kristjaną Čehą bei įvykdė 2024-ųjų Paryžiaus olimpinių žaidynių normatyvą.

„Pasaulio čempionate Andrius tikrai gali pasiekti gerus rezultatus. Jis yra sukaupęs didžiulę varžybų patirtį ir pasiruošimą. Jis dabar taip pat siekia savo aukščiausios formos.

Čia yra lygiai tokia pat formulė – pavasarį buvo geresni rezultatai, vėliau jis, kaip ir Mykolas, turėjo nukritimą, o dabar jis vėl kyla į aukščiausią formą.

Tai yra labai gera taktika, nes pasaulio čempionatas šiemet rengiamas gana vėlai. Jei planetos pirmenybės būtų rengiamos liepos mėnesį, tada galbūt ir būtų galima bandyti siekti vienos formos.

Neabejoju, kad Andrius tikrai yra pasiruošęs konkuruoti dėl aukščiausių pozicijų. Jei bus du medaliai, tai bus fantastika. Tam, kad tai įvyktų, reikia, kad susidėtų tam tikri veiksniai – sėkmė, tinkamas pasiruošimas, psichologija. Jei visi šie veiksniai sukris, jis tikrai gali iškovoti medalį.

Jis tai įrodė ir pernai Judžine, kai iškovojo trečiąją vietą. Parako tikrai yra, o kaip bus – pamatysime“, – samprotavo olimpinis čempionas.

Kartu su A.Gudžiumi, Mykolu Alekna ir kitais geriausiais planetos disko metikais Vengrijoje taip pat varžysis ir vyresnysis Mykolo brolis Martynas Alekna.

Birželio mėnesį vyriausiasis V.Aleknos sūnus apie save priminė diską numesdamas 67,23 metro.

Iki tol geriausias 22-ejų sportininko karjeros rezultatas buvo 60,40 metro. Vasaros pradžioje jo mesto disko nuotolis pakilo net daugiau nei per 6 metrus.

„Stebiu Martyną, matau, kaip jis treniruojasi, jis turi didžiules perspektyvas. Galbūt jis yra kažkiek vėlesnio brendimo, neabejoju, kad tikrieji jo rezultatai dar pasimatys ateityje. Visos galimybės yra jo rankose.

Aišku, šis sezonas buvo labai sunkus, nes jį persekiojo traumos, bet vėliau jis sugebėjo diską numesti 67 metrus – tai yra fantastika.

Martynui viskas yra prieš akis. Duok, Dieve, kad jis būtų labai geras konkurentas savo broliui ir kitiems aukščiausios klasės sportininkams. Bet iki to, mano nuomone, Martynui dar reikia palaukti vieno olimpinio ciklo.

Svarbiausias dalykas, kad jam pavyktų išgyventi traumingumo, nes jį dabar truputį kankina traumos. Jei jam pavyks to išvengti, sezoną jo nepersekios traumos, tada turėtų pasirodyti didžiuliai rezultatai.

Jis pakeitė techniką, ištaisė klaidas ir dabar jis tampa geru ir stipriu disko metiku“, – vylėsi R.Ubartas.

Savo pasirodymą disko metikai Budapešte pradės šeštadienį vyksiančiose kvalifikacinėse varžybose. Jos startuos nuo 20 val. 10 min. Lietuvos laiku.

Finalinės kovos bus rengiamos pirmadienį, rugpjūčio 21-ąją.

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinė savo pasirodymą Vengrijoje pradės šeštadienį 9:50 val. Lietuvos laiku. Tuomet 20 km sportinio ėjimo rungtyje startuos Marius Žiūkas.

„Šiemet turėsime 16 atstovų. Norisi jiems palinkėti sėkmės, kad jie pasiektų kuo geresnius rezultatus. Lietuvai tai bus didžiulė garbė“, – sportininkams palinkėjimą skyrė R.Ubartas.

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinė Budapešte vyksiančiame pasaulio čempionate:

Mykolas Alekna (disko metimas), Martynas Alekna (disko metimas), Andrius Gudžius (disko metimas), Ieva Zarankaitė (disko metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Aina Grikšaitė (trišuolis), Dovilė Kilty (trišuolis), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Gediminas Truskauskas (200 m), Modesta Justė Morauskaitė (400 m), Gabija Galvydytė (800 m), Greta Karinauskaitė (3000 m kl/b), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas), Austėja Kavaliauskaitė (35 km sportinis ėjimas), Loreta Kančytė (maratonas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.